Eläkeasiat ovat agendalla eli suomeksi sanottuna: tapeetilla.
Ohessa hahmottelemani eläkepommi tai -uudistushanke.
Se perustuu pitkälle vapaaehtoisuuteen, ei vaadi suuria rahoja, kustantaa (ennaltaehkäisevästi) ajan kanssa itsensä. Tämä on tietysti raakaversio, vapaasti kritisoitavissa ja kehiteltävissä.
Aluksi kommentteja nykytilanteesen:
1)Nykyisiin eläkeikärajoihin ei pidä puuttua mitenkään. Ne ovat hyvksi havaitut ja eurooppalaista keskitasoa, kylmä ja karu (ihmis)luontomme huomioiden.
2) Ns. eläkeputki eli työttömän siirtyminen ansiosidonnaisella ollessaan eläkeputkeen 58-vuotiaana säilyköön myös ennallaan. Työnantajalta tosin on vaadittava tavallista tiukemmat perusteet irtisanottaessa yli 50-vuotiaita.
3) Minimieläke, kaikkia koskeva, säädetään kesimääräisen ansiosidonnaisen päivärahan suuruiseksi, eläkkeelle siirtyvän tulotasosta, työhistoriasta ja statuksesta riippumatta. Eläke on tietysti indeksisidonnainen. Suurituloisille säädetään myös eläkekatto; esimerkiksi 5000 euron kk eläkkeellä pärjää jo kohtalaisen hyvin vrt keskimääräiseen ansiosidonnaiseen päivärahaan perustuvaan , noin 1500 euron eläkkeeseen.
Ja nyt varsinaisia uudistusehdotuksia:
4) Eläkkeelle ei ole minkään valtakunnan pakkoa tai velvollisuutta siirtyä, ei ainakaan alle 80-vuotiaana (Paavo Väyrysen suku voisi olla poikkeus, ikärajana 100), mikäli työkyky todetaan kyseisessä työtehtävässä riittäväksi säännöllisissä ja perusteellisissa terveystarkastuksissa (esim. 60, 65, 70, 75 -vuotistarkastukset)
5) Mutta: 60-vuotta täyttävä työssä oleva kansalainen voi valita vapaasti joko 4 päivän työviikon tai 6-tunnin työpäivän palkan pysyessä ennallaan. Mikäli 60-vuotta täyttävä jatkaa täyttä työpäivää ja -viikkoa, hänen palkkansa (ja tuleva eläkkeensä) nousee esimerkiksi 20 %, työtehtävistä riippuen.
6) 50-vuotta täyttäneen työntekijän vuorotteluvapaa -järjestelmää kehitetään ja vuorotteluvapaana olevan korvausta nostetaan tuntuvasti, aina 80 % palkasta.
7) Jotta ikääntyvien kansalaisten työkyky säilyisi eläkevuosien lähetessä, kaikille 50 vuotta täyttäneille taataan täysin ilmaiset kunnalliset liikuntapalvelut, terveydenhoito, virkistys-kuntolomaoikeus ja lääkkeet (nämä edut koskevat myös kaikkia työttömiä, siis nuorempiakin). Myös kaikkien 50-vuotta täyttäneiden lomaoikeus kasvaa porrastetusti siten, että 60-70 vuotiaan lomaoikeus on vähintäänkin 4-6 vrk per kalenteri -/työkuukausi (myös työttömän lomaoikeus toteutetaan samoilla ehdoilla kuin työssäolevan)
Eläkepommiterveisin,
Joensuun virallinen Öisinajattelija
Tuota, oletko keskustellut näistä ehdotuksista yhdenkään pienyrittäjän, erityisesti perheyrittäjän kanssa, jolla on töissä 2 -12 työntekijää (mukaanluettuna oma perhe ja sukulaiset eli niin appiukot ja anopit kuin serkut ja ”kummin kaimat”).
Mistä luulet tulevan rahojen työajan lyhennyksiin ja lomien pidennyksiin?
Ja tällaisilla yrityksillä (Länsi-)Suomi elää!
Aiheellinen kommentti.
Tottakai pienyrittäjä on eri asemassa kuin UPM, Nokia jne ja tämä huomioitava eläkejärjestelyissäkin Oma ”eläkepomminihan” on vain karkea perushahmotelma, en ole taloustieteilijä myöskään.
Mistä rahat? No ainakin eläkekatto antaa osan rahoitusta – ja toisaalta aika mittavat suomal eläkerahastot voisivat panna nykytilanteessa (suurten ikäluokkien kohdalla) vähän pääomia peliin,
Öisinajattelija