Köyhyys on ikuista – Suomessakin?

Luen Sunnuntai-Pravdaa (HS, 8.1.2012). Joskus siinä käsitellään myös sitä vähäosaisten Suomea ja köyhempiä suomalaisia, mihin joukkoon itsekin olen monessa elämänvaiheessa lukeutunut. Nytkin.

Sunnuntai-Pravdan mukaan Suomessa on lähimain 400 000 köyhää, jos köyhiksi lasketaan ne
a) jotka saavat toimeentulotukea
tai sitten köyhiä onkin peräti 700 000, jos köyhiksi lasketaan ne
b) joiden kk-tulot ovat alle 60 prosenttia ns. mediaanituloista
tai sitten ”oikeita” köyhiä onkin vain ehkä kymmenentuhatta, jos köyhiksi lasketaan ne
c) jotka seisovat leipäjonoissa ja ovat kaiken lisäksi asunnottomia.

Pitää tarkentaa, että verrattuna afrikkalaiseen tai amerikkalaiseen köyhyyteen, köyhyys on meillä suhteellista. Aniharva Suomessa kuolee nälkään, kylmään tai kadulle. Köyhä mies kuitenkin kuolee reilut 10 vuotta hyväosaista aikaisemmin. Köyhyys on myös muissa EU-maissa suhteellista – suhteessa yleiseen elintasoon ja yksilön muihin mahdollisuuksiin yhteiskunnassa.

En ole koskaan ollut rikas, mutta köyhä aina ajoittain. Tälläkin hetkellä suomalaisilla mittareilla lähellä köyhyysrajaa – mediaanitulojeni perusteella lähellä köyhälistöryhmää ”b”.

Köyhyys periytyy

Köyhyys on periytyvä luonnonvara. Paremman …tai pahemman kuvan siitä saa lukemalla vähemmän sanomalehtiä ja enemmän varsinaisten köyhyystutkijoiden raportteja. Suosittelen erityisesti Jouko KARJALAISEN ja Heikki HIILAMON tuotantoa: kuuklatkaa, lainatkaa – mieli voi avartua tai synkistyä. Tilastot puhuvat puolestaan ja Karjalainen & Hiilamo osaavat myös tilastoja tulkita!

Köyhyys on periytyvää myös alueellisesti. Paljon köyhyyttä löytyy Lapista, Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta. Sieltä löytyvät myös pahimmat työttömyysluvut. Mutta: suurimmissa kaupungeissa alkaa olla kokonaisia lähiöitä, joita leimaa isoisän / isoäidin, isän / äidin ja pojan / tytön köyhyys – sen perheen köyhyys, jossa molempien vanhempien / huoltajien isät ja äiditkin ovat köyhiä, usein työttömiä ja toimeentulotukea saavia.

Omalla kohdallani pahin köyhyysjakso liittyy lapsuuteeni – ja opiskelun jälkeiseen aikaan. Sen jälkeen köyhyys on iskenyt joskus pätkätöissä, avioeron yhteydessä ja työttömyyskausina.

Vanhempani olivat 1950-luvulla ryysyköyhälistöön verrattavia kummajaisia Keski-Pohjanmaalla. Osin köyhyys liittyi isäni kirvesmies-metsurin invalidisoitumiseen metsätöissä Lapissa. Isän mitätön eläke ja siivoojana ja kotiapulaisena välillä työskennelleen äitini tulot eivät perheessä riittäneet juuri muuhun kuin ruokaan. Muistan kuinka pakkanen jäädytti tilapäisasunnon nurkat varhaislapsuudessani, Kannuksen Kitinkankaan mökillä. Muistan äitini sanat eräänä aamuna kun lähdin 7-vuotiaana kouluun: ”Syö koulussa kunnolla, illalla on vain leipäpaistia…”. Vanhempani olivat lähtöisin karuista oloista. Isäni syntyi 10-lapsiseen torppariperheeseen, söi lapsuudessa pettuleipää ja kulki kerjuulla – äitini oli huutolaistyttö, joka ahmi 8-vuotiaana nälkäänsä hoitamansa vauvan ruoka-annoksen ja sai kettingistä selkäänsä, joutui nukkumaan navetassa.

PS. Rikkaus ja köyhyys näkyvät yhä 2000-luvulla, vaikkakin toisella tavalla. Terveystilastoissa, harrastuksissa, asumistasossa, mutta myös äänestyskäyttäytymisessä ja jopa pressanvaaleissa. Saulus Niinistö ja Paulus Lipponen sekä Paulus Väyrynen ovat melkoisia porhoja. Paulus Arhinmäki ja Pekkas Haavisto ovat hekin hyvää keskiluokkaa, mutta edellisiin verrattuna lähes varattomia.

Niin muuttuu maailma…vai muuttuuko? Luokkayhteiskunta ainakin näyttäisi säilyvän ja nykymenolla miltei uusiutuvan…

Öisinajattelija

Tilaa
Notify of
guest
0 Comments
Vanhin
Uusin Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Pekka Pohjasvaara
Pekka Pohjasvaara
13 years ago

Onhan tämä maailma muuttunut. Nyt meillä on vaikkapa 50-lukuun verrattuna parempi perustoimeentuloturva. Kaukana hyvästä, mutta parempi ja laaja soppajonovalikoima.

Ja osamaksulla saa hengenravinnon kannalta tärkeän laajakuvatelkkarin. Kun on välttämätön ruoka, vaatteet ja asunto taattu, niin voi keskittyä Salkkareihin, Big Brotheriin, Idolsiin, Duudsoneihin…mitä niitä onkaan. Korkeampaa sivistystä saadakseen voi tempaista ja katsella JIM:ltä dokumentin ufoista ja humanoideista.

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet voivat katsella esimerkiksi Ylen A-talk ohjelmaa, jossa neljän puolueen (kok, kepu, rkp, pers) antavat Suomen velkavastuiden määräksi 14 – 50 miljardin välillä olevat summat toimittajan kysymättä, että nyt kun nämä summat ovat sen verran erilaiset, niin ketä meidän pitäisi uskoa? Vai uskoako ketään?

Meille kansalaisyhteiskunnan rakentamisesta kiinnostuneille on olemassa aina sosiaalinen media. Ei muuta kuin taas kauppaan ja ostamaan tietokone nettitikkuineen – osamaksulla totta kai. Sitten vain parantamaan maailmaa Facebookissa tai näillä keskustelupalstoilla. Ja keskusteluahan käydään kovemmin kuin koskaan ennen. Hyvinvointiyhteiskunnan pahoinvointi näyttää kanavoituvan juuri sosiaaliseen mediaan. Keskustelun sato ropisee pitkälle Soinin ja kumppanien laariin. Liekö Erkon porukan mieleen, että Taloussanomienkin keskustelupalstalla jyräävät ”itähelsinkiläiset”.

Ja onhan maailma muuttunut myös siten, että nyt meillä ovat ylimpänä päättäjänä markkinavoimat. Ja on maailma muuttunut siten, että sitten yhdeksänkymmentäluvun on Vasemmistoliitto toista kertaa hallituksessa leikkausten takuumiehenä. Tuskanhuutoa päästämättä. No jos hyvin käy, niin saadaan tuohon minunkin kovalevyyn Teosto-maksu (ei Paavon pidä antaa kerralla periksi) ja liikenne puolellakin edetään vallankumouksellisin askelin.

SI
SI
13 years ago

Paulukseni ja Saul l. Salus

No, elämämme on joskus kaltion kohdellut meitä, mutta onneksi tosiaan on jo sosiaaliturvajärjestelmä; työttömyysturva ja eläketurva, jota vanhempamme eivät saaneet. Sotavuodet, köyhyys olivat vanhempiemme tuskana pitkään, mutta olemmehan jo Suomessa, jonka he pelastivat meille. Siitä heitä kiitämme! ja osin sen vuoksi vielä Suomessakin on kaksi toisilleen vastakkaista puoluejärjestöä, eli porvarit ja työntekijät. Tosin näiden kahden ns. puoluejakoon perustuvan ryhmän sisällä on jo myös sekä rikkaita että köyhiä!
*******

Raamattuni on ruostunut kovasti, mutta muistelen, että Raamatussamme sen jakeen jälkeen, jossa puhumme rauhantöistä mainitaan sana Pauluksen työt, ja Sauluksen vihamielisyys kansaansa kohtaan? No, Paavo ”Paulus”Lipponen voi olla blogissasi ihan rauhassa, koska ko. Palus ,eli Paavali toisen ensimmäinen poika vei voiton ja syssi menemään koko Sauluksen, joka oli myös Paavalin lapsi, mutta toisesta liitosta menemään syin surmin Et kait tarkoittanut, että Saulus Sauli Niinistö on sen Sauluksen veli, joka ryssi koko Mesopotamialaisten kirkkojen urut. Riita tosin jatkuu vieläkin….!

***’

Onneksi ei enää tänään, Suomessamme ole niitä ,jotka ”syssivät” kostoaan ja vihaansa niin paljon, että veljensä tappaisivat parin(urkupillien) lantin tähden! Niin ja meillähän on maassa hallitus, jossa ovat mukana niin kokoomus, kristilliset kuin demarit ja vasemmistoliittokin. Se on hieno asia!
Toivon ja uskon, että VL:n ja SDP:n sekä ammattiyhdistysliikkeen yhteistyönä työ työläisen paremmasta asemasta ja toimeentulosta jatkuu! Työ onnistuu tosin vain, kun koko hallitus ja eduskuntakin ovat samalla asiallaan.

0
Olisi kiva kuulla ajatuksistasi, jätä kommenttix