GUGGIS – turhan kallis matkailuhanke!

Guggenheim -huuma tuli Helsinkiin.
City-herrat eli oikeistolaiset päättäjät ”…hekumoivat Kanavaterminaalin purkamisella ja museon valmistumisella jo vuodeksi 2018” (HS , 11.1.). Johan on kiire (?!) – ja johan on kaupungin kukkaro pullollaan ylimääräistä, vaikka muuten ei edes pikkurahaa tahdo löytyä lapsille, sairaille ja vanhuksille. Kammottavinta on, että myös muutamat vasurit ja vihreät ovat Guggiksesta innoissaan kuin ensi kertaa norsun nähneet pikkulapset.

Norsuhan Guggis muuten onkin! Erikoisuutta tavoitteleva turistirysä – kömpelö, iso ja yhtä omituinen kaikkialla maailmassa arkkitehtuuriltaan kuin norsu rakenteeltaan. Oikea moderni rahastussampo. Kehnon populaariviihteen rinnakkaisilmiö taidemaailmassa, amerikkalaistakin amerikkalaisempi ”brändi”.

Suomen Guggikseen on suunnitteilla painoalueina muotoilua ja arkkitehtuuria. Jopas jotakin, niilläkö turistivirrat nousevat satoihin tuhansiin? Epäilen suuresti. Hesassa kun on jo nyt paljon mielenkiintoisempaakin tarjolla. Mitään omaa taidekokoelmaa Guggis ei edes saa Helsinkiin vaan se on eräänlainen kiertävä galleria vaihtuville rahastusmielessä pystytettäville näyttelyille.

Guggis-kritiikki kasvaa…

Jäitä hattuun punavihreä porukka. Nyt ärhäkkäästi kantaa ottamaan. Heti!
Onneksi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki tyrmäsi suoralta kädeltä mahdollisen lisärahoituksen kulttuuriministeriöstä. Tämä tyrmäys on hyvin linjassa vasurien kulttuuriohjelman kanssa: Arhinmäki on tähän saakka aina korostanut vaihtoehtoisen taiteen ja marginaalissa liikkuvan kulttuurielämän tukemista. Ainakin sanoissa. Toivottavasti voimme Guggis-tapauksessakin arvostaa ”sanasta miestä” – käytännön toimissakin!

Guggenheim-kuume on saanut runsaasti kritiikkiä taiteilijoilta.
Taiteilija Mike Pohjola irvii mielipiteessään Guggista perustellusti keskustelupuheenvuorossaan.
Lainaan Pohjolaa, joka kirjoittaa:

”…Helsinkiin halutaan Guggenheimilla saada ”Bilbao-efektiä”, jossa tänne tulisi hirveästi enemmän kulttuurituristeja kuin aikaisemmin. En tiedä oletteko huomanneet, mutta Helsingissä on JO aika paljon museoita ja turisteja. Pieni vertailu:
Bilbaon museot ennen kuin Guggenheim rakennettiin (*): Härkätaistelumuseo, Taiteellisten jäljennösten museo, Pyhän taiteen museo, Merimuseo, Baskimuseo ja Kuvataidemuseo. Toistan: Härkätaistelumuseo ja Taiteellisten jäljennösten museo!”
Sitten Mike Pohjola listaa pääkaupungin kymmeniä keskeisiä museoita ja päättelee:
”Kyllä minun on helppo kuvitella, että jos Härkätaistelumuseostaan tunnettu kaupunki saa yhtäkkiä hienon kuvataidemuseon, niin sinne tulee enemmän ihmisiä kuin aikaisemmin. Mutta jos Helsingin kaltaiseen merkittävään museokaupunkiin tulee yksi lisää, niin vaikutus on vähäisempi, ellei mitätön. Jos Helsingillä todellakin on valtion ja yksityisten lahjoittajien avulla käyttää 140-300 miljoonaa euroa kaupungissa toimivien museoiden kehittämiseen ja lanseeraamiseen, mitä järkeä on laittaa rahoja amerikkalaisen säätiön brändin kehittämiseen, kun niillä voisi kehittää ja mainostaa Stadia todellisena Museoiden kaupunkina? Sellaisena, kuin esimerkiksi Bilbao ei ole.”

Öisinajattelija

Tilaa
Notify of
guest
0 Comments
Vanhin
Uusin Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
auvo rouvinen
13 years ago

Jos toi 130 miljoonaa käytetään kaljan ja pensseleiden ostamiseen, jaetaan ne taiteilijoille, ainakin paikka ennätysten kirjassa on varma. Mikä taas vetää populaari taiteen ihailijoita joiden maku ei ehkä ole erehtymätön mutta rahapussi on ehtymätön.

Luullakseni tuosta taiteilijajoukosta kuoriutuisi pari maailman luokan tähteä, uusi Tom of finland olisi varma, ehkä jopa grafiitti Van Gogh. Ainakin muutama korva irtoaisi pippaloissa ja sopiva tarina yhdistettynä vaikeasti ymmärrettävään taiteeseen tekee nykyisin nimeä.

Siis jos rahoille etsitään taide käyttöä. Saattaahan olla ettei noita rahoja edes ole tai ne on sijoitettu arvotaiteeseen Akropolilla.

Valtteri
Valtteri
13 years ago

”…muuten ei edes pikkurahaa tahdo löytyä lapsille, sairaille ja vanhuksille”

Pentti, kyllä täällä Helsingissä on aivan laadukkaat palvelut niin lapsille, sairaille kuin vanhuksillekin, eikä niitä ihan roposilla rahoiteta. Stadin talous on todellisuudessa ylijäämäinen ja sukanvarressakin on jotain, joten ei tämä rahasta ole kiinni. Norsun näin ensimmäisen kerran 1972 Tukholmassa ja samalla reissulla näin myös ensi kertaa Moderna Museetin. Norsuja en ole Helsinkiin kaipaillut mutta vuonna 2012 näyttää vihdoin mahdolliselta että tänne voitaisiin saada yhtä hieno museo. Ja vasuri olen, sori jos tämä järkyttää.

Kaisa Kukkola
Kaisa Kukkola
13 years ago

Olen pohdiskellut, että jos nuo miljoonat jaettaisiin niin, että jokainen suomalainen koululainen matkustaisi kulttuurikierrokselle lähialueilleen JA Helsinkiin, opastetulle ja pohditulle tietojensyvennys- ja tajunnanräjäytys taiteellisin keinoin -retkelle. Vaikutus olisi taatusti tuntuvampi. Lähialueiden ja maansisäinen kulttuurimatkailu lisääntyisi ja ihmisille tulisi kenties parempi olo. Ja miettikää työllistäviä kerrannaisvaikutuksia – junamatkailu, bussimatkailu, lasten ja nuorten majoittumiset ja ruokailut jne.

Tuli vaan mieleen…

pentti stranius
pentti stranius
13 years ago

Kiitos mielipiteistänne, Guggis jakaa porukkaa, huomaan…

1) Valtterille – olen asunut siellä Suomen laidalla eli Hesassa melkein 15 vuotta, joten hyvin tiedän miten city-eliitti (varsinkin oikeisto) aina innostuu näistä suuren rahan hankkeista ja brändäämisestä. Mutta kun rahaa kaivataan asunnottomille, yksinhuoltajille, sairaille ja vanhuksille – alkaakin hirveä valitus miten kassa on tyhjä(?!)

) Auvon & Kaisan kanssa olen paljolti samaa mieltä. Jos ajatellaan ns. vasemmistolaista kulttuuripolitiikka, Kaisan ehdottama rahojen jakomalli on juuri sitä mitä tarvittaisiin:
KULTTUURI JA TAIDE KUULUVAT KANSALLE! Minkä pirun takia jonkun amerikkalaissäätiön varallisuutta ja maineta pitäisi kasvattaa veronmaksajien rahalla…ja odotella, että ne rahat tuklisivat joskus, vaikka vuonna 2050 takaisin(?!)- ”turistimaksuina…”
Onko taide ja kulttuuri jokin matkailuhanke, hei?
Öisinajattelija

0
Olisi kiva kuulla ajatuksistasi, jätä kommenttix