Missä on vasemmistolaisen politiikan ”keskiö”?

KU-Viikkolehti 23.3. yllätti minut housut kintuissa – luin lehteä vessassa. Siinä luki:

”Kaupungit vasemmistolaisen politiikan keskiöön”.
Jaahas, aika kumma vaatimus!? Vaaditaan sitä, mikä on jo ajat sitten toteutunut vasemmistolaisessa politiikassa. Eiväthän vasemmistopuolueet ole aikoihin keskittäneet mitään toimintaa muualle kuin kaupunkeihin – eivät oikeastaan edes pikkukaupunkeihin.

Nyt itsestään selvyyksien asialla on nuori opettaja-tutkija Tero Toivanen, jonka mielestä ”kaupunkipolitiikka ratkaisee” ja ”nykyiset metropolit ovat globaaleja” – niin ja kaiken lisäksi ”mukana vapauttava elementti”. (nämä ovat Toivasen mietteitä käsittelevän KU-jutun kirjoittaneen Hannu Hurmeen väliotsikkoja…).

Elämää laitapuolella

Viime vuosikymmeninä koko maaseutu, Suomen laitapuolet ja laitapuolen kulkijat (paitsi maalla asuvat, myös työttömät) on tyystin unohdettu vasemmalla laidalla, myös ay-liikkeessä, jossa ei enää puhuta muusta kuin kiusaamisesta tai ay-herrojen ja eliittiryhmien omien etujen ajamisesta. Elämää on vain kaupungeissa, muka, siis poliittista elämää…

Seuraus tästä politiikasta on näkyvillä: perussuomalaiset ja keskusta juhlivat edelleen joka puolella Kehä kolmosen ulkopuolella eikä vasureilla olisi ilman Hesaa, Mansea ja muutamaa pohjoisempaa teollisuuskaupunkia minkään valtakunnan jalansijaa koko valtakunnan politiikassa. Niin, unohtamatta tietysti muutamaa osaavaa poliitikkoa tyyliin Paavo Arhinmäki, jota olen alkanut pikku hiljaa arvostaa entistä enemmän.

Laitapuolet keskiöön

Metropoli-ajattelu on nykyisin niin modernia, että kaikkien kurjien pikkukylien ainut pelastus tuntuu olevan se, että ne pakkoliitetään 100-300 km päässä olevaan ”cityyn”. Sekö köyhyyden ja työttömyyden poistaa, tuo lisärahkeita terveydenhoitoon, kouluopetukseen ja sosiaalipalveluihin. Tekisi mieli lainata muuatta OW Kuusista, joka sopivin välein aina tokaisi: ”Itse elämä opettaa…”. Niin, pakkoliitosten ja keskitettyjen palvelujen tulokset ovat laihanpuoleisia, jos pakkoliitos on ainut tavoite ja autuaaksitekevä toimi. Elämä opettaa.

Opettaja Tero Toivanen on, tottakai, oikeassa siinä että savupiipputeollisuus on mennyttä aikaa ja kaupungit muuttuneet. Myös ns. immateriaalinen tuotanto senkun kasvaa. Mutta ei tämä kehitys tee kaupunkeja ja tiivistä asumista yhtään autuaammaksi eikä varsinkaan ainoaksi vaihtoehdoksi. Viimeisten tutkimusten mukaan jopa se kuuluisa hiilijalanjälki voikin olla harvassa asutuksessa pienempi kuin suurkaupunkien betonilähiöissä. Ja vielä: työnteko sen immateriaalisen tuotannon sfääreissä on mahdollista miltei joka puolella Suomea yhtälaisesti.

Muutto maalle on jo alkanut (?)

Jos saan ennustaa, veikkaan lähivuosikymmeninä paluumuuttoa maalle. Ehkä aikaisemminkin. Suuret ikäluokat ovat tässä eturintamassa. Isot joukot eläköityvät parasta aikaa ja moni palaa juurilleen – sinne maalle, josta on leivän perään etelään lähtenyt. Ei pidä väheksyä myöskään suurten ikäluokkien ostovoimaa, vapautta valita mieluinen asumisympäristö.

Toinen iso joukko maallemuuttajia tulee olemaan punavihreä luontoporukka. Helsinkiin kaikki eivät mahdu, tarkoitan Käpylään, Kallioon ja muualle viihtyisään kaupunkiympäristöön. Toisaalta, tiedostava vasemmistolaisjengikin – lapsineen – alkaa etsiä entistä rauhallisempia maisemia elämälleen. Monenlaista työtä voi jo nyt tehdä ihan missä vain. Asuminen on todella moninkertaisesti halvempaa esimerkiksi Lieksassa kuin Käpylässä. Voi vain ihmetellä, mikseivät punavihreät äänestä jaloillaan, jätä Helsinkiä?

Ja ellei Suomessa tajuta millaisia arvoja luontoympäristö, maalla-asuminen ahtaassa ”globaalissa” Euroopassa edustaa, saattaa käydä niinkin, että luontomme ”varastaa” joku muu. Mikäpä siinä, Lieksakin kansainvälistyy pikavauhtia…

Siispä: LAITAPUOLET KESKIÖÖN vasemmistolaisessa aluepolitiikassa, kaikessa politiikassa!
Öisinajattelija

Tilaa
Notify of
guest
0 Comments
Vanhin
Uusin Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Laakkonen Leo
Laakkonen Leo
13 years ago

Tervettä puhetta terveellisestä asuinympäristöstä.

Laakkonen Leo
Laakkonen Leo
13 years ago

”Missä on vasemmistolaisen politiikan keskiö”?
Mielestäni se on vielä kovasti kateissa ja hakusessa.

Tero T
Tero T
13 years ago

Hyvä Pentti Stranius,
koen tarpeelliseksi vastata – joskin teen sen vastahakoisesti – tähän kirjoitukseesi kahdesta syystä: ensinnäkin en ole kyseistä haastattelua kyseiselle lehdelle, johon sinäkin kirjoitat, koskaan antanut, toiseksi en pidä kirjoituksestasi kuultavasta ylimielisestä tavastasi suhtautua ns. nuorempiin sukupolviin. Epäilemättä pyrit olemaan kirjoituksessasi tältä osin nokkela, lukijan arvioitavaksi jää kuinka tässä onnistut.

KU:n juttu on puettu jostain kumman syystä haastattelumuotoon vasemmistojärjestöjen Metropoliseminaarissa pitämääni alustuksen pohjalta, lisäksi toimittaja on käyttänyt ohessa muutaman vuoden takaista artikkeliani. Alustus toimi nimenomaan johdatuksena kolmeen muuhun puheenvuoroon, joissa kartoitettiin metropolipolitiikkaa mm. nykytyöläisen, yhdyskuntarakenteen ja -suunnittelun näkökulmista jne. (alustamassa Viren, Modig, Fredriksson) Tästä lehteen tulleesta haastattelusta minulla ei ole ollut tietoa ennen kuin luin sen itse lehdestä.

Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että lausahdus ”Kaupungit vasemmistolaisen politiikan keskiöön” on banaali. Kuitenkin metropoliseminaarissa oli nähdäkseni tarkoitus tarkastella siirtymää tieto- ja palvelupohjaiseen kapitalismiin ja tämän siirtymän aiheuttamia muutoksia ja avautumia metropolipolitiikassa. Tällöin tulisikin puhua, aivan oikein, metropoleista, jotka jo käsitteellisesti eroavat ”kaupungeista”. Seminaarin yksi tarkoitus oli nähdäkseni kysyä juuri, mitä ovat nämä metropolit ja mitä ne tarkoittavat vasemmistolaiselle politiikalle.

Lyhyessä alustuksessani viittasin ensinnäkin ajankohtaiseen kapitalismin kriisiin ja esitin kaksi historiallista esimerkkiä, jossa kaupunkitilaa on aikaisemmin muokattu merkittävillä rakennnushankkeilla kriisin aikana. Finanssijärjestelmän muutoksilla on kyetty mittaviin investointeihin ja pääoman kiertokulun ongelmien ratkaisemiseen. Ylhäältäkäsin toteutettuja kaupunkimuutoksia, jotka ovat tuottaneet omanlaisiaan elämänmuotoja, on toisaalta noussut vastustamaan hyvin erilaisia urbaaneja liikkeitä. Esimerkkien avulla oli mahdollista esittää kysymys siitä, millasia kaupunkitiloihin kohdistuvia muutoksia on tapahtunut viimeaikoina ja millaisia ne voisivat olla nykyisen kriisin aikana ja tulevaisuudessa. Viimeisen kahden vuosikymmenen globaalin pääoman ”voittokulku” on konkretisoitunut globaaleja inevstointi- ja resurssivirtoja imeneissä Aasia-vetoisissa metropolihankkeissa. Samalla oli tarkoitus avata keskustelua siitä, millaisia urbaaneja liikkeitä näitä prosesseja vastaan voisi nousta tai on noussut.

Toisaalta tarkoitus oli kyseenalaistaa tämä pääasiassa David Harveyltä peräisin oleva näkemys, ja tuoda sen rinnalle ajatus siitä, että ihmisten pyrkimykset ja liike itseasiassa muokkaa esim. nykyisiä metropoleja ihmisten tarpeiden näkökulmasta, ei ylhäältä käsin annetulla komennolla. Tämän vuoksi ns. ”kaupunki-ilma on vapaata”, kun siirtolaiset muuttavat maailman metropoleihin tai kun 1960-luvun lopulta alkaen myös pako perinteisestä palkkatyöstä on tarkoittanut nimenomaan osittain vapaampaa elämää kaupungeissa ja niiden piiriin organisoituneessa tuotannossa. Tässä mielessä nykyisessä prekarisaatiossa on myös positiivinen – tiedämme kaiketi sen negativiiset puolet, joihin poliittisesti on haettu vastausta esim. perustulosta tai uuden työn muotojen uusista työoikeuksista – elementti: ihmisten pyrkimys organisoida työnsä ja elämänsä itsenäisesti työnantajasta ja työpaikasta välittämättä. Eri asia on miten tässä on onnistuttu.

Kolmanneksi painotin immateriaalisen tuotannon keskeisyyttä nykypääoman arvonlisäyksessä. Paitsi että aineeton tuotanto on omiaan yhtymään myös muihin muutoksiin – tai juuri tuottamaan niitä – yhteiskunnassa (kuten juuri perinteisen palkkatyömallin purkautuminen) se tarkoittaa nähdäkseni muutosta siinä, miksi metropoleista ja niiden organisoinnista tulee erittäin keskeisiä poliittisesti. Elinkeinoelämä ja innovaatiovisiönäärit tämän tietävät: siksi niin paljon puhetta avoimesta innovaatiosta, innovaatioiden ekosysteemeistä ja korkeakoulujen, yritysten ja metropolien välisestä suhteesta jne. Tarkoitus oli kysyä, mikä voisi olla näille kehityskuluille vaihtoehtoisen politiikan keskeiset lähtökohdat.

Johdatukseni jälkeen tarkasteltiin erittäin kiinnostavia kysymyksiä esimerkiksi siitä, mikä on nykymetropolien suhde toisiinsa (ne ovat suoraan suhteessa esim. finanssikeskuksina toisiinsa kansallisvaltioiden rajoista piittaamatta), millaisia uusia poliittisia kamppailuja kehitys nostaa kaupunkitilan pintaan, mitä muutos tarkoittaa sosiaaliselle eriarvoistumiselle, työläisten oikeuksille, metropolien suhteelle ympäröiviin ”sateliittikaupunkeihin”, maaseudun suhteelle voimaa imeviin metropoleihin, ekologiselle haasteelle jne. Sivuttiinpa jopa lainaamaasi väitöskirjaa ja sen tutkimusasetelmaakin. Ja kas kummaa, puhetta oli siitäkin, että maaseutua ei olla ”unohtamassa”, päinvastoin. Jos metropolimuutos otetaan vakavasti niin on poliittisen toiminnan paikka määritellä juuri niitä maaseutuja, kaupunkeja ja metropoleja käsitteleviä kysymyksiä mihin kirjoituksessasi viittaat: esimerkiksi ei liene toivottavaa, että pääoman näkökulmasta toteutettu metropolikehitys (Suomeen tn. 1, max 3 tietointensiivistä metropolia) määrittää kiihtyvän hyväksikäyttösuhteen maaseutuun nähden niin ekologisesti kuin sosiaalisestikin. Harmi, että näistä avauksista emme saaneet lukea lehdestä.

Tässä muutama nopea rivi kommenttina kirjoitukseesi Pentti Stranius. Myös minut, nuoren itsestään selvyyksien latelijan Viikkolehden juttu yllätti, tosin housut jalassa. Öisinajattelijan nokkela retoriikka sen sijaan ei tällä kertaa juuri tajuntaa täräyttänyt.

0
Olisi kiva kuulla ajatuksistasi, jätä kommenttix