”Rossija bez Putina!”

Venäjä ilman Putinia! -huudot ovat kaikuneet Venäjän opposition mielenosoituksissa yhä tiuhemmin vuodenvaihteesta 2011-12 lähtien. Turhaan. Putin teki Venäjällä ainutkertaisen historiallisen teon: tsaari tuli uudelleen näytelläkseen entiseen tapaan vahvaa johtajaa. Tandem-demokratia (2008-12) oli pelkkä välivaihe, jonka jälkeen valta palautui itsevaltiaalle. ”Vaalikampanjassa” tehtiin alamaisille selväksi ettei Venäjä pärjää ilman Putinia. Pian kruunajaisten jälkeen uusvanha itsevaltias suuntasi Makarov-pistoolinsa länteen osoittaakseen valtansa ulottuvan lähialueillekin, ainakin entiseen Suuriruhtinaskuntaan…

Idäntutkimus Putinin kimpussa

Idäntutkimus on tiedelehti, joka keskittyy pääosin Venäjään. Joskus sentään mukana on itäinen Eurooppakin, joka käsitteenä on alkanut hämärtyä tai liueta yhä enemmän itään (?).
(Muuten, itse asiassa olen alkanut kovasti kaivata Itä-Eurooppa -tutkimusta näinä vaikeina jalkapallohuliganismin, kiihkonationalismin sekä Eurostoliiton rakoilun aikoina…)

Kesäkuussa ilmestynyt teemanumero (Idäntutkimus 2 / 2012) on nimeltään ”Putin II”. Se on siis itse asiassa järjestyksessä jo lehden toinen Putin-numero – ensimmäinen julkaistiin tasan kuusi vuotta sitten (Idäntutkimus 2 / 2006). Tuo Putin II ei kaiketi tarkoita tsaarien järjestysnumeroa, mutta ehkä sillä viitataan kaksimielisesti moneen suuntaan. Jo kannen valokuva, itsetyytyväisyyttä puhkuva ja takakenossa alamaisiaan ylhäältä tuijottava tsaari, kertoo olennaisen ja sen, että tulossa on annos kriittistä analyysia.

Idäntutkimuksen mainioita Putin-numeroita voi myös vertailla ja miettiä mitä kaikkea Venäjällä on tapahtunut tandem-demokratian välivuosina. Karkeasti arvioiden 2006-numerossa keskitytään enemmän Putinin henkilöön ja ulkopolitiikkaan – 2012-numerossa ideologiaan, vallankäyttöön, vastustajiin, tukijoukkoihin ja myös Venäjän luokkayhteiskunnan ilmiöihin. Putin II -numeron avaa Jukka Pietiläisen hieno vaalianalyysi. Johtopäätös on se, että presidentinvaalit olivat joulukuun 2011 parlamenttivaaleja rehellisemmät, joten Putinin itsevaltius sinänsä lepää hyvinkin legitiimillä pohjalla.

Pääkirjoituksessa Markku Kangaspuro jakaa venäläisen keskiluokan (noin 20 % väestöstä) Putinin kannattajiin ja vastustajiin. Kannattajia ovat valtionyhtiöiden ja julkisen sektorin ylemmät toimihenkilöt, mutta myös monet opettajat, kulttuuri- ja terveysalan ammattilaiset kunnallisissa virkatehtävissä. He kaipaavat vakautta ja ovat viime aikoina saaneet palkkansa ajoissa, joskus pieniä prosenttikorotuksiakin. Vastustajiin kuuluu suuri osa ikikapinallista ”luovaa intelligentsijaa” ja muita kansalaisyhteiskunnan liepeen aktiiveja marginaaleja. Myös Venäjän murroksessa muodostuneet uudet ammattilaiset ja itsenäiset yrittäjät vaikkapa it-alalta tai yhteisyrityksistä kritisoivat usein Putinia. Joskus hiljaa, joskus äänekkäämmin.

Mielenkiintoista on, että juuri se nouseva keskiluokka, joka saa kiittää asemastaan ja sananvapaudestaan Venäjän murrosta ja ryöstökapitalismia, kääntää selkänsä hyväntekijä-tsaarilleen. Peruste voi olla yksinkertainenkin: keskiluokka tuntee olonsa nykyisin jo niin vahvaksi, että se kuvittelee pärjäävänsä ilman isällistä ohjausta ja tsaaria. No, onhan toisaalta Putinkin huomannut, että liika vapaus on ”huliganismia” ja demokratiaa pitää ”ohjata ylhäältä” jos haluaa pysyä tukevasti vallassa.

Puhua yhtä, ajatella toista…

Idäntutkimuksen Putin-numeron kirjoittajien joukossa on ilahduttavasti naistutkijoita, joilla on tuoreita näkökulmia ja käytännön kenttätyötä väitteidensä tueksi. (Muuten, miksiköhän Venäjää käsittelevä naistutkimus ja jopa suomalaiset naistutkijat ovat yhä paljolti pimennossa? Ollaanko Venäjä-tutkimuksessa sukupuoliakselilla juututtu jotenkin ikiaikaisiin sovinistisiin venäläisiin käytäntöihin, joita miestutkijat eivät Venäjä-areenalla liikkuessaan edes huomaa?)

Erittäin mielenkiintoinen on esimerkiksi Anni Kankaan analyysi ”vallan maantieteestä”, Moskovan länsipuolelle rakennettavasta suljetusta tiede- ja innovaatiokapungista nimeltä Skolkovo. Sen symbolimerkitys modernille itsevaltiudelle on samaa luokkaa kuin Stalin-teollisuushankkeet tai pilvenpiirtäjät taannoin. Toisaalta, Skolkovo-suunnitelmissa kyseessä voi olla myös selkeä näyteikkuna ja käytävä läntisten innovaatioiden haltuunottamiseksi ja soveltamiseksi Venäjällä. Laura Lyytikäisen ja Suvi Salmenniemen artikkelista taas selviää kuinka hajanainen Putinia vastustava keskiluokkainen oppositio oikeasti on. Muutamien satojen tai tuhansien ihmisten marssi ei Venäjän mittakaavassa Putinia pelota, vaikka viimeisen puolen vuoden aikana on kyllä oikeata toisinajattelevaa joukkovoimaakin nähty. Toistaiseksi vain divide et impera -periaate on toiminut hyvin – ja siellä missä kaksi-kolme nokkelaa intelligenttiä kohtaa, syntyy pikavauhtia raskol ja muutama pikkupuolue tai fraktio. Ja opposition tuhkasta nousee vain – kansallisbolshevikki Eduard Limonov, karnevalisti!

Jussi Lassilan ”2010-luvun Suuri Isänmaallinen Sota” on pienimuotoinen tapaustutkimus siitä miten alisteinen luvallinen kansalaisyhteiskunta on Kremlin hankkeille. Lassila erittelee ylhäältä johdettua nuorison toteuttamaa haastattelu- ja tiedonkeruuhanketta, jolla historia pistetään palvelemaan putinilaista kansallismielisyyttä ja ideologiaa uusvanhoin menetelmin. Taustalla on tietenkin II maailmansodan muisto ja merkitys patrioottisessa nuorisokasvatuksessa.

Joensuussakin vierailleen professori Richard Sakwan ajatukset ”vallan dualismista” saavat vankan vahvistuksen Eeva Korteniemen yhteenvedosta, jossa pirstotaan putinilainen demokratiaretoriikka. Vaikka suht vapailla vaaleilla valitulla duumalla ja presidentin vallankäytöllä onkin kansanvaltainen ja laillinen pohja, käytännöt ja normit noudattavat itsevaltaista perinnettä. Samoin Korteniemi osoittaa Putinin puheiden ristiriitaisuuden silloin kun hän esiintyy Venäjällä ja silloin kun sanoma on suunnattu länteen. Aina ei ehkä muisteta, että kovan KGB-vakoojakoulun käynyt Vladimir Putin saattaa olla näyttelijänä jopa erästä Hollywoodissa oppinsa saanutta, jo tuonilmaisiin siirtynyttä amerikkalaispresidenttiä lahjakkaampi (?)

Ja vielä lopuksi muuan huomio. Itse asiassa Putinin Venäjällä toteutuu yhä niin ylä- kuin alaluokilla, eliitissä ja katutasolla Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsynin kuuluisa selviytymismalli: ”Puhua yhtä, ajatella toista ja tehdä kolmatta”. Mutta ei meillä ole syytä omahyväisyyteen. Kannattaa pohtia, olisiko sama ajatusmalli saavuttanut nyttemmin myös EU-maat ja Brysselin sekä Nokian kaltaiset globaalit suuryritykset lännessä?

Öisinajattelija

Tilaa
Notify of
guest
0 Comments
Vanhin
Uusin Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Pekka Pohjasvaara
Pekka Pohjasvaara
12 years ago

Tuota noin, mitä minä opin tästä jutustasi? Nykyisin paljonpuhutusta moraalikadostako on kysymys? Vanha keksintö tuo moraali – melkein yhtä vanha, kuin moraalikato. Mistä moinen moraalikato? Media tarjoilee kaikki kusetuksen eri piirteet kansainvälisesti. Ja se on meille oppi. Kuten muukin paskaoppi joukkomurhineen.

Sama juttu kansainvälisesti: ei ole olemassa todellisuutta, vain mediatodellisuus.

Mutta, minulle tänään oli todellista mökkiä rakentaessani 2 x 6 tuuman lankkut. Jos joku olisi tullut väittämään, että käyttämäni parrut eivät olekaan oikeaa kokoa, olisin lyönyt häntä parrulla päähän.

Tulos: Kaiken sortin rakentajat ruodittaisiin ja tietenkin heidän perhesuhteensa – julkisesti. Totta kai.

Putin ja minä ja Arhinmäki ???

Pentti Stranius
Pentti Stranius
12 years ago

Tervehdys Pekka,
en ihan ymmärtänyt pointtiasi (?).
Mutta tottakai tietystä moraalikadosta , ”vallankäytön moraalittomuudesta” on kysymys – niin Putinin Venäjällä kuin Eurostoliitossa Brysselissä. Lähempänäkin.

Ja ”mediatodellisuudesta”: mielikuvilla pelataan Kremlissäkin taidokkaasti, esim Putin-myytin ympärillä…
Öisinajattelija

Pekka Pohjasvaara
Pekka Pohjasvaara
12 years ago

Minun pointti on, että kakskutosen lankku on kakskutosen lankku. Tosin eurooppayhteistyö antaa meille sekalaisen kuvan kakskutosesta.

Pena, en voi edes kehottaa sinua menemään kentälle. Sinähän olet jo siellä. Juttusi ovat suomalaista kaurapuuroa.

Tapani Kaakkuriniemi
Tapani Kaakkuriniemi
12 years ago

Pekka, kyllä minusta 4 x 7 on oikea hirren koko mökin teossa, tai vähintään kolmituumainen. Mutta kun teet hyvät perustukset ja lankkuihin tiukat salvokset, niin kyllä kakkoskuutosillakin varmaan pärjää.

Pekka Pohjasvaara
Pekka Pohjasvaara
12 years ago

Puhuin perustuksista, mutta myönnetäköön, että vaikka panen tietokoneen kasaan alle tunnin, niin tässä kevythirsimökissä on vierähtänyt pitempin tovi. Olen siis pikkusen väärällä alalla. Mutta en kuitenkaa ole unohtanut isieni oppia: kakskutosen lankku on rakennuksen a ja o. Yhdessä sovittu mittakaava, johon kaikki voivat luottaa.

Olisin lähinnä halunnut Penan ruotivan miksi Putinin lankku on niin eri mittainen ja ennen kaikkea olisin halunnut Penan ruotivan miksi Hallituspuolue Vasemmistoliiton eurolankku on niin kovin epämääräinen.

Pekka Pohjasvaara
Pekka Pohjasvaara
12 years ago

Nykyinen 2,54 cm tuuma (alunperin englantilainen mitta) tuli Suomessa voimaan Venäjän vallan alle jouduttuamme. On tullut joskus luettua. En puhunut itseasiassa mittayksiköstä, mutta käyhän se keskustelu näinkin.

Jaa, vai on sinulle tärkeää Paavon uroteot mm. minun kovalevyjeni rokottajana (joissa ei ole mitään muuta, kuin minun tekosiani – olipa ne tiedettä tai taidetta) ja Merjan aloitteet , joilla monet pitkämatkalaiset joutuvat kuseen. Ja mitä hän nyt siihen väliin yrittää keksiäkin.

Kun vielä arvaan (siis vain arvaan), niin molemmat kieltävät minulta parveketupakoinnin.

Vasemmistoliitto näyttää olevan nykyisin Vihreiden apupuolue arvomaailmasta viisveisaten. Jos se sopii nuorille, niin mikäpä siinä.

Minulle arvomaailma on kuitenkin tärkeää ja tuntuu typerältä, että muutan vuoden sisällä on sitä pakko Arhinmäellekin opettaa.

Pentti Stranius
Pentti Stranius
12 years ago

Lankuista viis,
mutta en mä nyt jaksa uskoa, että Paavo & Merja alkaisivat parveketupakointia kieltämään.
Johan siinä Akikin hermostuisi , lopullisesti…
…ja twistaisi Arkadian rappuset ylös ja alas.
Öisinajattelija

Pekka Pohjasvaara
Pekka Pohjasvaara
12 years ago

Jeps,

Palataan asiaan, kun parveketupakointi on kielletty ja kansanedustajat polttelevat salaa huoneissaan. Hölmö.

terv Pekka

0
Olisi kiva kuulla ajatuksistasi, jätä kommenttix