Hallitus kuten monet kuntapäättäjätkin miettivät päänsä puhki miten ”heitteille jätetyt” nuoret voisi työllistää. Tai opiskelijat saada kesätöihin.
Tässä ilmainen vinkki.
Olen vahvasti sitä mieltä, että juuri marjastaminen (ja sienestäminen?) voisi olla niitä kesätöitä, joihin suomalaisnuoriso tulisi (uudelleen) totuttaa. Ei marjamaita pidä luovuttaa noin vain vierastyövoimalle, vaan palautettakoon ensin oman maan nuorten luontosuhde. Niin kaupunkilaisten kuin maalaisten. Totuushan on se, että metsissä vaeltelevat ja varsinkin marjastajat ovat reippaasti eläkeikäisiä. Eivät edes maalla asuvat nuoret enää liiku metsissä, saati marjasta.
Tämä on tietynlainen paradoksi, koska ns vihreät arvot ovat city-nuortenkin asteikossa korkealla ja jopa vihreät puolueenakin nuorten suosikkilistan kärjessä.
Voisi suunnitella esim sellaista käytäntöä, että marjastajanuoret saisivat pitää kesäloma-aikaan vaikka opintotukensa/rahansa, ja tienata marjastamalla ylimääräistä.
Marjastamalla saadut tulot ovat jo nyt tietenkin verovapaita…, mutta on syytä miettiä toimenpiteitä, joilla nuoret saadaan metsiin.
Esimerkiksi:
Marjastusvastaavat nuoriso-ohjaajat, jotka tekevät jo keväällä ns etsivää nuorisotyötä opiskelijoiden, koululaisten ja heitteille jätetyn nuorison keskuudessa…
Bussikuljetukset marjamaille, ja retkillä mukana marjastusneuvojat, esim eläkeläiset, jotka tuntevat marjamaat ja osaavat käytännöt…
Myyjän ja ostajan kohtaamispaikat, joilla marjasadot reaalisoidaan rahaksi välittömästi marjastusreissun päätyttyä…
Mikä oikeastaan puhuu marjastamista vastaan? Ei mikään, kaikki faktat sen puolesta!
Pari pointtia:
-marjastamalla / metsässä liikkumalla palautetaan nuorten luontosuhde normaaliksi, ekologiset arvot käytännöksi…
-marjastamalla, ns. ”elämysmatkailun” sijaan luontoretkeilystä tulee normaalia luonnossa liikkumista, jolloin opitaan jopa kasvi-puu- ja eläinlajit…
-marjastamalla myös ravintotottumukset muuttuvat, kun marjasta tulee osa ruokavaliota kun sen saatavuus kasvaa…
-marjastamalla/sienestämällä voi oikeasti tienata/ päästä kunnon päiväansioille eikä tarvitse edes ylittää 8-tuntista työpäivää…
Tervemenoa metsään, marjastamaan!
Öisinajattelija
Tekemätöntä työtähän on paljon sekä kesällä että talvella. Taitaa vain olla menetetty kaupunkilaisnuorison osalta lopullisesti tuo luontosuhde. City-vihreys on sitten eri asia. Mutta ei kai se tosiaan nyt aivan mahdoton vaatimus olisi, että työn puutteessa olevaa työikäistä väestöä käytettäisiin poimimaan metsistä syötäväksi kelpaavia elintarvikkeita. Nuorilla on yleensä terveet jalat, eivätkä selkävaivatkaan liene niin yleisiä kaikesta degeneroitumisesta huolimatta, etteivät he marjojen ja sienien poimintaan taipuisi. Mutta se motivaatio, mistähän sitä löydettäisiin? Niissä hommissa oikeudenmukaisin palkkausperuste tietysti on litra- tai kilohinta. Niin sitä itse kukin harvensi 11-vuotiaasta lähtien sokerijuurikkaan ja lantun taimia metripalkalla polvillaan ryömien. Talvella sitten Suomessa riittäisi lumitöitä. Kaupunkien, tai ainakin pääkaupunkiseudun kadut ovat törkeässä kunnossa ja liukkaita suurimman osan talvea. Etenkin liikuntarajoitteisilla on todella vaarallista varsinkin viime vuosien kaltaisina kovina lumitalvina. Lumityöläisille olisi käyttöä talvella siinä kuin marjan- ja sienenpomijoille kesällä. Eikä se olisi mitään tempputyöllistämistä, vaan yleishyödyllistä toimintaa. Mutta mistä palkkarahat (edes pienet) ja motivoituneet työntekijät?
Kaikki ehdotukset on toteutettu jo:
”Bussikuljetukset marjamaille, ja retkillä mukana marjastusneuvojat, esim eläkeläiset, jotka tuntevat marjamaat ja osaavat käytännöt…
Myyjän ja ostajan kohtaamispaikat, joilla marjasadot reaalisoidaan rahaksi välittömästi marjastusreissun päätyttyä…”
Paikalle saadaan joka vuosi 3500 poimijaa Thaimaasta, Venäjältä etc., mutta vain kourallinen suomalaisia.
Mikä oikeastaan puhuu marjastamista vastaan – sossusta saa rahaa riittävästi, eikä sääsket syö 😉
Terve Tohnin äijä! Ja kiitokset myös Antille kommentista!
En ole yhtä pessimistinen kuin ”Tohnin äijä”! Kyllä nuoria saataisiin metsiin, marjastamaan, kunhan porukka organisoitaisiin. Niin – ja kun se menisi kaaliin, että marjastamalla tienaa, oikeasti! Veroton tulo, joka ei leikkaisi muita etuisuuksia olisi tärkeä pointti!. Ja aivan normaali kaveri taatusti tienaisi metsässä kymmeniä euroja normaalin työpäivän puitteissa.
Ja Antille: mun eka kesäduunit olivat 14-15-vuotiaana juuri sokerijuurikasharvennukset ja metsänkylvö, myöhemmin istutus.
Näitä duuneja taitaa olla nykyisin vähemmän ja puutarhahommia kaupungeissa enemmän(?) Vanhempani marjasti, sienesti ja jopa ravusti. Se oli iso tuloerä köyhän perheen budjettiin.
Talvella , ainakin Lieksassa, osa työttömiä työllistetään juuri ns. LUMIHIUTALE-projektiin, lumitöihin siis. Niihin hommiin myös nuoret kelpaisivat.
Periaatteena kuitenkin se, ettei kaikki hommat sovi kaikille eikä ketään voi pakottaa. Raha ja lisätulo sossu/perustulon päälle on aina kannustus.
Öisinajattelija