PEOPLE of Bangladesh IV

Tämä taitaa olla neljäs blogini Bangladeshin työoloista. En anna periksi, jos jotakin voin tehdä. Ja jotakin pitäisi tehdä.

Tiedän Bangladeshin työoloista ehkä enemmän kuin keskivertosuomalainen – siellä asuu tuttuja! Ihmettelen vain ettei GEORGE HARRISONin kaltaisia ääniä nouse köyhiä puolustamaan enemmän. Harrison ja Lennon -vainajat olivat paitsi loistavia muusikkoja, juuri niitä taiteilijoita, jotka pistivät vaikutusvaltansa peliin myös köyhien ja sorrettujen tueksi?

Bangladeshin ja Pakistanin slummimaisten tekstiilitehtaiden tulipaloissa on viime vuosina kuollut tuhansia ihmisiä. Seuraava palo odottaa vuoroaan… . Monisssa tehdasrakennuksissa nimittäin jopa sisäänkäynnit suljetaan työpäivän ajaksi, jotteivat työntekijät poistuisi työpäivän aikana, pakenisi syömään tai juomaan.

Ompelijoiden työolot ovat Aasiassa ja  Kauko-Idässä sellaiset, että mm. Stockmannille paitoja yms valmistavat työntekijät tekevät 12 tunnin työpäiviä ilman taukoja. Jopa vessaaan on hankala päästä. Kk-palkka on 50-80 euroa ja jos tavoite tehtaassa ei täyty työpäivän aikana, ompelija pakotetaan ylitöihin. Ruoskaa ei enää käytetä, mutta esim nuorella lapsityöntekijällä ei ole vaihtoehtoa. Kouluun ei pääse, perheen ainut työntekijä on usein nälkäpalkkainen orjatyöntekijä ompelimossa.

Enpä voi kuvitella häikäilemättömämpää, orjakauppaan verrattavaa työkuria, jonka kohteena ovat Bangladeshissa, Intiassa ja Pakistanissa tyttölapset ja naiset. He tienaavat tuskin dollarin päivässä. Häpeä suomalaisfirmoille, jotka halpaa työvoimaa riistävät, näitä tyttöjä sitä kautta myös prostituutioon ajavat! Kadulla tienaa paremmin! Ostakaa vain teepaitoja, älkää katsoko missä tehtyjä! Älkää ajatelko missä teepaidan ompelija on nyt? Kuollut, raiskattu? Huoratalossa?

MOT ja TV 1 kertovat (14.4. TV I)

MOT-televisiodokumentti kysyi missä oloissa vaatteet on valmistettu eri firmoissa. Sitä oli vaikea selvittää.
Lapuissa lukee yhtä sun toista, mutta esim Bangladesh-vaatteista oli todella mahdotonta löytää tietoa, alkuperää.

Mielenkiintoista on, että Bangladesh on Kiinan jälkeen toiseksi suurin vaatevalmistaja. 4 miljoonaa naista ja nuorta on Bangladeshin vaateteollisuuden palveluksessa. Tuhansia on kuollut vaatetehtaiden/ kerrostalojen sorruttua. Kammottavinta on, ettei kaikkia uhreja ole ikinä löydetty raunioista. Ellei uhrin dna- ja ruumis ole tiedossa, mitään korvauksia ei esim ole maksettu omaisille!!!??

Voiko tämä olla totta, 2000-luvulla? Kyllä vain, ja vaatetehtailu senkun jatkuu! Milloin ostit viimeksi halvan teepaidan? Selvititkö valmistusmaan? Entä se ns laatupaita, joka maksaa 30 euroa? Bangladeshissa sen teettäminen orjatyövoimalla maksaa 4-5 euroa kaikkine kustannuksineen.

YK toki yrittää kerätä avustuksia onnettomuuksiin joutuneiden omaisille, mutta summat ovat pieniä – ja esim sortuneissa tehtaissa työskennelleet firmat eivät ole useinkaan maksaneet korvauksia omaisille ja heitä edustaville järjestöille, vaikka aikaa on kulunut vuosia.

Bangladeshin isoista tehtaista vähintään 1500 vaatisi kontrollikäyntejä, tarkastuksia heti. Kuitenkin vaateteollisuus pyörii niissä täydellä teholla. Firmojen tuotantoon ja voitto-osuuksiin on miltei mahdoton puuttua. Stockmann -Seppälä – Lindex yms eivät ole aikoneetkaan lopettaa tuontia monilta kyseenalaisilta tehtailta Bangladeshista.

Esim Reima teettää vaatteita välikäsien kautta Bangladehsissä. Hennes & Mauritz ja Reima juhlivat yhä, teetättävät alipalkattua työtä Bangladeshissa. Reiman paidasta työntekijä saa jonkun sentin, ja työntekijöillä on usein joku kpl-tavoite ja kova kuri työlinjoilla. Työnjohtajat huolehtivat, etteivät työntekijät puhu keskenään, saati kokoonnu tai käy vessassa tai kahvilla välillä. Niin, ja työtä on 6 päivää viikossa, 12 tuntia päivässä.

PS. Kas kun suomalaisia työttömiä ei ole vielä kuskattu töihin Aasian maihin? Näinhän meikäläinen työttömyys poistuisi pikavauhtia. Ja mitkä kustannukset – ainoastaan 50 euroa kuussa. Työsopimuskin voitaisiin solmia siten, että vasta parin vuoden kuluttua voisi tulla takaisin Suomeen… . Eikö vain? Pelkkää lomaa lämpimässä maassa…

Öisinajattelija

Tilaa
Notify of
guest
0 Comments
Vanhin
Uusin Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Aarno Koistinen
Aarno Koistinen
11 years ago

Tällaista on globaali kapitalismi eli globalisaatio, (savoksi lopalisaatio) etelän köyhimpien osalta. Tällaistako on työn tuottavuuden kohottaminen, josta Suomenkin työnantajat intoilevat, jos työnantajille annetaan vapaus itse määrittää työehdot? Vaikuttaa olevan nykyaikaista orjuutta. Länsimaiset suuryritykset hyödyntävät halpaa työvoimaa törkeän piittaamattomasti, välittämättä paikallisten ihmisten kärsimyksistä. Ovatko nämä niitä paljon puhuttuja joustoja?

Onneksi ammattiyhdistysliikettä ei ole Bangladeshissä ainakaan vielä kielletty, joten työväenliike voi vaatia ja taistella itselleen siedettävät työehdot aikaa myöten.Toivottavasti. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion konsultteja lähetettävä sinne…
Jos Suomessa tehtäisiin vielä vaatteita ostaisin vain niitä, en etelän riistotehtaitten. En vaikka halavalla saisi.

pentti stranius
pentti stranius
11 years ago

Terve Aarno,
olet monessa mielessä oikeassa:
ei voi enää löytää/ ostaa suomalaista vaatetta. Ei voi tietää,,, tai sitten hinta ratkaisee.
Itse ostan (melkein)kaikki vaatteeni kierrätyskeskuksista. Laskin viime vuoden 2013 vaatemenoni:
Kierrätys:
-5 euron talvitakki
-5 euron sukkapaketti, 5 paria
-2 euron paita
-10 euron villapusero , melkein uusi, villaa

-20 euron talvikengät (uudet, alennus).

En ikimaailmassa ostaisi uusia teepaitoja tietämättä tekomaata, mutta mulla on kyllä 20-30 lahjoitettua ja kierrätys- paitaa, loppuelämäksi , ei siis tarvetta.
Ja toisaalta, en voi ymmärtää sitä moraalittomuutta, mikä liittyy nykyisin juuri tekstiiliteollisuuteen. Se on sitä riistoa ja orjuutta pahimmillaan, mutta tottakai, muiltakin aloilta löytyy…
Öisinajattelija

Ostoboikotin seuraukset?
Ostoboikotin seuraukset?
11 years ago

Jos en osta halpoja paitoja, niin mistä nämä ihmiset sitten palkkansa saavat? – Ostamattomuus on kaksiteräinen miekka! – Siellä ei ole sosiaaliturvaa, kuolevatko nuo ihmiset sitten nälkään ja kadulle? Ovatko heidän ammattiyhdistyksensä kyvyttömiä saamaan aikaan uudistuksia! – Noissa maissa pitäisi tehdä suunnattomia yhteiskunnallisia uudistuksia. Syntyvyyden säännöstely ensisijalle, ettei syntyisi noita nykyajan orjia! Vanha totuushan on: ”Mitä enemmän on työntekijöitä sitä huonommat palkat! Mitä vähemmän on työntekijöitä sitä paremmat palkat!”

Marjukka
Marjukka
11 years ago

Hyvä ja tärkeä aihe, kyllä reilusti tuotettuja ja kotimaisiakin vaatteita löytyy. Ne kyllä maksavat enemmän, kuluttaja voi valita. Ekologinen ja eettinen tuotanto ja kulutus on uusi trendi. Tietoa tuotteista on netti pullollaan.

Mutta kansainvälinen kauppa on tuonut myös vaurautta moneen kehitysmaahan, Kiina tästä isoimpana esimerkkinä. Moni on päässyt pois köyhyydestä, voinut kouluttaa lapsensa, perustanut oman yrityksen jne. Kapitalismi on osoittautunut kehitysapua tehokkaammaksi tavaksi auttaa.

Ja suomalainen ay-väki voisi itse miettiä, miksi suomalainen työ on niin kallista, että emme edes itse pysty ostamaan omaa tuotantoamme. Suomessa tarvittaisiin täysremontti työmarkkinoille, jotta saadaan oma tuotanto nousuun ja työnteko taas kannattavaksi kaikille.

Eeva Stranius-Herrewyn
Eeva Stranius-Herrewyn
10 years ago

Mielestäni Ranskassa nykyään yhä useamman firman myyntivalttina etenkin jokapäiväisille kulutustavaroille ja ravinnolle on ”Fabriqué en France” ( Made in France).Tänään, huolimatta hinnasta, Ranskassa tuotetut ja/tai valmistetut tuotteet ovat saamassa suuremman suosion kuin ulkomailla orjatyövoimalla valmistetut.Tähän on osaltaan vaikuttanut kansalaisjätjestöjen jakama informaatio ja kansalaisten herääminen huomaamaan muun muassa sen seikan, että loppujen lopuksi kotimaassa valmistettu ei ole kalliimpaa, sillä näin säilytetään työpaikkoja ja valtio saa lisää veronmaksajia työttömyyskorvausten ja valtionapujen maksamisen sijaan, ja yleinen hyvinvointi kohenee pikkuhiljaa.Hallituskin on ryhtynyt kannustamaan Ranskassa tuottamista.Yhä useammat katsovat tarkasti mitä ostavat.Silti muutoksen aikaansaaminen asiassa ei olekaan ihan yksinkertainen, sillä mistään ” ihmisoikeuksista” tai ”etiikasta” yms.välittämättä tietysti ”systeemi” käyttää edelleen hyväkseen mahdollisuutta saada huippuvoitot orjatyövoimalla teettämällä. Ja usein ne firmat, jotka tuottavat kotimaassa, käyttävät hyväkseen tähän saamaansa valtiontukea ( nyt esim.sosialistihallituksen toteuttamat työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentamiset ja muut työnantajia suosivat reformit ) työntekijöiden aseman heiketessä täälläkin.Syyksi selitetään ” voimakas kansainvälinen kilpailu ja heikko suhdanne jne”.Sellainen on tuo kapitalistipeto…se on syntynyt pedoksi, eikä sitä hevillä mitenkään muuksi muuteta…ainakin täällä Euroopan nurkilla rikkaat ovat ”talouskriisistä huolimatta valtavasti rikastuneet ja köyhien määrä on kasvanut.Ollaan kierteessä :monella ei ole tosiaan varaa ostaa kuin kierrätettyä tai muualla halvalla valmistettua, vaikkain tekee sen mielipahalla.No, ainakin itse katson etikettiä ”made in missä? ” enkä suinkaan vain omantunnon puhdistamiseksi.

Eeva Stranius-Herrewyn
Eeva Stranius-Herrewyn
10 years ago

Ikäänkuin jatkona edelliseen kommenttiini :
Ranskassa on tehty kantelu oikeudelle ( Lillen tuomioistuin, jonka alainen Auchan on) ranskalaisen Auchan- supermarketketjun tominnasta, joka koskee Bangladeshissa orjatyövoimalla teetettyjä tuotteita.Useat eurooppalaiset kansalaisjärjestöt ja yksityiset henkilöt syyttävät tätä suurta jälleenmyyjää ja valmistuttajaa Bangladeshissa ( siinä palaneessa tehtaassa) tehtyjen vaatteiden alkuperämaan tunnistusetikettien väärentämisestä. Ranskassa alkuperämaa on mainittava myyntiin tarkoitetuissa tuotteissa. Auchan olisi em.mukaan väärentänyt myyntiin laitettujen Bangladeshissa teettämiensä vaatteiden etiketit, ja näin johtanut harhaan asiakkaita, jotka eivät hyväksyksy ihmisoikeuksia loukkaavia menetelmiä tuottamisessa.Ostajien harhaanjohtamisesta voi Ranskassa saada tuomion. Siis, ei vain itse vaatefirmat ,mutta myöskin vaatteiden valmistuttajat ja myyjät ym.välikädet voivat toimia ihmisoikeuksia loukkaavasti havitellessaan astronoomisia voittoja.
Kuitenkaan mahdollinen tuomio ja oletettujen sakkojen ja korvausten suurikin summa ei hätkähdyttäisi juuri mitenkään miljardivoittoja tuottavaa firmaa, jonka omistaa pohjoisranskalainen perhe. Ainahan voi kiertää jollain tavalla säännöksiä.Silti negatiivinen julkisuus voi olla haitaksi kauppiaalle. Ja tiedon leviäminen asiasta saa ostajat tarkemmin katsomaan etikettejä ja vaatimaan niiden tarkkuutta. Mutta mitenkäpä sitä tavallinen kuluttaja aina jaksaa olla varuillaan? Systeemi kun keksii jatkuvasti uusia keinoja kuluttajan tarkkaavaisuuden herpaannuttamiseksi.
Marjukan idealistisiin puheisiin olisi paljonkin vastaansanottavaa.Epäilen: tokkopa globaalikapitalismi olisi paras tapa auttaa pois köyhyydestä! ?Sehän itse juuri tuottaa köyhyyttä ja kurjuutta …Kansainvälinen kaupankäynti tuottaa voittoa ennenkaikkea niille hyvin harvoille,jotka ovat usein perimänsä pääoman avulla voineet ryhtyä kapitalisteiksi ( = tehtaat , koneet yms.ja työvälineet omistavat palkkatyötä teettävät).Ja Bangladeshista näkee, miten nämä kohtelevat työntekijöitään!! Kansainvälisen kaupankäynnin avautuminen ja kasvaminen on mm.Kiinalle tuonut monia suuria ongelmia lisää, koko maailman saastuttamisesta puhumattakaan!Ongelmat ovat vain entisestään syventyneet ja kärjistyneet.Ja harvat sielläkin hyötyvät kansainvälisestä kaupasta todellisuudessa.
Mitä tulee Suomen työmarkkinoiden remontoimiseen, niin siinä onkin ay-liikkeen oltava valppaana, jottei anna pikkusormea pirulle, joka vie lopulta koko käden ,ja kahmaisee kitaansa loputkin työntekijöiden oikeuksista ! Vai että työnteko olisi saatava kannattavaksi ja näin tehden hyöty remontista kaikille! Tuo piru osaa kyllä puhua ay-liikkenkin ympäri vaikkapa kauhistelemalla suomalaisen työn kalleutta jne.ikäänkuin se olisi syynä ulkomaisen orjatyövoiman pestaamiseen! Ranskassa suurkapitalistit puhuvat ihan samaa eu-kieltä, jotta täällä tuottaminen tulee liian kalliiksi…ja vaativat työnantajille vero-ym.helpotuksia ja työntekijöiden oikeuksien vähentämistä! Tietysti suurempien voittojen saamiseksi…kenelle? Tuollainen remontti ei varmaankaan johtaisi suurvoittojen jakamiseen kaikkien hyödyksi!

Marjukka
Marjukka
10 years ago

Omat mielipiteeni ovat realistisia eivätkä perustu yrittäjien tai yritysten demonisointiin. Suomessa on ay-liike ottanut tuhoisan niskalenkin terveestä yritteliäisyydestä. Näyttää siltä, että mieluummin tyhjennetään maa työpaikoista kuin annetaan tuumakaan periksi ”saavutetuista eduista”.

Kommunistisen ja sosialistisen järjestelmän saavutukset on nähty ja niitä voi edelleen käydä ihailemassa vaikkapa Kuubassa tahi Pohjois-Koreassa. Eli hieman jäitä hattuun, kapitalismi on luova ja alati uusiutuva järjestelmä, joka mahdollistaa hyvinvoinnin jakamisen myös heikommin pärjääville.

Eeva Stranius-Herrewyn
Eeva Stranius-Herrewyn
10 years ago

Tietääkseni nk.kommunistista järjestelmää ei olla koskaan saavutettu maailmassa.Voihan sitä aina olettaa, että sosialistinen ja kapitalistinen järjestelmä mahdollistavat hyvinvoinnin jakamisen heikommin pärjääville, mutta käytännön realiteetti onkin ihan toinen.Näissä molemmissa kun on toteuttajana ihminen.
Ja nykymaailmassa ihminen on vieläkin egoistisempi kuin ennen muinoin teollistumisen alkukaudella.Nimenomaan nykyajan globaalikapitalismin pyörteissä elävä ihminen, varsinkin pääomia ja tuotantovälineitä ja niiden mukana saatua poliittista ym.valtaa omistava, halaa ja kahmii mahdollisimman paljon itselleen haluamatta jakaa kenenkään kanssa.Solidaarisuus ei kuulu nykyajan kapitalismiin muutoin kuin niiden heikommin pärjäävien toivomuksena ja vaatimuksena.Suurten kansainvälisten ym.firmojen osakkaiden voittotuloja pyritään nostamaan jatkuvasti korkeimmiksi ,ja tämä tietysti työntekijöiden aseman heikentämisellä.Työtätekeväthän noita voittoja tuottavat!
Kyllä ay-liikkeen on syytä suhtautua vakavasti työntekijöiden oikeuksien (ei ”etuoikeuksien ” ) puolustamiseen.Saavutettujen voittojen jakamisesta ei voida puhua Suomessakaan,kun seuraa nykyisen hallituksen toimia.Kansalaisten normaalien oikeuksien hävittäminen, sekä kaikkien hyvinvoinnin takaavien turvajärjestelmien heikentäminen ( mm.sosiaaliturva ja terveydenhoito ) näkyvät olevan maata johtavien ja sikäläistä talousjärjestelmää puolustavien vallanpitäjien jokapäiväisenä huolena! Pyritään yksityistämään kaikki valtiolle kuuluvat tehtävät ja alat jne.tekosyiden perusteella.Ja silläikaa vain harvojen kaikkein rikkaimpien tuottajien tulot ovat moninkertaistuneet ns.talouskriisin aikana.Niistä voitoista ei aiotakaan jakaa …!Vain voimakkaimmat ja surimmat pärjäävät kovassa kilpailussa ( joka kuuluu kapitalismin olemukseen) ,ja pienemmät yrittäjät nielaistaan isompien kitaan tai hävitetään kokonaan.Tämä on realiteetti. Enkä puhu mitenkään yrittämisen demonisoimiseksi!
En ryhdy tässä sen tarkemmin filosofoimaan tai teoretisoimaan kommunistisesta, sosialistisesta ja kapitalistisesta tuotantojärjestelmästä.Sen vain totesin Suomessa viime talvena käydessäni, että sinne , anteeksi vain, en ikinä enää palaisi asumaan, niin siellä systeemi on pelannut hyvin uudenaikaista tekniikkaa hyödykseen käyttäen.Ihmiset tuntuvat paljolti olevan omissa ympyröissään kukin itseään ajatellen.Ovat melkein kuin hermostuneita robotteja, joilla on hirveä kiire koko ajan.Agressiivisuus ja toisista välittämättömyys on kasvanut, ei ole aikaa eikä halua kuunnella.Ihmisten käytöksestä heijastuu jatkuva kilpailumieli!Kilpailu koulutuksesta, kilpailu työpaikoista,kilpailu vielä jäljellä olevista yleisistä palveluista, kilpailu olemassaolosta jne. Hyvä jos on aikaa puhua vielä normaalisti toisten kanssa!Kiireessä usein sanatkin hukkuvat, lauseet katkeilevat, tai puhutaan vierasta kieltä. Tällaista on tuottanut juuri globaalikapiltalismi.Minua järkytti Suomessa eniten se, että Suomi ei ole enää Suomi ,eivätkä suomalaiset ole enää suomalaisia! Tietysti maailma kehittyy, mutta siellä on kaikki lähestulkoon samanlaista kuin missä tahansa kapitalistimaassa!Marketit ovat täynnä kaikkialla muuallakin saatavilla olevia tuotteita, paljolti juuri Kiinassa ja muissa Aasian maissa valmistettua aivan turhaa tavaraa, jollaista tuotetaan ympäristöongelmistakaan välittämättä. Tukehdutaan turhan tavaran tuottamisen ja hankkimisen takia.
Kysymys on siitä, kestääkö ihminen lopulta itseään, itsensä ”yritteliäisyyttä” ja ympärilleen rakentamaansa loukkoa ?
Ay-liikkeellä on tosiaan aihetta olla voimakas.Siellä sentään kait vielä osataan ja uskalletaan ajatella, ja toimia työväenkin hyvinvoinnin puolesta.Energistä Vappua! tv.Eeva

Eeva Stranius-Herrewyn
Eeva Stranius-Herrewyn
10 years ago

Päätän tämän puheeni Bangladeshissakin toimivasta ja suomalaisiakin yrittäjiä hyödyttävästä globaalikapitalismista ja sen ”luovuudesta” sekä kyvystä ” mahdollistaa hyvinvoinnin jakamisen myös heikommin pärjääville” :
Oxfam-niminen organisaatio on äskettäin painottanut sitä seikkaa, että 67 planeettamme rikkaimmista henkilöistä omistaa saman summan kuin kaikki köyhemmät asukkaat yhdessä, ja että lähes puolet maailman rikkauksista ( 110 000 miljardia) on yhdellä prosentilla ( 1% ) koko planeettamme väestöstä!
Voivatko liian suuret tuloerot maailmanmitassa uhata koko vallitsevan taloussysteemin ( globaalin kapitalismin) olemassaoloa ?
Kapitalismin kestävyydestä puheenollen , uutuutena tänään on se, että systeemin luovuudesta ja alati uusiutumisesta huolestumisen jakavat monet systeemiä malliesimerkkinä pitävät. Jo v.2013 marraskuussa Davosin Talousfoorumi ( World Economic Forum) tunnisti ” kasvavan tuloerokuilun” olevan ” tulevien vuoden tai puolentoistavuoden kuluessa maailman toiseksi suurin riskitekijä,joka saattaa vaikuttaa eri maiden sosiaaliseen vakavuuteen ja uhata turvallisuutta maailman mitassa”.Ja ranskalainen IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde oli Washingtonissa huolestunut jo viime vuoden toukokuussa ” tuloerokuilun syvenemisestä”…
Ainakin vielä jonkin aikaa hengissäpysymiseksi globaalin kapitalismin kannattaisi ehkä satsata pitkällä tähtäimellä ennenkuin lyhyellä ja nopeasti rikkauksia tuottavalla, jonkalaisen systeemin orjina ovat mm.Bangladeshin tekstiilityöläiset.Katsotaanpa tulevaisuudessa miten järjestelmä uusiutuu,vai uusiutuuko ? Ei ainakaan Aasian köyhissä maissa näytä muutosta tulevan pitkään aikaan,jollei järjestelmä itse sitten muutu…työtätekevien joukkoliikkeen vaikutuksesta.

0
Olisi kiva kuulla ajatuksistasi, jätä kommenttix