Sotaisa urheilu, leppoisa liikunta

 

Suomessa seurataan vilkkaasti kahta urheilulajia, joiden alkuperä on selvääkin selvemmin sotaisa. Tahko Pihkalan kehittämä pesäpallo toisaalla ja talvinen ampumahiihto toisaalla tuovat mieleen sodankäynnin ja ovat myös näkyvästi esillä mediassa, suomalaisten suosiossa.

On kaiketi sattuma, että Kontiolahden Biathlon, ampumahiihdon MM-kisat sattuivat tänä talvena Talvisodan  75-vuotismuistajaisten päiviksi. Kilpaurheilussa juuri ampumahiihto palauttaa selvimmin mieleen ne kammottavat ajat ja tappajaiset, joissa hengissä pysymistä edesauttoi niin hyvä hiihtotaito kuin kiväärin osumatarkkuus. Pesäpallo puolestaan imitoi valmennusta maastosodankäyntiin – kranaatinheittoon, etenemiseen syöksyin, ”polttamaan” vihollisen pois pelistä.

Leikkiähän urheilu aina on, mutta kilpaurheilu nykyisin kaukana siitä! Kaukana alkaa normaali liikunta olla jopa vapaa-ajan harrastuksista. Kontiolahden kisatkin todistavat , kuinka ryppyotsaisesti urheilutoimittajat ja katsojatkin suhtautuvat suomalaisten kilpaveikkojen ja erityisesti siskojen (=Kaisa Mäkäräinen) menestyksiin tai epäonnistumisiin. Kuitenkin kansalaisten omaehtoinen liikunta on jopa vähenemässä – ja se on muuttunut monessa lajissa maksulliseksi.

Kilpaurheilua ja eliittilajeja suositaan. Ne vievät leijonanosan liikuntakulttuuriin suunnatuista määrärahoista. Koululiikunnan tuntikehys on olematon: juuri silloin kun lapsi mieluusti liikkuisi, hänelle ei tätä mahdollisuutta anneta. Monissa lajeissa ja seuroissa maksullisuus on este esimerkiksi köyhimpien vanhempien tai yksinhuoltajaperheiden lasten harrastuksille. Pienellä nostalgialla muistelen viiden kilometrin hiihtomatkoja kouluun ja takaisin, 1950-60-luvun Suomessa Keski-Pohjanmaalla. Menneitä aikoja, hikilautahiihtoja.

 

Elitistiset lajit

Liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen, ystäväni Joensuun Karjalan tutkimuslaitoksen eli Pielisjoen linnan ajoilta, puhuu jo sellaisista urheilulajeista, joista on tullut tavallaan eliitin etuoikeus. Näin on jopa seuratoiminnassa. Jokainen voi miettiä kohdallaan mistä lajeista on kysymys ja mitä seurauksia tällä suuntauksella on.

Öisinajattelija on Itkosen tavoin huolestunut siitä, että kouluaikojen normaalit liikunnalliset harrastukset vähenevät, muuttuvat maksullisiksi ja monopolisoidaan jollekin ryhmälle, jolla on varaa. Kyllä kasvava sukupolvi tarvitsee liikuttajansa, ja myös harrastusmahdollisuutensa, jotka ovat kaikkien ulottuvilla. Toistokin on kuntoilussa tärkeää ja varsinainen koululiikunta avainasemassa – sen verran istumatyöksi opinnot ja muutkin harrastukset yhden ja saman ruudun ääressä ovat muuttuneet. Ilman riittävän laajaa kansalaispohjaa, urheilu ja kaikenlainen liikunta ovat yhä enemmän eriytynyttä kilpailua, jossa kalliit välineet, laji- ja seuramaksut ja elitistiset harrastut yleistyvät. Tällöin lopulta käy niin, että ne huiput, menestyjät ja huippusuorituksetkin ovat entistä harvemmassa…

 

Talvisota liikuttaa

Jyväskylä on Suomen liikuntakultuurin tutkimuksen kehto, Ateena ja joskus Sparta. Siellä, yliopiston kampuksella työskentelee nykyisin myös moni liikuntakulttuurin guru ja mm Hannu Itkonen, joka on mietteillään vaikuttanut suuresti Öisinajattelijan liikuntaharrastuksiin. Yhteisiä lenkkejäkin joskus juoksimme.

Juuri Jyväskylässä järjestetään 20.3. myös ”Talvisota, liikunta ja urheilu” -seminaari. Seminaarin teemana on hiihtourheilu ja sen merkitys sotamenestykselle. Järjestäjinä ovat monet tahot:

Jyväskylän Historiallinen yhdistys ja Historian ja etnologian laitos, Talvisotayhdistys, Suomen Urheiluhistoriallinen seura sekä Tahko Pihkala -seura. Seminaari on osa  Talvisodan 75-merkkivuoden viettoa.

Mikäpä siinä. Uskon, että sellaiset arvostamani tutkijat kuten dosentti Heikki Roiko-Jokela ja emeritus Antero Heikkinen puhuvat paikalla muustakin kuin vain ”talvisodan hengestä” ja sotilasurheilusta.

Öisinajattelija

Tilaa
Notify of
guest
0 Comments
Vanhin
Uusin Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Jenkkilän Harry
10 years ago

Muita sotamaisija urheilulajeja. Nyrkkeily sekä amerikkalainen football. Entinen nyrkkeilyn maailmanmestari Muhammed Ali on kärsinyt monta vuotta Parkinsonista kun on isketty kalloon niin monesti. Vaikka tienaavat miljoonia nuoruuden vuosina moni football peluri jo 40-vuotiaana istuu avuttomana rullatuoleissa. Amerikan football on sanotaan joskus: ”the closest equivalent of war in sport.”

hikkaj
10 years ago

Harry
huonosti oli käymässä painija Toni Hannulallekin ja käynytkin monelle muulle jotka linkin linkistä löydät.
http://www.city.fi/blogit/hikkaj/tunnetko+toni+hannulan/126413

Tosi mukava lukea kieltäsi ja kommenttejasi. 🙂

Motto Hed
Motto Hed
10 years ago

Monilla ihmisillä on kumma tarve penkkiurheilijoina valita suosikkijoukkueita tai urheilijoita fanitettavikseen, kuka mistäkin syystä. Kai se liittyy useimpien ihmisten luontaiseen taipumukseen etsiä jotain heimoa, johon kuulua, vaikka sitten nimellisesti. Täytyy myöntää, että kyllä esimerkiksi viime fudiksen MM-kisojen matseissa asettui aina toisen puolelle. Ehkä pelkkä neutraali sivustaseuraaminen on urheilussa mahdottomuus. Vähän niinkuin eunukin lemmenyö.
Yksi asia, jota en ymmärrä, on tämä lätkän SM-liigan vatvominen. Ei mene kaaliin, miten paljon sille uhrataan televisio-, radio- ja palstatilaa vuodesta toiseen. Verkkolehdenkin uutisvirrassa Kalpat sun muut halpat pyörii samassa veneessä ihan oikeiden uutistenkin kanssa.
Mun mielestä penkkifanaatikoille voitas rakentaa ihan oma tuhto tai vene, jonne voisivat kaikki asiasta kiinnostuneet asettua. On rasittavaa pakkosyöttöä nämä turhanpäiväiset urheilu-uutisten otsikot.
Mitä itse liikuntaan tulee, niin suosittelen kaikkia perseensä penkistä nostamaan kykeneviä ylös, ulos ja lenkille. Ei voi mennä pahasti metsään, jos sinne menette.

hikkaj
10 years ago
Vastaa  Motto Hed

MH
asiaa puhut, ’Hakkila’.

NHL-tulokset heti aamusta ja joka kanavalla – jopa kristillisellä Radio Deillä! – ovat käsittämättömiä, sillä eihän aamulla kohderyhmä ole vielä herännytkään. 🙁

pentti stranius
pentti stranius
10 years ago

Totta!
Ei voi millään sulattaa saati hyväksyä sitä tarjonnan vyöryä, joka meille tulee päivittäin esim rapakon takaa;
kuinka monta maalia ja kuinka monta syöttöä kukakin pelaajamme on tehnyt NHL-liigassa. Voi pyhä sylvi että kiinnostaa kansaa!?

Vielä kamalampaa on tämä sotaisan isänmaallinen paatos ja kiihko, joka yhä vallalla vaikka kaikissa niin kesä- kuin talviurheilu lajeissa siis HUIPPU-UREILUSSA missä nämä meidän ”huippumme” alkavat olla hännänhuippuja.

Ja mitkä paineet muutaman huipun ympärillä; sääliiksi kävi Kaisa Mäkäräistä Kontiolahdella.

Voisiko joskus ajatella että oikea LIIKUNTAKULTTUURI ja tavallisen kansalaisen liikunnalliset harrastukset noteerattaisiin ja satsattaisiin niihin?!
Öisinajattelija

hikkaj
10 years ago

ps

siis, aattelepa: jopa, kuten sanottu, kristillinen Radio Dei on mennyt samaan aamuhurmaan mukaan! STT-uutiset siellä välittä NHL-ottelutuloksia ja suomalaisten pisteitä sekä maalivahtien torjuntoja heti aamutuimaan, jolloin nuoriso nukkuu eli se osa porukkaa, joita nuo tulokset oikeesti kiinnostavat.
Voihan P Sylyvi!

Tavallisen, tosin vähän innokkaamman, hiihtoniilon tuloksia noteeraa vain ko. hiihtoniilo. Eli katopa sillontällön kotisivuni alin oikea rivi ja vertaile sitten omiin suorituksiin: siinä tavoitetta nokko. 😉

0
Olisi kiva kuulla ajatuksistasi, jätä kommenttix