Vaalit, tohtorit ja taisteleva tutkimus

Eduskuntavaaleissa 2015 vasemmalla laidalla näyttäisi olevan ehdolla kelpo määrä tohtorismiehiä ja -naisia. Jopa eri puolilta Suomenniemeä. Akateemisella keskiluokalla ja sivistystä himoavalla kansalla on siis varaa valita itseään edustamaan niin sanottuja valo- tai älypäitä, muiden tavan kansan ehdokkaiden ohella .

 

Vasemmistoliitosta tohtorikastista ovat ehdolla esimerkiksi jo kokenut ahkera kansanedustaja ANNA KONTULA Tampereelta, VERONIKA HONKASALO ja HEIKKI PATOMÄKI Helsingistä – sekä pohjoisen kansalaisvaikuttaja, rasismi-tutkijana tunnettu VESA PUURONEN Rovaniemeltä. Myös Tampereen yliopiston pääluottamusnainen SINIKKA TORKKOLA ja keskellä maata majaileva emeritus MATTI VESA VOLANEN ovat tohtoreita. Kaikilla näillä on jopa mahdollisuuksia läpimenoonkin, siis Anna Kontulan lisäksi.

Savo-Karjalan vaalipiirissä joensuulaisilla tohtoreilla, ALIA DANNENBERGILLÄ ja JONI ORAVALLA tekee tiukkaa; he saattavat uusina aktivisteina olla tulevaisuuden nimiä. He myös saavat kovat kilpailijat juuri Joensuusta, muun muassa ANNI JÄRVISESTÄ ja MARKO HAAKANASTA (jotka eivät ole tohtoreita, ainakaan vielä – mutta sitäkin ahkerampia kansalaisvaikuttajia ja kaupunginvaltuutettuja).

 

Acatiimi-lehti (3/2015)

on pistänyt kahdeksan puolueen ”akateemiset” omaan vaalitenttiinsä. He näyttävät olevan aika tavalla yksimielisiä yliopistojen ja tieteen merkityksestä, kehityksestä, mutta eivät aina rahoituslähteistä ja tasa-arvoisesta opetuksesta kaikille.

Kaikki haastateltavat haluavat esimerkiksi säilyttää korkeakouluopintojen duaalimallin, siis yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen erilaiset tehtävät. Toki yhteistyön tiivistämistä kannattivat kaikki. Tutkimukselle toivottiin vahvaa roolia myös hallituksen työssä ja erityisestä tiedeministeristäkin keskusteltiin. Sellaista virkaa voisivat kannattaa Anna Kontula ja Ville Niinistö. Muut olivat opetus-ja kulttuuriministeri-nimikkeen kannalla. Kontula oli ainut, joka suhtautui selvän kriittisesti yliopistojen lahjoituskäytäntöihin, ulkopuoliseen rahaan:
”Lahjoitukset toimivat silloin kun maassa oli vielä sivistysporvareita”, hän totesi.
Myös yliopisto-opiskelun maksuttomuudesta, myös ulkomaalaisille oltiin punavihreällä puolella yksimielisiä.

Puolueista keskusta, vasemmistoliitto ja vihreät antoivat muuten nykyhallituksen yliopisto-ja tiedepolitiikalle huonoimmat arvosanat, kuutoset. Yksityisissä ehdokashaastatteluissa selkeimmät linjat akateemisista ehdokkaista olivat ilman muuta Honkasalolla, Oravalla, Patomäellä, Torkkolalla ja Volasella. Yliopistojen vakaat resurssit, julkinen rahoitus, työolosuhteet ja turhasta kilpailusta vapaa ”oppimisen ylistys” saivat kaikilta vasemman laidan tohtoreilta kannatusta.

”Tieteentekemistä ei pidä asettaa markkinavoimien alttarille”…, vaan ”lisätä taloudellista riippumattomuutta”, kiteytti Joni Orava Joensuusta. Matti Vesa Volanen piti tärkeänä ”yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan moninaisiin toimijoihin”, siis yliopistojen kuuluisaa ”kolmatta tehtävää”, joka on vaipumassa unohduksiin. Suoranaisesti kukaan ei maininnut aktiivisen tutkijan taistelevaa tai tutkivaa roolia, niiden yhdistämistä politiikassa tai yhteiskunnallisissa kysymyksissä ja kampanjoissa (?).
Ehkäpä se on vasemman laidan tohtoriehdokkaille niin itsestään selvä asia (?).

 

Tutkija aktiivisena toimijana

 

Juha Suorannan & Sanna Ryynäsen ”Taisteleva tutkimus”.
(Into Kustannus Oy. Helsinki 2014, 393 s.) on harvinaisen kansantajuinen teos. Tekijät eivät ole kuivia kammiotutkijoita, vaan osallistuvia toimijoita, jotka osaavat innostaa oppilaitaan.

Suoranta (s.1966) on tunnettu laadullisten tutkimusmenetelmien erittelijä ja vaihtoehtoisten mallien etsijä Tampereen yliopistosta. Ryynänen (s. 1972) on asunut, tutkinut ja osallistunut kansalaistoimintaan muun muassa Brasiliassa.

Taisteleva tutkimus jakautuu kolmeen osaan. Ensin eritellään sitä mitä termi tarkoittaa ja millaista osallistuvaa tutkija-aktivismia on aikaisemmin esiintynyt. Myös Marx ja Engels ovat mielenkiintoisesti mukana. Pääpaino on viime vuosikymmenissä ja kirjoittajat kantavat suurta huolta siitä, kuinka vähän akateeminen maailma oikeasti osallistuu tutkimuksissaan hätää kärsivien ja sorrettujen asialle. Yliopistot ovat unohtaneet kuuluisan ”kolmannen tehtävänsä”, vaikuttamisen yhteiskuntaan. Keskeinen käsite on praksis. Se edellyttää tutkijalta teorian ja käytännön yhteenliittämistä, osallistumista, aktivismia. Maailman selittäminen ei riitä. On oltava niiden puolella, jotka haluavat pois ”sorron yöstä”.

Kirjan toisessa osassa esitellään käytäntöjä, liikkeitä, tutkimusmalleja. Sellaiset termit kuten vapautuksen sosiologia ja teologia, kriittinen etnografia, toimintatutkimus, uusi työläistutkimus, anarkistinen metodologia, feministinen tutkimus, ekologinen aktivismi, militanttitutkimus tulevat näkyviksi ja monin tavoin analysoiduiksi myös kriittisessä mielessä. Kolmannessa osassa paneudutaan siihen mitä on tehtävä ja kuinka opitaan ”taistelevaksi tutkijaksi”. Taistelevan tutkimuksen taustalla kummittelee brasilialaisen Paolo Freiren ”sorrettujen ja vapautuksen pedagogiikka”. Silti iso joukko suomalaisille tuntemattomia yhteiskuntatieteilijöitä ja myös aktivismistaan kärsineitä, yliopistoistaan erotettuja käytännön toimintatutkijoita on kiitettävästi mukana.

Pienenä puutteena voi mainita pari seikkaa. Toistoa ja niin sanottua paatosta kirjassa on välillä liikaa, mutta tekijät kyllä innostavat lukijaakin miettimään maailmankuvaansa uusiksi. Ranska, Itä-Eurooppa ja esimerkiksi venäläiset taistelevat ”toisinajattelijatutkijat” puuttuvat kokonaan. Mutta kaikkea ei voi saada yksiin kansiin. Taisteleva tutkimus on ilman muuta uraauurtava teos, johon vasemman laidan punavihreiden on syytä tutustua – ovat sitten ehdolla vaaleissa tai eivät.

Öisinajattelija

Tilaa
Notify of
guest
0 Comments
Vanhin
Uusin Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
auvo rouvinen
10 years ago

yks kirja jossa on muutama kymmen tohtoria kirjottamas. sosten hyvinvointitalous, kertoo että nykyiselle talousmallille on kriitikoita. muistaakseni kukaan kirjoittajista ei ole ehdolla.

http://www.soste.fi/hyvinvointitalous.html

”Uusi teos ilmestyi 6.11.2014

Miten ihmisten hyvinvointiin ja talouteen liittyvät tavoitteet sovitetaan yhteen? Mitä ovat hyvinvointi-investoinnit? Miten hyvinvoinnin ja talouden suhdetta pitäisi mitata? Onko hyvinvointitalous käsite, jonka avulla hyvinvointivaltio päivitetään ajan tasalle?

28 asiantuntijaa pohtii näitä ja monia muita kysymyksiä eri tieteenalojen näkökulmista SOSTEn uudessa julkaisussa. Tuhti käsikirja kaikille hyvinvoinnista ja taloudesta päättäville!”

pentti stranius
pentti stranius
10 years ago

Muuten,
missähän viipyy keskustelu KULTTUURISTA näissä vaaleissa.
Eipä juuri halaistua sanaa ole kuultu vaalitenteissä???
mikä kuvaa hyvin ehdokkaiden tasoa, arvomaailmaa ja henkisyyden puutetta!
Öisinajattelija

Alia Dannenberg
10 years ago

Taisteleva tutkimus on ainakin tälle tohtorille ja taloustieteen tutkijalle tullut käytännössä niin tutuksi, ettei sitä edes osaa huomata. Lähinnä siis siksi, että minulla ja kollegallani on empiiristä todistusaineistoa siitä, ettei uusklassinen talousteoria pidä paikkaansa – ja taistelu tulee siitä, etteivät taloustieteilijät halua tällaisia tutkimuksia julkaistavan taloustieteen lehdissä. Epämiellyttävistä paradigman vastaisista asioista vaietaan eikä kritiikille oikein ole taloustieteen yhteisössä sijaa. Saimme tutkimuksemme lopulta läpi fysiikan alan vertaisarvioidussa tieteellisessä lehdessä – fysiikka on empiirinen ja eksakti luonnontiede, ja lähestymistapamme talouteen oli aivan sama. Ohessa linkki, mikäli aihe kiinnostaa enemmän:

http://www.dannenberg.fi/alia/talouspohdintoja/uusklassisesta-talousteoriasta/

pentti stranius
pentti stranius
10 years ago

Thanks, spasibo Alia,
samaa mieltä:;
” ei uusklassinen talousteoria pidä paikkaansa – ja taistelu tulee siitä, etteivät taloustieteilijät halua tällaisia tutkimuksia julkaistavan taloustieteen lehdissä.”

Siitäpä juuri haastaisin Sinua -kuten Heikki Patomäkeä -mitä sen tilalle?, linkkisi kertoo toki paljon.
Öisinajattelija

Alia Dannenberg
10 years ago

No, näin aluksi tarjoan vaihtoehdoksi dosentti Estolan ja minun kehittämää newtonilaista talousteoriaa, joka sai empiirisessä testeissämme kutakuinkin täydellisen puhtaat paperit, kun taas uusklassinen talousteoria reputti kaikkien kansantalouden sektorien osalta. Kyseinen teoria toisi taloustieteen tämänhetkisestä ”aristoteelisesta” mallintamisesta ja teoreettisesta viitekehyksestä (400-luvulta eaa) jo peräti vuoden 1700 fysikaalisen tietämyksen tasolle. Meillä on olemassa myös kehitysversio, jolla taloustiede saataisiin jopa vuoteen 1850, mutta se on vielä työn alla – suurimpana ongelmana jälleen julkaisukynnyksen ylittäminen. Kvanttifyysikkona tiedän lisäksi ne askelet, joilla taloustiede päätyisi nykyaikaan fysiikan rinnalle. Sekin on työn alla, ja usko tai älä, tämän tutkimiseen olen peräti saanut rahoitustakin. Onko suomalaisilla säätiöillä siis enemmän uskallusta vaihtoehtoisten teorioiden suhteen kuin tiedelehtien vertaisarvioijilla ja kustantajilla?

pentti stranius
pentti stranius
10 years ago

Spasibo thanks Alia,
tiedän sinut shakkimestarina myös, arvostan,
harrastan ja olen pelannut seikytluvulla ANATOLI KARPOVIA vastaan,
arvaat varmaan tuloksen?
Mitä shakki on sinulle, opettaako se politiikkaa+
Öisinajattelija

Alia Dannenberg
10 years ago

Laskeskelin omia todennäköisyyksiäni Karpovia vastaan, eivätkä nekään kovin häävit ole – tilastollisesti arvioituna saisin sadasta pelistä hyvällä tuurilla kokoon korkeintaan viisi pistettä sisältäen tasapelit. Lienee siis turvallista olettaa, että pääsääntöisesti Karpov on voittavalla puolella myös silloin, jos vastaan kävelee tavallinen suurmestari (joita Suomessa on ollut tähän mennessä kuusi – tosin ehkä Tomi Nybäckillä olisi nykyään jo tasavertaiset mahdollisuudet). Hyvä yritys on siis mielestäni jo hatunnoston arvoinen suoritus pelin lopputuloksesta riippumatta.

Shakki opettaa minulle loogista päättelyä ja strategista ajattelua. Luulen, että ne ovat hyödyksi politiikassa. Shakki on hyvä harrastus eikä ole mennyt pilalle tietokoneiden laskutehon lisääntyessä, vaikka kymmenen vuotta sitten niin pelkäsinkin. Tietokoneanalyyseissä on jopa se hyvä puoli, että ne palauttavat perfektionistin helposti nöyräksi maan pinnalle.

– Alia

pentti stranius
pentti stranius
10 years ago

Spasibo Alia!
You wrote:
”Shakki opettaa minulle loogista päättelyä ja strategista ajattelua”.

SAMAT MIETTEET!. Shakki pysäyttää ja panee aivot uusille urille, se on vielä se peli jossa ollaan (usein) kasvotusten ja haastavasti eikä häviäjä koe olevansa ns. lyöty
En tiedä kuka lukijoistani, edes Alia? mahtaa tietää joensuulaista shakkimestaria omassa sarjassaan, nimittäin hyvää ystävääni Mihail Leoukhinia? Mihail on muistaaksenai Skandinavian mestari omassa sarjassaan, sokeiden shakissa.?
Öisinajattelija

0
Olisi kiva kuulla ajatuksistasi, jätä kommenttix