Kävin eilen lasten kanssa pitsalla Raahen parhaassa pitseriassa. Listalle oli ilmestynyt uusi juusto-kasvis-pitsa. Oli hyvää.
Taistelin syödessäni kuitenkin ahdistusta vastaan. Viereisessä pöydässä kuusihenkinen seurue selitti toisilleen Kreikan velkakriisiä. Troikan (EU, EKP, IMF, kvg) viestintä oli tavoittanut yleisönsä: ”kreikkalaiset eivät aio maksaa velkojaan eivätkä tee mitään vaan jättävät kaiken EU:n kannettavaksi”. Sitaatti on sanatarkka.
Kreikka on tehnyt uudistuksia. Jopa alkuvuonna valtaan nouseen Syrizan ”vasemmistohörhöilyä” ”typeränä ja vaarallisena” pitävä bloggaaja tunnustaa, että Kreikka on tehnyt kovempia uudistuksia kuin muut euromaat. Se on sopeuttanut palkkatasoa, leikannut julkista sektoria, pienentänyt julkisen sektorin rahoitusvajetta, parantanut yritysten toimintaedellytyksiä ja uudistanut eläkejärjestelmää. Myös tämä Helsingin Sanomissa julkaistu lista ja vertailu Suomeen kertoo, että ”Kreikka on tehnyt rajuja uudistuksia”.
Pitserian analyytikoilta unohtuu (tai media unohti kertoa), että Kreikan aiemmat hallitukset vuodesta 2010 lähtien suostuivat troikan austerity-politiikkaan eli leikkaamaan ja säästämään vääristä paikoista. Se syvensi kriisiä entisestään aiheuttamalla suurtyöttömyyden, romauttamalla kansalaisten turvaverkot ja kasvattamalla valtion velkaa lukemiin, joita maa ei pysty maksamaan enää edes IMF:n tai Saksan valtiovarainministerin mielestä.
Kriisin taustalla ovat taloustilannettaan peitelleet Kreikan hallitukset ja niitä lainoittaneet kansainväliset pankit. Toisaalta eurojärjestelmä ja keskuspankki kylvivät kriisin siemeniä parinkymmenen vuoden ajan, minkä myöntää Suomen valtiovarainministeriökin. Kuitenkin vasta austerity-kurjistukseen kyllästyneet kreikkalaiset äänestivät valtaan vasemmistohallituksen, joka kampanjoi korruption kitkemiseksi ja haluaa remontoida verojärjestelmän.
Koska austerity-poliitikot ovat vallassa melkein joka puolella Eurooppaa, Syrizalle ei haluta antaa mahdollisuutta. Nordean päivystävän ekonomistin mielestä ”pahinta olisi, jos Syrizan politiikka alkaisi nauttia kannatusta muuallakin Euroopassa”. Tutkijoiden mukaan itsenäiseen päätökseen päätyvästä Kreikasta – tässä tapauksessa eurosta eroavasta – ei haluta liian houkuttelevaa esimerkkiä muille maille.
Kreikan parlamentti päättää parhaillaan, antaako se Syrizan johtamalle hallitukselle valtuudet jatkaa neuvotteluja hallituksen tekemän, nyt jo hyvin austerity-henkisen, esityksen pohjalta. Ateenasta tulevien raporttien mukaan Syrizan kannattajat ovat hyvin hämmentyneitä hallituksen perääntymisestä vaatimuksistaan päättää itse talouden sopeuttamisesta. Voi olla, että troikka on luvannut leikata joitain velkoja – tai ainakin neuvotella siitä – vastineeksi heitä miellyttävästä leikkausohjelmasta. Luin juuri tviittejä, joiden mukaan vain natsit ja kommunistit olisivat äänestäneet austerityä vastaan, joten Syriza näyttää hävinneen taistelunsa.
En osaa tuomita puoluetta vaikka moni vasemmistolainen varmasti osaa. Euroopan ainoana vasemmistohallituksena syvimmässä kriisimaassa se oli mahdottomalta tuntuvan tehtävän edessä vastustamassa kurjistamista. Kaiken lisäksi valtaosa Syrizasta haluaa maan pysyvän eurossa. Euroopan vasemmistolla ei taida olla yhteistä vaatimusta rahaliiton purkamisesta. Suomen Vasemmistoliittokin uskoo euron mahdollisuuksiin: eurovaaliohjelman mukaan ”yhteisvaluutta on purettava hallitusti” ”mikäli eurokriisiä ja eurovaluutan ongelmia ei saada ratkaistua kestävällä tavalla”. Olisiko Kreikan kriisi, sen pahentaminen austerityllä ja nyt maan kohtaama kiristys osoituksia siitä, ettei kestävää tapaa keksitä ennen kuin on liian myöhäistä?
Ahdistuin pitseriassa pääasiassa siksi, etten puuttunut keskusteluun. Ei sitä selvinpäin mennä vieraisiin pöytiin huutelemaan. Eikä vieraan pöydän puheenparsi yllättävää ole, ovathan suomalaiset kaikken innokkaimpia Kreikan kurittajia. Patamusta hallitus rasisteineen sekä austerityn sellaisenaan niellyt media eivät tätä intoa ole ainakaan laimentaneet.
Hyvä kolumni!
Suomalaisen median, erityisesti HS:n ja YLE:n harrastama propaganda on todella mennyt perille ja todennäköisesti näkyi jonkin verran kevään eduskuntavaalien tuloksessakin.
Asiasta on tietoakin saatavissa, mutta tieto ei ylitä uutiskynnystä. Sen sijaan julkisuudessa ja verkkokeskusteluissa kierrätetään kaikkein alkeellisimpia väitteitä kreikkalaisen moraalisesta rappiosta ja nyt etenkin vasemmistohallituksen ”venkoilusta” ja ammattitaidottomuudesta. Toimittajat näyttävät suorastaan kilpailevan, kuka pystyy parhaiten mollaamaan Kreikan hallituksen edustajia.
Propaganda on ollut ainakin minulle suoranainen järkytys ja en täysin vieläkään ole ymmärtänyt, mikä tuon mielipiteenmuokkauksen perimmäinen motiivi. Olen menettänyt luottamukseni suomalaiseen mediaan. Lisäksi pelottaa, mihin tämä propagandakoneisto vielä tarvittaessa pystyy.
Motiivi on se että suomalait uskovat että Kreikkalaisten ainoa pelastus on kurjistamine, joten Ssuomalaistenkin ainoa pelastus on kurjistaminen…jo tässä vaiheessa ettei käy kuin Kreikan. Pitää myös muistaa kuka pyörittää mediataloja ja vetelee naruista. Länsimaat eivät ole enää Venäjää kummempia lehdistön kanssa.
Suomen kurjistuksethan lisäävät vain sijoittajien tuottoja. Samoin kuin yhteisveroale teki…800 miljoonaa annettiin, seuraavan vuonna jaettiin pörssissä 800 miljoonaa enemmän voittoja. Tämä kertoo halusta kilpailukyvyn suhteen.
Vasemmiston onnistuminen on, kuten mainittu, oikeiston poliittinen itsemurha. Ja niin kauan kuin oikeisto istuu kirstun päällä ja siitä selvitään rahalla, tältä virheen paljastumiselta vältytään. Kyseessähän on maailmanhistrorian suurin verovarojen siirto sijoittajille. Nyt yksityistetään veroeurot. Muutetaan lastemmekin tulevaisuus rahaksi, maksetaan tänään sijoittajille ja pankeille, laskun saavat lapset huomenna.
Kreikasta vaahdotaan myös siksi, että esim TTIP sopimus jäi uutisoimatta lähes kokonan kun siitä äänettettiin EU:ssa: Tarkoitusperiä löytyy.
Kaikkiaan olen hyvin kriittinen lukeman kaiken jälkeen. Puolueeton uutisointi on kuollut. Taarkoituksen hakuisia ne ovat täälläkin.
Ei näitä jaksa oikoa. Älkää kuitenkaan sekoittako vasemmistolaisuutta Vasemmistoliittolaisuuteen. Kreikka saa päättää itse mistä laittaa suuta säkkiä myöten. Laivanvarustajiin ja armeijaan se ei ole halunnut koskea, itse on leikannut eläkeläisiltä. Jos maassa on euroopan suurin veronkierto (tämä on fakta, ei mielipide) ei sitä voi ilman ehtoja muiden maiden palkansaajien veroista tukea loputtomiin.
Kreikka ei todellakaan ole itse saanut päättää, mistä leikataan ja kuinka paljon, vaan sen on tehnyt troikka. Juuri troikan vaatimuksesta Kreikka joutui esimerkiksi leikkaamaan terveydenhuoltomenoja summalla, joka vastaa 3% BKT:stä. Suomen oloihin sovellettuna tämän vastaisi noin 6 miljardin euron leikkaukset terveydenhuoltoon kertarysäyksellä, eli kaksi kertaa enemmän kuin mitä soteuudistuksella (jos ja kun se toteutuu) halutaan säästää pitkällä aikavälillä.
Niin muualla se on veronkiertoa ja koko kansan huvia. Täällä se on verosuunnittelua ja vain tietyille mahdollista
Vasemmistoliitolla ja Sdp:llä on 20 vuotta ollut väärä kanta yhteisvaluutta euroon. Molemmat puolueet olivat Lipposen I hallituksessa 1995-99 liittämässä Suomea euroon.
Siitä maksetaan nyt laskua. Liian kallis euro vaikeutti Suomen vientiteollisuutta ja tuhosi hyvin alkaneen teknologiateollisuuden. Euron kriisin puhjettua 2010 Kreikassa koko euroalue ajautui velkakriisiin, kun ongelmamaita pönkitettiin tukipakettien eli lisävelan avulla. Ne ovat lisänneet Suiomen velkaantumista ja pakottaneet myös Suomen leikkauspolitiikkaan. Väärän valuutan haitat on kaadettu Suomessa kuntien maksettavaksi. Euron aiheuttaman leikkauspolitiikan puolustaminen on romahduttanut vasemmiston kannatuksen Suomessa.
http://www.kaapeli.fi/~jmantyla/Vaali15/Vaalit95-15JM.pdf
https://twitter.com/Jorma_Mantyla
Onneksi vasemmistossa sentään joku vastusti euroa, Esko Seppänen. Hän varoitti myös Kreikan ottamisesta euroon. Vasemmistoliiton vastaus oli Seppäsen erottaminen puoluehallituksesta.
Oletko Santahovi aivan varma, että Kreikka saa itse päättää, miten sopeutustoimet tehdään? En ole lainkaan asiantuntija, mutta minulla on sellainen käsitys, että Troikka on hyvinkin paljon määrännyt, mistä säästetään. Mm. eläkesäästöt ovat käsittääkseni Troikan vaatimus.
Euroon liittyminen oli Suomen ja myös Vasemmistoliiton virhe ja myös leikkauspolitiikan puolustaminen on ollut virhearvio. Suomen talouden vaikeudet tulevat jatkumaan niin kauan kun valuuttaliiton jäsenyys jatkuu. En tiedä, pitäisikö puolueen nostaa euroero tavoitteekseen. Ainakin juuri nyt tuollaisen vaatimuksen kannatus on vähäinen, mutta tilanne voi tietysti muuttua nopeastikin, jos tilanne vaikeutuu/kriisiytyy.
Hyvä kysymys, Matti Kärkkäinen!
Saako Kreikka itse päättää sisäpolitiikastaan ( olkootpa maan johdossa sitten oikeisto tai vasemmisto, mutta varsinkin kun vasemmisto suunnittelee elvyttävää taloudenhoitoa ) ?
Kreikan talaus osoittaa, että,todellisuudessa nykyisin EU-maissa vallitsevan taloudellis-sosiaalisen järjestelmän puitteissa yksinvaltaa pitävät selvästi finanssipiirit.Ne johtavat EU:ta, eivätkä vaaleilla valitut eri maiden edustajat.Finanssipääoma ja sen keinotteluvalmius määräävät miten EU-maiden politiikkaa ja taloutta tulee hoitaa!Niiden valmiiksi rakennettua tiettyä ”poliittista” suuntaa on noudatettava.Siinä ei juuri todellisella politiikanteolla ole mitään tekemistä ,tai ei edes hyväntahtoisilla poliitikoilla mitään sanomista.
Tällöin kysymys ei ole enää demokratiasta. Eikä kansanvallasta, jollaista Syrizan voisi olettaa edustavan! Ja ketä finanssipääoman valta hyödyttää eniten ja keneltä vaaditaan yhä suurempia uhrauksia sen vahvistamiseksi ja ylläpitämiseksi ?
Syrizan johto on ollut alkuaan naivi uskoessaan voivansa vaikuttaa ja päättää perinpohjin Kreikan omista asioista…Se on tehnyt virheitä.Nyt Syriza on kuitenkin ajettu hätätilanteeseen kuin metsästäjiä pakeneva koirien ajama karhu, joka on yrittänyt murahdella ja hyökätä, mutta uupuneena ja toimintakyvyttömänä on vaipunut lopulta liikkumattomaksi odottaen armonlaukasta.Syriza on ajettu pakkotilanteeseen, jossa se ei voi toteuttaa kansalaisten hyvinvointia parantavia uudistuksia, vaan päinvastoin kärjistää yhä syvemmäksi kreikkalaisten kurjistumista.
Uusliberaaliseen suuntaan täysillä ajavan EU:n pääsiallinen tarkoitus onkin estää Syrizan tapaisten poliittisten liikkeiden nousun Euroopassa.
EU-Suomen osalta ihmettelen suomalaisten enemmistön ( kyselyn mukaan n.79% haastatelluista pitää hallituksen leikkauspolitiikkaa hyväksyttävänä ! Uskomatonta. ) ja monien puolueiden asennetta tyytyä noin helposti annettuihin selityksiin ja alistua Troikan leikkausvaatimuksiin Millä perusteella ?
Toivottavasi Kreikan kansalaisilla löytyisi tarpeeksi ymmärrystä – äärimmilleen viedystä manipulaatiosta huolimatta – että ymmärtäisivät heittää tämän rosvoparoonien plutokarkian ikeen yltään ja palauttaisivat oman suvereeniteettinsa. Se on nimittäin ainut todellinen mahdollisuus tämän vuosia jatkuneen kurjistumiskierteen pysäyttämiseksi.
Samaan hengenvetoon on kyllä myös todettava että: samassa kurjistamiskierteessä tässä ollaan myös finlandiassa. Neljännesvuosisata on jo leikattu ja ”säästetty” ja nyt kiihtyvällä tempolla – ja loppua ei ole näköpiirissä. Ei ainakaan ennen,kun vasemmisto ymmärtäis kääntää kelkkansa tästä uusliberalistisesta EU/EMU-integraatiosta.
Ei vain kreikkalaisten tulisi nyt ymmärtää heittää rosvoporukan ikeen yltään ja palauttaa oman itsehallintansa!Eihän tuosta kierteestä pelastu pohjoinen Finlandiakaan, kun on kerran sihen kelkkaan istunut.Eikä varsinkaan (suomalaisten enemmistön demokraattisesti ihan vaaleilla valitseman) nykyisen konservatiivisen ja liberaalisen suunnan toteuttajien puskiessa kelkkaa alamäkeen.Mutta eikö myöskin yhtä lailla manipuloitujen suomalaistenkin olisi aihetta kysellä, mihin nuo kansan hyvinvoinnista pois ”leikatut” varat oikein ovat joutuneet ? Mitä myönteistä noilla leikkauksilla on saavutettu ? Ja miksi aina vain täytyy ”säästää”, eikä silti näy loppua siihen ?
Esimerkiksi suuret kansainväliset pankkikonsernit ja IMF ovat kiristäneet jo vuosikymmeniä Eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita pitäen ne komennossaan ja vieden niiden suvereeniteetin.Nyt se pyrkii toimimaan samalla tavoin rikkaan,mutta ”tottelemattoman” Pohjoisen eli Euroopan alistamiseksi vaatimuksiinsa.Kreikka on sille pikkuisen niskoitteleva kiusankappale, ja Kreikan tapaus vain yhtenä esimerkkinä finanssipiirien vallasta. Jolleivät nyt sitten kreikkalaiset itse lopulta jaksaisi nousta kapinaan ja heittää rosvoporukan niskoiltaan ,ja säilyttää maan itsemääräämisoikeuden.Tämä voisi olla ainakin toivon kipinänä muillekin Eu-maille. Mutta jaksaisiko Kreikka yksin hypätä pois alamäkeä luistavasta kelkasta ja pudota jaloilleen ?
Kreikan nöyryyttämisessä ei ole kyse uusliberalismista, eikä EU ole mikään uusliberalistinen laitos (tai sitten uusliberalismi on jotain aivan muuta kuin klassinen liberalismi).
Kreikan liityttyä poikkeusjärjestelyin 2 vuotta Suomen jälkeen euroon 2001, maan velka oli jäsenyyden alkuvuosina 95-105% bkt:stä. Se ei ollut paha, melko samaa tasoa kuin Belgian ja Italian valtionvelat (jotka nekin ylittivät reilusti Maastrichtin sallitun 60% rajan). Velka kasvoi ja oli 2010 eurokriisin puhjetessa 145%.
Varsinaiseen katastrofiin Kreikka on ajautunut tukipakettien (oikeasti tuhopakettien) takia. Kaksi suurta tukipakettia ovat nostaneet velan 316 miljardiin eli 175%:iin bkt:stä. Nyt tehdään kolmatta tukipakettia, jonka arvoksi ilmoitetaan 86 mrd e ja päälle vielä hätärahoitusta 35 mrd. Ne ovat kaikki lisälainaa entisten päälle. Nämä nostavat valtionvelan 437 miljardiin, mikä on yli 220% bkt:stä! Sokea Reettakin (mutta ei Paavo Lipponen) käsittää velan mielettömyyden. Kreikka ei milloinkaan maksa sitä.
Velan maksaminen uudella velalla on räikeässä ristiriidassa klassisen liberalistisen taloustieteen kanssa. Mill, Ricardo &Co. olisivat kiljuneet kauhusta, jos tietäisivät miten Kreikkaa hukutetaan velkarahaan.
Yhteisvaluutta euroa ei voi ymmärtää vain talouden näkökulmasta. Se on poliittinen raha, jonka tarkoitus on kiihdyttää EU:n liittovaltiokehitystä. Kreikkaa hukutetaan velkaan tahallisesti, jotta se ei kykenisi maksamaan sitä. Se on eurofederalistien tarkoitus. On vain ajan kysymys milloin Juncker esittää, että euroalueen velat muutetaan yhteisvastuullisiksi. Silloin muut maksavat Kreikan velat, ja se tapahtuu liittovaltion budjetista, jonka sisällön määrää Saksa. Suomelle on tässä pelissä varattu vakutusvallattoman maksajan paikka.
Kuinka oikeassa kolumnisti olikaan, vaikka ei tiennyt neuvottelujen lopputulosta! Syriza on todella hävinnyt taistelun. Todennäköisesti Syriza nyt hajoaa, hallitus hajoaa ja puolue menettää kannatuksensa. Syrizaa voi syyttää epärealistisista vaalilupauksista, joihin puolue ehkä uskoi. Itse pelkäsin alusta asti, että vasemmiston johtamalla hallituksella ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä velkaneuvotteluissa voittajana.
Vielä ei varmasti tiedetä, mitä Syrizan epäonnistuminen merkitsee vasemmistolaiselle liikkeelle Euroopassa ja Suomessa. Syrizan vaalivoitto on nähty uutena toivona Euroopan vasemmistolle. Ainakin Suomessa on nähty massiivinen Syrizan ja vasemmiston vastainen kampanja, jonka seurauksena Vasemmistoliitto on ajettu entistäkin ahtaammalle. Parhaimmillaan vasemmisto voisi kääntää nähdyn prosessin austerityn vastaiseksi joukkoliikkeeksi. Se ei kuitenkaan ole todennäköisin vaihtoehto.
Jos ajatellaan EU-myönteisesti, niin eikö olisi aihetta Kreikan reformien ohella vaatia itse Euroopan Unionin reformoimista , jotta se ei ajautuisi tulevaisuudessa tämäntapaiseen lukkiutumistilanteeseen ?
Eikö uudistaminen voitaisi toteuttaa muuttamalla tapaa, jolla EU:ta ohjataan ? Tällöin tulisi kysymykseen euroalueen taloudellisen JA poliittisen hallinnan ( toinen ei toimi ilman toista) uudelleenjärjestäminen. Sitä ei voitaisi tehdä pelkästään teknokraattisesti tai yhden vahvan jäsenmaan määrätessä, ei ilman lähentymistä kaikkien sen alueella asuvien kansojen kanssa.Tämän toteuttamiseksi olisi välttämätöntä vahvistaa EU-Parlamentin roolia ja valtaa.Nimittäin ilman kansalaisten valvontaa ja tukea EU on tuomittu jatkuvasti elämään samanlaisia episodeja. Kurjistamisen vastaista joukkoliikettä tarvitaan, Suomessakin.Demokraattinen vallankumous ei ole vain pelkkä iskulause.Se on oikeasti ja konkreettisesti välttämättömyys.
Katsotaan miten tässä vielä käy, onko Syriza hävinnyt koko taistelun ja miten Kreikan kansan käy lopulta.Nimittäin pohjoisen Suomen ja eteläisen Kreikan välillä on eu-yhtäläisyyksien ohella varsin suuria historiallisia ja poliittisia eroja.
PS edelliseen:
EU:n tulisi olla muuta kuin pelkästään suuret kapitalistiset markkinat.
Pikajuna: ”Syriza näyttää hävinneen taistelun.”
On hävinnyt, ja puolue on hajoamassa. Tappion kruunaavat Alexis Tsiprasin kostotoimet yksityistämisen vastustajia kohtaan. Todellinen häviäjä on Syriza. Se ei ole vasemmistopuolue, kun se toteuttaa 50 miljardin yksityistämisohjelman. Syriza hyvksyy toistamiseen Kreikan kansallisomaisuuden ryöstön. Saksa teki Kreikkaan ensimmäisen rystöretken II maailmansodan miehityksen aikana, ja tämän toisen toteuttavat saksalaiset pankit Euroopan unionin poliittisen siunauksen turvin.
Kreikassa paljastuu alastomimmillaan mistä eurossa ja EU-integraatiossa on kyse: Saksan ylivallasta. Saksa toteuttaa talouden alueella sen mihin se ei kyennyt sotilaallisesti kahdessa maailmansodassa. Ei ole liioiteltua verrata Euroopan karttaa 1943 nykyiseen euroalueeseen. Saksa imee kuiviin valtaamansa maat, kuten se teki II maailansodassa. Sitä ei nykyään edes suuremmin peitellä (esim. Der Spiegel 13.7. ja The Guardian 15.7. http://www.theguardian.com/world/2015/jul/15/radical-left-protests-across-germany-over-bailout-deal-coup-against-greeks ).
Vasemmiston pitäisi kysyä onko Suomen paikka Saksan satelliittina, kuten se oli II maailmansodassa? Vasemmistoliitossa tätä ei osata kysyä, mutta itse allekirjoitin tämän kansalaisaloitteen:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372
Kun kansalaisaloite toteutuu, Vasemmistoliitto joutuu muotoilemaan siihen kantansa. Silloin nähdään kulkeeko Vl Syrizan tietä.
Historiallisesta näkulmasta katsoen: Kreikan sisällissota oli seurausta v.1945 järjestetyn Jaltan konferenssin päätöksistä. Silloin Liittoutuneet valtiot jakoivat Euroopan keskenään.Kreikan vastarintaliike, jossa kommunisteilla oli suuri osuus, lykättiin sodan loputtua laittomaan asemaan ja hylättiin ”ison veljen” Neuvostoliiton taholta johtuen vaikutusalueiden jaosta.Natsien jälkeen brittiläiset ovat tehneet tuon vastarinnan tukahduttamispolitiikkaa, vaikka vastarintaliike olikin ollut erittäin aktiivinen natsien vastaisessa taistelussa.Kaikki tämä on vaikuttanut voimakkaasti Kreikan poliittiseen elämään ja kärjistänyt ideologisia eroavaisuuksia ja hidastanut valtion modernisoimista varsinkin sotilasdiktatuurin aikana vv.1967-1974.Eurooppalaisten tulisi muistaa, että Kreikan valtio on rakennettu muinoin Ottomaanien Imperiumin vaatimista veroista kieltäytymisen perustalle.Ja että se on erittäin herkkä ulkoisille asioihinsa puuttumisille.
Kuitenkin järkyttävää.En käsitä minäkään, miten muka vasemmistopuolue ryhtyy yksityistämään kansallisomaisuutta toteuttaen näin sen ryöstön!
Rohkeaa Jorma Mäntylältä : kerrankin joku uskaltaa puhua valtion eli kansan omaisuuden ryöstöstä! Jo aiemmin euroalueen maita koetellun pankkikriisin aikana useat EU-valtiot jakoivat valtion kassasta miljoonia yksityisten pankkien muka konkurssin estämiseksi !!Tuolloin ei juuri mikään taho protestoinut tämän ”vuosisadan ryöstön” vastaisesti…Valtioilla oli silloin varaa tukea pankkeja,mutta ei järjestää kansalaisille parempia oloja,vaan tarjota heille päinvastoin kurjistamista yhä kiihkeämmässä rytmissä!Nyt kuitenkin Kreikan tapahtumat osoittavat, että EU-maiden kansojen omaisuuden yksityistäminen halvalla jatkuu.Siis kansojen omaisuuden ryöstöstä ei ole tullut loppua!
Jos oikein muistan, niin Ranska järjesti kansanäänestyksen Maastrichtin sopimuksesta.Siltä kysyttiin haluaako se hyväksyä ko.sopimuksen vai ei.Tuolloin äänestäjien enemmistö sanoi NON eli EI. Tästä huolimatta kansan tahdon vastaisesti Ranskan valtio on toiminut salakavalasti ihan kuin kansanäänestystä ei olisi ollutkaan!
Entäs jos Suomessa toteutettaisiin kansanäänestys euroalueesta eroamisesta, ja jos kansa sanoisi , että tahtoo erota, niin tulisiko erosta totta vai jatkaisiko valtiovalta entiseen tyyliin välittämättä kansan mielipiteestâ ?
Tietääksen Ranskan presidentti François Hollande on ehdottanut euroalueen maiden erillistä rahaliittoparlamenttia ( europarlamenttia), joka valvoisi euroalueen finanssien käyttöä.
Jorma Mäntylän esilletuomista Saksan ja Kreikan entisajan ja nykypäivän suhteista pikkuisen vielä:
Tuntuu melko ristiriitaiselta, että Kreikkalaiset valittavat kovasti saksalaisten tekemisistä, mutta samanaikaisesti Kreikan nuoret lähtevät töihin Saksaan ,ja heidän vanhempansa sijoittavat varojaan saksalaisiin pankkeihin.
Saksa on kreikkalaisille taloudellisen menestyksen suuri mallimaa, johon he luottavat.Mutta samalla heillä on historiallisesti Saksan kanssa mitä kaksijakoisin suhde.V.1832 vasta perustettu itsenäinen Kreikan valtio meni jopa hakemaan saksalaisen Baijerin prinssin Oton tehdäkseen hänestä kuninkaansa! Toinen Maailmansota musersi tämän läheisyyden.Natsit tekivät suuria tuhotekoja Kreikassa, jossa nämä mm. hävittivät melkein kokonaan Thessalonikan juutalaiset.Tämä on ollut omiaan selittämään vielä tänäänkin vaikuttavan kreikkalaisten vetovoima-vastenmielisyys ilmiön Saksaa kohtaan.
Toisaalta : Tsipras on halunnut ensin ratkaista EU:n avulla maansa velkaongelmat ennenkuin ryhtyy rakenteellisten reformien toteuttamiseen.Ja tämä asenne on vain kasaamassa velkataakkaa.EU:n rahaliiton sisällä ei voi olla etuoikeutettuja jäseniä, jotka eivät noudata Maastrichtin sopimuksen kriteereitä.Tässä tilanteessa Kreikalle annetut mahdolliset helpotukset saattaisivat tulla muidenkin euroalueen maiden vaatimuksiksi, ja tämä tietäisi rahaliiton loppua!
Kiitos Eva Stranius. On hyvä tuntea Kreikan historiaa, jotta voisi ymmärtää kansalliset erot, siis miksi kreikkalaiset käyttäytyvät taloudessa toisin kuin saksalaiset.
Antiikin Kreikka demokratioineen säilyi joten kuten osana Rooman valtakuntaa, kunnes Ottomaanien valtakunta valtasi Kreikan 1453. Kreikka oli yli 370 vuotta turkkilaisten miehittämä, ja miehitys oli julma ja väkivaltainen jatkuen itseäistymiseen 1832. Silloinkin Kreetan saari jäi vielä turkkilaisvaltaan ja liitettiin Kreikkaan vasta 1913. Tästä verisestä historiasta johtuu kreikkalaisten viha ja pelko Turkkia kohtaan. Yleinen asevelvollisuus on suosittu ja rahaa laitetaan lamankin oloissa armeijaan.
http://oppiminen.yle.fi/kreikka/kreikan-historiaa/ottomaanien-historiaa
Turkkilaisvallan aikana kreikan kansa kapinoi miehittäjiä vastaan verokapinoin. Satojen vuosien aikana kreikkalaiset kehittivät mitä moninaisimpia keinoja välttääkseen verojen maksamisen turkkilaisille, ja oppi siirrettiin seuraaville sukupolville. Veronkierrosta tuli kapinoinnin muoto, se oli taistelua sortovaltaa vastaan.
Itsenäsyyden aika ei tuonut merkittäviä muutoksia hallintoon. Oli Metaxasin diktatuuri 1930-luvulla, natsimiehitys 1940-44, sisällissota, vallankaappaus ja sotilasjuntta 1967-74… Miksi sortaville hallinoille pitäisi maksaa veroja?
Miten voidaan kuvitella, että 500 vuoden kansallisen kokemuksen jälkeen kreikkalaiset alkaisivat toimia taloudessa kuten sakalaiset edellyttävät? Kansalliset erot ovat liian suuret.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1417915085810.html
Kiitos puolestaan Jorma Mäntylälle jatkosta!Pieni katsaus taaksepäin valaisee nykypäivää ja auttaa pikkuisen ymmärtämään kansallisia eroja ja niiden merkitystä.
Kuten Pontus Purokurun blogin kommentissani sanoin, antiikin Kreikan demokratia on kuitenkin legendaa.Sen ajan kansalaiskokous ei ollut ihan oikeata demokratiaa, koska Ateenan äänestäjät olivat lähtöisin porvarillisista vaikutusvaltaisista perheistä, orjat eivät saaneet äänestää. Tuo aika oli todellisuudessa etuoikeutettujen kansalaisten hallintokautta.
Kuten kertomastasi selviää, niin nykypäivän Kreikkaan on vähemmän jättänyt jälkensä antiikin Hellas kuin ottomaanien herruuden perintö.
Kun Kreikka Liittyi Euroopan yhteisön jäseneksi v.1981, niin maa oli melko köyhä ja maatalousvaltainen. Oliko EU sitten Kreikalle onni vai onnettomuus ? V.1830 itsenäisyydestä lähtien Kreikan valtio ei ole koskaan toiminut kunnolla.Se on ollut hyvin suuresa määrin ulkomaailmasta ottaen sieltä mallia. Se on ollut usein muutaman vaikutusvaltaisen perheen hallitsema, ja sen talous ei ole ollut monipuolista.Mutta niin kauan kuin maassa vallitsi tietynlainen taloudellinen dynamismi, valtiovallan heikkous ja kykenemättömyys ei ollut valtava ongelma.
Vuoden 2008 finanssikriisi tältä kantilta katsoen katkos tälle tilanteelle.Siitä hetkestä lähtien, jolloin Pohjois-Amerikan pankkikriisi muuttui EU-maiden velkakriisiksi, Kreikan ongelmat tulivat päivänvaloon sen aikaisempien ongelmien ulkopuolisesti.Siitä lähtien kaikki toimeenpannut strategiat sairaan pelastamiseksi ovat osoittautuneet tehottomiksi. Finanssipiirien ja EU:n ( Saksan ? ) Kreikalle määräämä erittäin kireä talouspolitiikka tekee maan tilanteesta demokraattisesti kestämättömän ja samalla EU:lle itsetuhoavan.
Siinä pyörteessä ei konkreettista muutosta halunneen Syrizan ole helppo pysyä pinnalla ja hengissä!
korjaus : piti olla ” se on ollut hyvin suuressa määrin ulkomaailmasta riippuvainen ottaen sieltä mallia”.
Kyllä, olen samaa mieltä kuin Eeva Stranius-Herrewyn. Uusi tukipaketti ei pelasta Kreikkaa, vaan ajaa sen yhä syvempään kurjuuteen. Pelkästään arvonlisäveron nosto 13->23% on hirmuinen isku. Se heikentää ostovoimaa ja nostaa hintoja, mikä heijastuu pian Kreikalle tärkeään turismiin. Ja kun alv-varat virtaavat tosiasiassa saksalaisille ja ranskalaisille pankeille, on helppo arvata ettei kreikkalaisten veronmaksuhalukkuus lisäänny. Kuititon kauppa ja veronkierto saavat samanlaisia piirteitä kuin ottomaanivallan aikana. Verojen välttelystä tulee kansalaisyhteiskunnassa yleisesti hyväksyttyä, koska se heikentää Kreikkaa riistäviä saksalaisia.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015072020061062_ul.shtml
Lähes 400-vuotinen turkkilaismiehitys selittää myös miksi Kreikassa valtion ja kansalaisyhteiskunnan suhde on erilainen kuin protestanttisessa ja demokraattisessa pohjoisessa. Totalitaarisissa maissa, joissa korruptoitunut valtio sortaa ja alistaa kansalaisia, suvun merkitys korostuu. Sosiaalisiin instituutioihin ei voi luottaa, siksi perhe- ja sukulaissuhteiden merkitys korostuu. Sukuun ja klaaneihin luotetaan, ja niiden valta suhteessa yksilöön on suurempi kuin valtion ja paikallishallinnon. Tämä näkyy Suomessa mm. somali- ja arabitaustaisten maahanmuuttajien keskuudessa.
Kreikkaa on joskus sanottu ”perheyritysten liitoksi”, koska maata ovat itsenäisyysaikana hallinneet kolme sukua: Karamanlis, Papandreou ja Venizelos. Muodollisesti nämä suvut ovat edustaneet eri puolueita (demareita ja konservatiiveja), mutta tosiasiassa taustalla on samantapainen sukudynastia kuin islamilaisissa maissa.
Pitkäaikaisen turkkilaismiehityksen vaikutus onkin tänä päivänä siinä, että kreikkalaiset toimivat hyvin samoin kuin turkkilaiset.
Niko Peltokangas yritti herättää keskustelua Kreikan kolmannesta tukipaketista. Blogissa sitä tulikin, mutta mitä tekee puolue nimeltä Vasemmistoliiitto, kun 86 miljardia euroa suolletaan taas Kreikan kautta pankkitukiaisia yhteisvaluutta euron pelastamiseksi?
Puolue on ollut koko kesän täysin hiljaa, vaiti, vastaus- ja aloitekyvytön. Hiljaisuus on ollut niin täydellinen, että se voi johtua vain tietoisesta päätöksestä. Edes vaatimusta ”tukipaketin” käsittelemisestä eduskunnassa ei ole esitetty, vaan se hyväksytään suuren valiokunnan päätöksellä. Häpeällistä vastuun pakoilua!
Mihin tarvitaan leikki-vasemmistopuoluetta, joka on aina kaikesta samaa mieltä demarien kanssa? Tämä kysymys on pakko esittää, ja gallupien mukaan moni muu kysyy samaa.
Itse luulen, että hiljaisuus johtuu siitä, ettei tietoista päätöstä ja viestintästrategiaa juuri mistään ole tehty. Paavohan kirjoitti kesä-heinäkuussa pari blogausta Kreikasta, ja Li ja Paavo ovat olleet tiedotusvälineissä kommentoimassa asiaa. Mutta totta on, että keskustelu Vasemmistoliiton europolitiikasta ei ole juuri alkanut.
Tiedotusvälineetkin alkavat jo kysellä Vasemmistoliiton hiljaisuuden ja vaikenemisen perään:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1439887147518.html
Ei oikein voi syyttää tiedotusvälineitä, kun suorastaan tarjotaan julkisuutta ja kysellään eikö ole mitään sanottavaa. Vanhan sanonnan mukaan: tyhjän saa pyytämättäkin.