Jytkyn uho on ohi

 

Perussuomalaisten jytkyä ja uhoa kesti vajaat 5 vuotta. Näillä näkymin puolueen edustajien määrä kutistuu seuraavissa kunnallis- ja eduskuntavaaleissa lähimain puoleen nykyisestä. Puolue voi myös vaaleja ennen hajota. Ne, jotka muistavat vuodenvaihteen 1969-70 – tai ovat lukeneet vennamolaisuudesta, Suomen maaseudun puolueesta (SMP), näkevät helposti jytkyssä analogian 45 vuoden takaisiin tapahtumiin.

Myös SMP oli yhden miehen, Veikko Vennamon puolue. Myös SMP uhosi, järjesti aikansa jytkyn, hajosi ja tuhoutui muutamassa vuodessa. Puolue oli selkeän populistinen, yksinvaltainen johtaja ”herravastaisia” iskulauseita viljelevä – ja SMP sittemmin hallituksessa tehoton, vailla selkeitä vaihtoehtoja tai mitään ideologiaa. Yhtäläisyyksiä nykyisiin perussuomalaisiin, tai nykyiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen, löytyy kosolti monessa muussakin suhteessa.

 

Miksi jytky syntyi?

Voi olla aikaista selitellä jytkyn syntyä, mutta yritetään kuitenkin – vaikkapa muodissa olevalla ”stubbilaisella” kolmen kohdan ohjelmalla:

 

ENSIKSI, suomalaisen yhteiskunnan luokkarakenne on muuttunut jyrkästi viime vuosikymmeninä. Nimenomaan perinteinen duunari-työväenluokka on pirstoutunut ja supistunut merkittävästi. Kun tähän lisätään viimeisin, muutaman vuoden jatkunut talouslama ja suurtyöttömyys, kasvupohja populistiselle protestipuolueelle löytyy helposti. Vasemmistolta ei löytynyt vastauksia eikä vaihtoehtoja ”pirstotuneelle luokalle” uudessa tilanteessa. Ei demareilta eikä vasureilta.

Juuri Timo Soini ja perussuomalaiset löysivät ja osasivat hyödyntää unohdetuissa ”uusköyhissä” piilevän kannatuspohjan. Hukkuva tarttuu siihen köyteen, joka ensiksi hänelle heitetään. Irtisanottu ja nöyryytetty kuuntelee mieluusti populistipuhujaa joka yrittää ymmärtää, puhuu normaalilla kielellä, vaikka tietäisi kuuntelevansa puolitotuuksia. Tämä on yleisinhimillistä. Rakennemuutos, työpaikkojen väheneminen, maaseudun köyhtyminen ja väestön keskittyminen on ollut samaa luokkaa kuin 1960-70-lukujen vaihteessa eikä sitä nytkään osattu ennakoida, seurauksia hoitaa. Ne ”vanhat puolueet” seisoivat tumput suorina ja toistivat vanhaa liturgiaa. Siinä kuorossa Timo Soini, kuten Veikko Vennamo 45 vuotta sitten, vaikutti varsin virkistävältä ja uudelta vaihtoehdolta.

 

TOISEKSI, perinteiset suomalaispuolueet ja poliitikot ovat kaiken kukkuraksi tyystin unohtaneet maaseudun. Tämä koskee lähimain kaikkia puolueita, erityisesti kokoomusta ja demareita. Mutta vasta kun kepu alkoi unohtaa perinteiset äänestäjänsä maaseudulla ja pikkukaupungeissa, syntyi perussuomalaisten jytky. Samalla tuo jytky veti mukaansa demarien ja vasurienkin unohtaman kansan, vähäväkiset määräaikaiset ja pientuloiset, irtisanotut työttömät ja eläkeläiset. Esim ay-liike ei ole tehnyt juuri mitään työttömien hyväksi. Kannattaa muistaa, että perussuomalaiset ovat olleet koko ajan pitkälle keski-ikäisen köyhän väenosan ja erityisesti myös eläkeläisten puolue. Eläkeläisten määrä kasvoi vauhdilla juuri 2010-luvulla – ja heillä on ollut paitsi niukka eläke, myös paljon aikaa käydä kansankokouksissa.

Unohdettu maaseutu alkoi tyhjentyä vauhdilla 2000-luvulla, samoin kuin 1960-70-lukujen vaihteessa. Työpaikat vähenivät rajusti, ja maatalous oli keskittynyt suurtiloiksi ja sikaloiksi jo heti EU-Suomen alussa. Vennamolaisuuden nousukauden aikana muutettiin Ruotsiin, nyttemmin alkoi vyöry isoihin kasvukeskuksiin. Siellä jonkinlaista palvelu- ja palkkatyötä voi vielä löytyä, vaan ei halpoja vuokra-asuntoja. ”Uusköyhiä” on näin satoja tuhansia isojenkin kaupunkien asumalähiöissä. Heihinkin perussuomalaiset vetosivat.

Aivan liian harva poliitikko muisti äänestäjänsä silloin kun maaseudun tuotantolaitokset ja pk-yritysten työpaikat tyhjenivät, oppilaitokset ja kauppaliikkeet, postit ja pankit sulkivat ovensa. Sitä myöten tyhjenivät pian kokonaiset kerrostalot. Nyt ovat autioitumassa jo omakotitalotkin, kun eläkeläiset vanhenevat ja kuolevat. Vähänkin kouluja käyneet nuoret lähtevät. Näen tämän kehityksen ympärilläni Pohjois-Karjalassa joka päivä. Asukkaiden hätähuutoa osasivat hyödyntää parhaiten perussuomalaiset. He tekivät myös jalkatyötä, joka palkittiin jytkyllä. Muilla puolueilla taisi olla enemmän huoli EU-tukien saannista, Brysselin paikoista, puoluetuista, palkankorotuksista, asuntolainojen koroista, lomarahoista, km-korvauksista ja muista saavutetuista eduista.

 

KOLMANNEKSI, perussuomalaiset löysivät rankassa talouslamassa myös sopivan ulkoisen vihollisen: maahanmuuttajat – silloin kun heitä oli vielä kovin vähän. Vennamolaisille riittivät ”Helsingin herrat”, mutta Timo Soini otti kohteeksi ”Brysselin direktiivit ja Kreikan tuet” sekä ”elintasopakolaiset”. Yliopistomies Jussi Halla-aho osasi vääristellä pakolaisasiat myös kirjallisesti somessa. Nuoriakin tuli mukaan, aivan uusia äänestäjiä, jopa jokunen höyrähtänyt yliopistodosenttikin Halla-ahon suosion innoittamana. ”Maahanmuuttokriittisyys” nosti jytkyn aivan uudelle tasolle kun siihen lisättiin vielä isänmaallinen rinnanröyhistys ja vedottiin sotaveteraaneihin, oman kulttuurin ja ”rodunkin” säilymiseen.

 

Miksi jytky on ohi?

Perussuomalaisten jytky on ohi, koska puolueen äänestäjät ovat pettyneitä, jopa häpeissään. Periaatteessa ”kyllä kansa tietää”, tuo vennamolainen slogani, toimii nyt perussuomalaisia vastaan! Lukevat, somessa keskustelevat ja näkevät ihmiset osaavat erottaa valheen ja propagandan 2010-luvun Suomessa aikaisemmin ja ainakin vähän paremmin kuin Veikko Vennamon aikana.Vaikka suomalaisen median taso on surkea, se toimii vikkelästi – ja some vielä vikkelämmin. Informaatiotulvassa on aina joskus jokunen tiedonjyvä.

”Kyllä kansa tietää”, että Timo Soini on Suuri Kupla ja aika ajaa hänen ohitseen niin nopeasti, että ministeriauton takapenkillä saattaa jo hirvittää. Maailmalla poukkoileva ulkoministeri on menettänyt otteensa niin kansanjoukkoihin kuin oman puolueensa kriittisiin ääniin. Mitätön ministeriys ja herraseura SSS-hallituksessa söi osan jytkyä.

Osan söivät tietenkin petetyt lupaukset, esim työllisyyden hoito, uusi EU-ajattelu ja Kreikan tukipaketti. Kun vielä kaiken lisäksi Suomeen on tullut tänä syksynä pienen ajan sisällä kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia, monesta perussuomalaisesta, ainakin halla-aholaisista voi näyttää, että nuo ”ulkoiset vihollisetkin” pääsivät Suomeen, vaikka puolue on hallituksessa. Jussi Halla-aho myös osottautui pelkäksi Soinin sätkyukoksi ”paettuaan elintasopakolaiseksi” Brysseliin. Niinpä nuoretkin perussuomalaiset jättävät puolueen.

Jytky on ohi myös siksi, että perussuomalaisilla ei ole ollut hallituksessa mitään selkeää vaihtoehto-ohjelmaa, saati ideologiaa. Herraseura on riittänyt ja imarrellut, julkisuuskin välillä syleillyt. ”Maahanmuuttokriittisyys” ei arvopohjaksi riitä ja mölyt on pakko pitää mahassa kun on kansanedustajaksi päässyt, saati ministeriksi. Valta turmelee onton ja päämäärättömän populistipuolueen harvinaisen nopeasti. Vaihtoehdoksi siitä ei ollut.

 

Harvoin on Suomessa nähty näin nopea kansanliikkeen nousu, uho ja tuho. On siinä tutkijoilla analysoimista vielä pitkäksi aikaa!

Öisinajattelija

Tilaa
Notify of
guest
0 Comments
Vanhin
Uusin Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Eino Poudiainen
Eino Poudiainen
9 years ago

Analyysi on ilmeisen paikkansapitävä. Jaksaa tosin hämmästyttää edelleen, kuinka vähällä substanssilla Soinin onnistui jytkynsä rakentaa. Jos hiemankin tarkemmin kuunteli hänen puheitaan, oli niiden onttous ilmiselvää. Mutta ilmeisesti riittää, että osaa tarita ihmisille ”such stuff as dreams are made on”, kuten joku – oliko se nyt Veikko Vennamo vai kuka – tästä asiasta riimitteli.

pentti stranius
pentti stranius
9 years ago

Liitän mukaan myös tällaista keskustelua,
jota on käyty blogin pohjalta muualla tänään 4.6.
ÖISINAJATTELIJA
————————–

4.12.2015, 15:32, Jukka Korpela kirjoitti:

Moips!
Varmaan analyysi Jytky:stä on historiallisesti oikea. Kannattaisi kuitenkin ajatella myös muutamaa asiaa:

1) nykyisin kaikki puolueet ovat enemmän tai vähemmän populistisia. Aatteellinen sitoutuneisuus on ihan muuta kuin 1970-luvulla. Kokoomuskin on pitkälti markkinointitoimisto täysin heterogeeniselle ehdokasjoukolle. Ei persut tässä mielessä ole mikään ainutlaatuisuus.

2) yllä oleva johtaa siihen, että äänestäjät ovat kovin liikkuvaisia. Heilahteluja tulee viikottain melko vähäpätöisistä syistä.

3) Seuraaviin vaaleihin on niin pitkä aika, että sinne kerkeää tulemaan vaikka mitä turbulenssia. Ei niiden tuloksia voi vielä ennakoida.

4) Gallupeilla ei juurikaan ole merkitystä muissakaan kehittyneissä demokratioissa. Ranskassakin on monesti vallassa jengi, joka sai vaaleissa yli puolet äänistä, mutta pian kannatus on ollut 20 – 30 %. Vaalit on sitten ne jossa mitataan.

5) Vaaleja taas ei tule lähiaikoina. Persut eivät niitä halua, mutta ei halua SDP:kään, koska ei kai se nyt halua ottaa valtavaa voittoa nyt, ja joutua sitten säätämään samoja virkamiesten suunnittelemia ”pakkolakeja”. Tässä on näet ideologialle kovin vähän liikkumatilaa. Kepu ja kokoomus voisivat lähteä vaaleihin, mutta niillä taas ei ole siihen mitään syytä. Ääniä ei tulisi enemmän ja panttivankeina olevat persut on hyvä kumppani vielä pitkään.

terveisin räntäsateisesta Varkaudesta!
jk
—————————————————–
Jep,
tottahan tuossa asiaa, mitä Jukka Korpela kirjoittaa,
gallupit ja heilahtelut kertovat kasvavasta populismista,
mutta osallistumattomuus (kuten osattomuuskin) kasvannee koko ajan myös tässä ”modernissa kansalaisyhteiskunnassa”:
ei paljon enää äänestetä, yhdistytä, seurustella seuroissa – paitsi maksullisissa urheiluseuroissa ja karaokeilloissa!

Sitoutumista on tosi vähän, mutta haaleaa aatteellisuutta ainakin
1) kokoomuksessa: omakoti, markkinataloususko ja EU-isänmaa, käytännössä stubbismi=amerikanismi – ja tietenkin perheen & ultrayksityisyyden, yksitysomistamisen ja raharikkaiden vallan puolustaminen (=uusliberalismi)
2) vihreissä: luonto- ja ympäristöaate ennen kaikkea muuta, köyhistä viis – luontoa on hyvä puolustaa kalliossa, käpylässä ja keskellä hesaa, tehdä luuontoretkiä talvivaaraan
3) vasureissa: puheissa punaista haaleaa kansanvaltaa , perustuloa ja yhteisöllisyyttä, vaan pallo ja aate hukassa, ei ”joukkoja” ja sosialismia kartetaan kuin ruttoa ja näytetään niin nuorekkailta että…
4) kristillisissä: ???uskonto
5) ruotsalaisissa: ???kieli
6) kepu: ??? en keksi mitään, puheissa alkiolaisuus ja ”koko Suomi asuttuna”, johan naurattaa
7) persut:??? en keksi mitään, puheissa vilahtelee vielä joskus ”maahanmuuttokriittisyys”, mutta: mikä aate se muka?
8) demarit:??? en keksi mitään, muodon vuoksi ay-väki mukana, palailee persuista paremman puutteessa, vaikka pääosin vain vahvoja liittoja yms. keskiluokkaa puolustetaan ja työttömät, pätkät ja määräaikaset unholaan

Niin, voi tietysti myös todeta, että mitä AATTEITA nuo muka ovat – kokoomuksella ja vihreillä ehkä?
Vaalit saattavat hyvinkin tulla, hallitus hajota pölhöyteensä….

Öisinajattelija, puolileikillä
———————————-

Eeva Stranius-Herrewyn
Eeva Stranius-Herrewyn
9 years ago

Analyysissäsi silmiin pistää Suomen ay-liikkeen toiminnan väheksyminen ja sen yhteiskunnallisen roolin aliarvioiminen.Tämä asenne on tullut esille jo aikaisemmissa blogeissasi.Se tuntuu melko populistiselta.

Sanot työväenluokan supistuneen merkittävästi ja pirstoutuneen palasiksi. Sen paikka ja asema eivät kuitenkaan ole ihan kokonaan hämärtynyt poliittisessa kentässä. Mihin muuhun kuin työväenluokkaan kuuluvat työvoimaansa myyvät ja työllään toimeentulonsa hankkivat , sekä työtä tekemään haluavat työttömät ? Ja Suomessa näkyy olevan silti vielä aika paljon työllään itsensä elättäviä. Ainakin valtion veroviraston tuloverolaskelmien perusteella voi näin päätellä.

Ay-liike ei ole poliittinen puolue, eivätkä sen tehtävät ole ihan samat kuin poliittisen puolueen. Kokemuksesta tiedän, että ammattiyhdistysliikkeen pääsiallisena tehtävänä on ajaa ja puolustaa työtätekevien työehtoja ja etuja, sekä toimia näiden työttömiksi joutumista vastaan. Ay-liike on -nimensä mukaisesti – työtätekevien ammatillista yhdistymistä työnantajien/työnostajien mielivaltaa vastaan.

Oletko itse ollut niin paljon mukana ay-liikkeessä , että voit noin helposti syyttää sitä siitä, ettei se ole tehnyt juuri mitään työttömien hyväksi, ja että ay-väki puolustaa vain vahvoja liittoja yms. ja keskiluokan etuja ?

Nykytilanteessa hallituksen kuritus-ja kurjistamispolitiikan pyörteisiin joutuneessa yhteiskunnassa ay-liike on ollut lähes ainoa perääntamaton vahva taho, joka on välittänyt työläisten ym.työtätekevien oikeuksien, aseman ja toimeentulon parantamisesta. Esimerkkinä tästä Postin työläisten lakko ja tulevat työnseisautukset ja lakot …Se on osaltaan herätellyt poliitikkojakin huomaamaan, että eihän näissä ”talkoissa” kaikilla olekaan yhtäläinen osa! Se on puolustanut turvapaikanhakijoitakin. SAK on mm.sanonut, että turvapaikanhakijoiden työnteosta ei saa tehdä halpatyötä, vaan näillä pitää olla samat työehdot kuin muillakin työntekijöillä hyväksikäytön estämiseksi. Se tuomitsee rasismin ja muukalaisvihan lietsomisen.

Tuosta nationalismista en olisi ihan niin varma. Niinhän sitä Ranskan nationalistista ja populistista Front National-puoluettakin aikaisemmin on epäilty kyvyttömyydestä saada mukaansa ” tietävän kansan” , joka olisi viisastunut kokemuksesta ja historiasta! Nyt kuitenkin tuon ”höyrypäisen ” ja maahanmuuttoa vastaan uhoavan puolueen kannatuksen uskotaan huimasti nousevan ensi viikonlopulla alkavissa aluevaaleissa! Sen veikataan saavan useita aluehallintoja alaisekseen. Toivottavasti vaalit eivät osoita yhtä synkkiä näkymiä kuin kansalaiskyselyt!

pentti stranius
pentti stranius
9 years ago

Eevalle tiedoksi:
Kirjoitan blogissa perinteisen duunari-työväenluokan supistumisesta ja pirstoutumisesta. Sillä tarkoitetaan esim. tehdastyöläisiä, metalli- ja kaivosmiehiä,
rakennus- ja satamatyöläisiä jne jne. Tämän porukan supistumista ei voi kieltää…,
myös työ on muuttunut ja työpaikat nimenomaan pirstaloituneet.

Palkkatyöläinen taas on laajempi käsite, mm. sisältäen yhä kasvavan kaupan- ja palvelualan – ja tietysti vanhastaan sivistyneistön, koulutusalan, opettajat, yliopistot, soten eli sosiaalin & terveydenhoidon jne.

Tunnen työ- ja työttömyyskokemuksestani varsin hyvin ay-liikkeen. Olenhan ollut eri ammattiliittojen jäsen koko työurani, reilut 30 vuotta! – ja muutaman vuoden luottamusmiehenä keskisuurella työpaikalla, käynyt ay-kursseja jne.
Työttömänä ollessani tunsin nahoissani, että ay vähät välittää työttömistä, pätkätyöläisistä tai pienipalkkaisista naisista. Tämä välinpitämättömyys on edelleen kasvamaan päin, valitettavasti – ja tähän rakoon myös perussuomalaiset iskivät saadessaan sen jytkyn.

Öisinajattelija

Eeva Stranius-Herrewyn
Eeva Stranius-Herrewyn
9 years ago

Niinhän se on, että ei vain ”perinteisten duunarien” työtehtäviä katoaa, vaan digitalisoitumisen ja uuden teknologian käyttöönoton myötä syntyy uudenlaisia töitä ja työpaikkoja. Syntyy uude nlaista työttömyyttäkin, koska näihin uudenlaisiin työtehtäviin ei kaikkia työttömäksi jääneitä duunareita voida laittaa johtuen niiden huipputeknisyydestä. Näihin ”kuiluun putoaviinkin” ay-liikkeen tulee kiinnittää huomiota.
Silti ammattiyhdistysliikkeen ensisijaisena tehtävänä ei ole suoranaisesti työttömistä välittäminen valtion tai poliitikkojen tapaan, vaikkakin jotkut ammattiyhdistykset välittävätkin työttömistä. Työttömyys on yksi kapitalismin kausittain toistuva rasite ja samalla työnantajien kiristyskeino, jonka turvin se voi heikentää työtätekevien työehtoja ja saavutettuja etuja.

Kaikki ay-liitot eivät ole ihan samanlaisia. Ollessani nuoruudessani Suomessa ay-liikkeessä mukana, en havainnut silloin välinpitämättömyyttä pienipalkkaisia naisia kohtaan.Nykyään saattaa olla näin, kun muutenkin yleinen välinpitämättömyys muista ihmisistä leimaa yhteiskuntaa.
Ay-liikkeellä on kuitenkin juuri nyt erittäin tärkeä rooli tilanteessa, jossa on uskallettava nousta vastarintaan hallituksen pakkolakeja ja ay-liikkeen kuristamista vastaan , ja on osattava esittää vaihtoehtoja työtätekevien kuristus-ja kurjistamispolitiikalle. Sillä on sanansa sanottavana.Tavallaan ay-liike puolustaa myös työttömiä, pätkätyöläisiä ja eläkeläisiäkin nousemalla peräänantamattomasti vastustamaan SSS-hallituksen pyrkimyksiä tukahduttaa ay-liike ja kansalaisten vastarinta. Ay-liike ei ole ”vanhanaikaista”, kunhan se ottaa käyttöön uudenlaisia nykyajan nopeasti vaihteleviin tilanteisiin sopivia ratkaisuja ja menetelmiä ja tekee tarpeen ( ja työtätekevien tarpeiden ) vaatimia toimenpiteitä.
Mikä taho ay-liikkeen sijasta voisi olla yhtä hyvin tällä hetkellä työtätekevien/ palkkatyöläisten etuja puolustamassa käytännössä , kun nyt vasemmiston kannatuskin on melko heikkoa ?
Ja kun monet työläiset sanovat, ettei Vasemmistoliittokaan välitä heistä tarpeeksi, vaikkakaan asia ei ole ihan näin kuin uskotaan!
Ay-liike tosin on sekin ainakin aluksi myötäillyt hallituksen ”säästöpolitiikkaa” ja ollut mieluusti mukana ”talkoissa”, vaikka palkkatyöläiset kärsivätkin ”uhrauksista” , eivätkä työnantajat/työnostajat, joiden pussiin muka ”talkoilla” kerätyt kolikot lopulta tipahtavat! Mutta uskoisin ainakin osan ay-liikettä huomanneen , mistä oikein onkin kysymys. Aika näyttää, miten ne kestävät painetta.Mutta ay-liikkeen aika ei ole vielä ohi.Kuten ei ole voimakkaiden poliittisten liikkeidenkään ! Päinvastoin niillä on tulevaisuus.Sittenkin,kun perussuomalaisten jytky on ohi….
Olitko niitten ”oikeitten duunarien” vai nk.henkistä työtä tekevien eli ”sivistyneistön” ay-liikkeessä mukana ? Nimittäin olen huomannut esim.metallityöläisten, elintarviketyöläisten, kaupan alalla toimivien jne. liittojen tavoitteissa ja toimintatavoissa huomattavia eroavaisuuksia verrattuna esim.Akavan ym.henkistä työtä tekevien ay-yhdistysten tavoitteisiin.

Katsotaanpa miten Ranskassa nationalistit pärjäävät aluevaaleissa tämän päivän ensimmäisellä kierroksella…!

Eeva Stranius-Herrewyn
Eeva Stranius-Herrewyn
9 years ago

Niin siinä kävi kuten uumoilinkin:

….”kyllä kansa tietää” ….ja tiesihän se äänestää demokraattisesti Ranskan aluevaalien ensimmäisellä kierroksella ainakin 10 hallintoalueen johtoasemaan kansallismielisen , EU-ja maahanmuuttovastaisen FN-puolueen ! Etelän rikkaalla alueella se sai yli 40% äänistä, samoin pohjoisessa perinteisesti vasemmiston hallitsemalla työläisalueella.Ensi sunnuntain toinen kierros luultavasti varmistaa ja vahvistaa FN:n tekemän jytkyn : se nousee Ranskan ykköspuolueeksi näiden vaalien perusteella! Kysymyksessä ei enää näytä olevan protestikäyttäytyminen, vaan FN:n politiikkaa kannattavien kansalaisten ideologinen vakaumus. Tässä piileekin suuri vaara, sillä Ranskasta saattaa kehittyä ”tietävän kansan ” tahdosta lyhyessä ajassa äärioikeistolainen itseensäsulkeutunut ja muita hyväksymätön valtio. Tämä ei ole Ranskan perinteisten arvojen -”vapaus-veljeys-tasa-arvo’ -mukaista.

Onneksi ei ole kysymyksessä koko valtakunnallisen politiikan hoitaminen, koska alueilla ei ole täyttä itsehallinto-oikeutta. Mutta tämä suuntaus on varoittava esimerkki tulevia valtakunnallisia vaaleja silmälläpitäen. Tähtäähän FN:n puheenjohtaja Marine Le Pen seuraavissa presidentinvaaleissa valtiojohtajan paikan ottamiseen itselleen!
Sen saa mitä on jo vuosia tilannut, sen siitä saa palkaksi ,kun sosialistit ( = sosdem.) ovat hallituksessa ajaneet selvää oikeistopolitiikkaa! Kansalaiset eivät enää ole luottavinaan poliitikkoihin, mutta uskovat kuitenkin FN:n tyhjiä lupauksia! Katsotaanpa miten sen lupaukset toteutuvat , kun sillä ei ole edes tarpeeksi paikallisesti hommansa hoitamaan kykeneviä ammattipoliitikkoja, joiden taitoja aluehallinto vaatii. Tämän kansallismielisen puolueen vaalikampanjan aikana tuli esille eniten vihapuhetta, eikä todellisia vaihtoehtoja alueiden politiikan hoitamiseen! Saattaa käydä lopulta samoin kuin perussuomalaisten puolueelle, että kannatus romahtaa, kun valheet ja petkutus tulee päivänvaloon. Ainakin toivon niin että jytky menee yhtä nopeasti ohi kuin on noussutkin.Mutta…
kuten Petro Pacpio kommentissaan sanoo: kansaan ei voi tässä asiassa luottaa…ja koska kansa koostuu ihmisistä.

Nämä uudet suuret alueet ovat syntyneet yhdistämällä useita pienempiä alueita yhdeksi hallintoalueeksi. Näin kuulemma rationalisoinnin takia ja säästöjen aikaansaamiseksi! Aluehallinto saa valtion avustuksia sille uskottujen vastuualueiden asioiden hoitamiseen. Esimerkiksi asuinalueeni hallintokeskus on nyt satojen kilometrien päässä sijaitseva Lyon, jonne on meiltä vähintään kolmen tunnin automatka. Ennen keskuspaikalle oli n.tunnin matka. Ei ainakaan kansalaisille tule säästöjä jo pitkien matkojen takia. Terveydenhoidon pääpaikkakin siirtyi kauas, vaikkakin Lyonissa olevat suuret tunnetut erikoissairaalatkin ovat nyt käytettävissämme. Kunhan sinne ensin saa jostain pätevän saatteen! Ja kun jaksaa sinne matkustaa.

Onneksi alueellamme FN ei saanut ihan johtoasemaa, vaan toistaiseksi LR eli oikeisto. Vasemmisto ja Vihreät ovat kuitenkin vasta FN:n jälkeen kolmantena. FN on toisena ennen lopullista toista kierrosta ensi sunnuntaina. Tämä on uutta.Yhdistetyt Auvergne ja Rhône-Alpes ovat molemmat olleet aikaisemmin sosialistien ( Vihreiden tuella) johtamia. Nyt tehdään äkkijyrkkä käännos oikealle ja äärioikealle!

Tämä siitä kansan tietämisestä! Riippuu siitä, millainen kansa. Kyllä eurooppalaiset alkavat olla melko sairaita äänestäessään tuollaista porukkaa vastuulliseen tehtävään päättämään kansojen kohtalosta!
On varauduttava tätä menoa siihen, että maahanmuuttajana minunkin on ruvettava etsimään kunnollista turvapaikkaa muualta. Suomeenkaan ei kannata lähteä, koska sielläkin olisin ”maahanmuuttaja ” ja tästä ”erilaisuudesta” johtuvat ongelmat saisivat minut lähtemään sieltäkin pakolaiseksi. Mutta mihin suuntaan ?

Eeva Stranius-Herrewyn
Eeva Stranius-Herrewyn
9 years ago

Eipä tullut FN:n jytkyä sittenkään, kun se ”tietävä kansa” nousi vastarintaan.Onneksi kansa ei anna aina itseään täysin petkuttaa! Kansa lopulta tiesi. Se ei antanut ( mobilisoituessaan rasismia ja ylikansallismielisiä aatteita vastaan ) aluevaaleissa FN:n johdettavaksi yhtäkään kahdestatoista Ranskan alueesta. Niin sitä pitää ! Ja tästäpä kansan päätöksestä Marine Le Pen heti itkemään ja asettamaan puolueensa uhrin asemaan…!
Suomalaistenkin tulisi uskaltaa sanoa suurikokoinen EI rasisteille ja äärioikeistolle. Enemmän kuitenkin on näkyvissä näiden väkivaltaisia ”puolustuspuheita ja tekoja ”…Eikö olisi kansan sielläkin herättävä ?!

pentti stranius
pentti stranius
9 years ago

Jep,
mitä mä sanoin,
eivät suomalaiset eivätkä fransmannit ole sittenkään ihan pimeetä kansaa,siis persuja tai lepennejä!
Tai ainakin klansa vastaa…
toistaiseksi…tulevaisuudesta en tiedä ja siinä systerini voi olla oikeassa?
Jatkakaamme solidaarisuuden ja internatinaalin tietä…
Öisinajattelija

Susanna Kaukinen
9 years ago

Joopa joo. Mä vaan sitä mietin, että jos te tässä toivotte puoluetta tilalle, joka on aatteellinen ja ideologinen, niin ajattelisin, että se on juuri se, mitä te viimeisenä halautte nähdä: nationalistipuolueen.

Perussuomalaistehan ei ole nationalistipuolue, vaikka sen kenttä sitä on. Persujen hajotessa tämä nationalistikenttä etsii uutta kotia. Toinen vaihtoehto on se, että Persujen sisällä olevat nationalistit saavat kammettua Soinin vallasta.

Nationalistit eivät kuitenkaan katoa mihinkään ja nationalistit ovat ainakin Slavoj Zizekin mukaan ainoa legitiimiksi koettu vaihtoehto nykymenolle.

Vasemmistoliiton täyskäännös EU:n suhteen on hurja, ennen EU:ta n. 75% Vas kansanedustajista vastusti koko härveliä.

Petro Pacpipo
Petro Pacpipo
9 years ago

Kokemuksesta ja historiasta olen oppinut ihmisestä sen, etten usko ihmiseen vieläkään.
Saksan kulttuurikansa lähti höyrypäitten hihhulien mukaan, joten sellainen komento voi uusiutua, tosin uudessa muodossa täällä lintukoto-Euroopassakin, huolimatta ”rauhanprojekti-EU:sta.” ”Kansa” on arvaamaton, Hitlerin tapainen taitava puhuja ja propagandan tekijät saavat sen toimimaan haluamallaan tavalla. Kansan huijaaminen onnistui itänaapurissakin bolsevikkivallan aikana mainiosti. ”Kansa on kuin suurturpa. Kun sille sanoo jotain, turvasta kuuluu hyväksyvää mölinää,” kirjoitti Veikko Huovinen. Fasismi 2.0 tulee vaan olemaan toisenlaista kuin mennyt ruskea rutto. Elleivät vapautta rakastavat ihmiset yhteisrintamassa estä sitä valtautumasta.
Kansaa huijataan puheilla. Kiinnostaisi tietää, mikä ero on muunnetulla totuudella, valheella, propagandalla ja disinformaatiolla. Voisiko vaikka Alex Stubb valaista asiaa, hän kun on supliikkimiehiä.

show must go on...
9 years ago

Petro Pacpipo:
Kansaa huijataan puheilla. Kiinnostaisi tietää, mikä ero on muunnetulla totuudella, valheella, propagandalla ja disinformaatiolla. Voisiko vaikka Alex Stubb valaista asiaa, hän kun on supliikkimiehiä.

Kun vale tehdään tarpeeksi suureksi, niin sitä ei huomaa kukaan. Olemme saaneet viettää omahyväisesti itsenäisyyspäiväämme muistellen sotaveteraanejamme vakuuttuneena siitä, että meidän vapaus lunastettiin kovilla uhrauksilla. Kukaan ei aseta itsenäisyyttämme kyseenalaiseksi…?

Illuusio itsenäisyydestä elää taas vuoden ajan..? Voi sitä loistoa ja kristallikruunujen kimallusta…

Mikä on sellainen itsenäinen valtio, jolla ei ole omaa valuuttaa… Omaa rahapolitiikkaa ?

Rouva Lapintie ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä äänesti , joulun alla, 2012,Euroopan budjettikurin puolesta.
Mikä on sellainen valtio, joka ei voi tehdä itsenäisesti tulo- ja menoarviota. Vangin vapaus on aina riippuvainen vanginvartijansa suvaitsevaisuudesta. Vartijanamme toimii nyt komissio ja EKP.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kertoi totuuden ( KU 30.10.2012):
Draghilla on jotain kiinnostavaa sanottavaa itsenäisistä valtioista.

– Monessa maassa hallinto ei ole vielä käsittänyt, että ne ovat menettäneet kansallisen itsemääräämisoikeutensa kauan sitten, hän sanoo.

Syy on velassa, jonka kasaaminen valtioiden taseisiin on ajanut ne rahoitusmarkkinoiden hyvän tahdon armoille. Draghin mukaan tilanne on korjattavissa vain lyömällä itsemääräämishynttyyt yhteen Euroopan tasolla. Silloin Euroopasta tulee itsenäinen.

Jokainen takaus tai lainapäätös, minkä te olette tehneet Euro- kriisin puitteissa on kaventanut Suomen itsenäisyyttä.
Kun näihin päätöksiin lisätään vielä se totuus, että nämä
rahat ovat menneet todellisuudessa pankkien tukemiseen, niin sitä on mahdotonta vasemmistolaisin periaattein perustella. Tukipäätöksiin on aina liittynyt vaatimuksia, joiden johdosta köyhien ja työttömien joukot ovat vain tuen kohdemaassa vain kasvaneet. Mitä tällainen solidaarisuus on?

Pakkolait, joita sss-hallituksemme nyt parasta-aikaa suunnittelee ovat uusliberalistisen komission ja EKP:n vaatimuslistalla.

Jokaisen vasemmistolaisen tulisi nyt kannattaa Paavo Väyrysen aloitetta EMU-kansanäänestyksen järjestämisestä.
Esityksen läpimeno on varsin epätodennäköistä, mutta jo sen saama keskustelu olisi jo voitto suomalaiselle demokratialle.
Hukkuva tarttuu oljenkorteenkin..?

Matti Kärkkäinen
Matti Kärkkäinen
9 years ago

Hyvä kirjoitus ja hyviä kommentteja!
Olisi todellakin hyvä miettiä, mitä saamme tilalle, jos /kun nationalistien ja ”maahanmuuttokriittisten” äänet eivät enää kanavoidu Perussuomalaisten kannatukseksi. Monissa Euroopan maissa Perussuomalaisia selvästi oikeistolaisemmat puolueet ovat menestyneet vaaleissa, joten voi kuvitella, että äärioikeistolla on menestymisen mahdollisuuksia Suomessakin. Vaikea taloustilanne ja pakolaiskriisi lisäävät äärioikeiston mahdollisuuksia. Pidän täysin mahdollisena, että gallupit eivät nyt pysty osoittamaan muutoksia täysin luotettavasti koska Perussuomalaiset on menettänyt uskottavuutensa ja uutta oikeistopuoluetta ei (vielä) ole.

Jukka Korpelan huomio poliittisen liikkumavaran vähäisyydestä on tärkeä. Erkki Laukkanen kirjoittaa viikkolehdessä samasta asiasta. Euroalueella voivat hallita vain talouskurin hyväksyvät hallitukset, Ehkä SDP:llä sentään olisi käytettävissään muita keinoja, joten ihan pakkolakeihin ei tarvitsisi turvautua, mutta tavoite olisi joka tapauksessa sama. Vasemmistolle ei siis jää muuta mahdollisuutta kuin haastaa EU:n talouskuripolitiikka, mutta siihen ei ole toistaiseksi valmiutta ei sitä ole edes näköpiirissä. Mitä virkaa on sellaisella vasemmistolla, joka on sidottu kansalaisten etujen vastaiseen talouspolitiikkaan?

Susanna Kaukinen
9 years ago

Niin, Italiassa korkeat virkamiehet jo jakavat Facebookissa fasisti- ja natsitunnuksin jaetun kakun kuvia ja toteavat: ”En eroa, en häpeä fasismia – Benito Mussolini oli hyvä ja modernisoi Italian”.

http://www.theguardian.com/world/2015/nov/02/fascist-symbols-on-senior-italian-officials-birthday-cake-decried

Ja näin ympyrä sulkeutuu ja toisen maailmansodan historiallisen aikakauden kirja on lopultakin suljettu. Liittoutuneiden aivopesu ei enää hallitse kansan ajattelua.

Iks
Iks
9 years ago

Ihmiset liittyvät yhteen jonkin puolesta tai jotakin vastaan. Puolueen ideologiaksi ei riitä vastustaminen, pitää olla uskottavia ja mahdollisia visioita paremmasta, jota tavoitella. Uskottavien ja mahdollisten visioiden puute on mielestä Perusuomalaisen puolueen kompastuskivi.
Hallitusvastuu puolueena perussuomalaisten tulisi kyetä luotsaamaan tai edes pikkaisen hivuttamaan Suomea kohti kahdesta pahasta parempaa.Kansalle ei riitä kokoomuksen ja keskustan herrojen peesaaminen. Missä on poikkipuoliset sanat köyhän kansan puolesta? Pienituloiset eläkeläiset ja perustulolla elävät työttömät, köyhät lapsiperheet, asunnottomat, köyhien perheiden opiskelijat, pienipalkkaiset pätkätyöläiset ja määräaikaiset, köyhät yksinhuoltajat? Herätkää Perusuomalaiset, jos mielitte edes joitain ääniä seuraavissa vaaleissa saada. Ei ne kokoomuksen ja keskustan isokenkäiset teitä äänestä vaikka miten persettä nuolisitte.

mauri avelin
mauri avelin
9 years ago

Ihmetyttää tuo porvarilehdistön kielenkäyttö kuten, ”maahanmuutto kriittisyys”! Äärioikeiston hyökkäykset lähi-idästä tulevia sotapakolaisia vastaan viime aikoina, muun muassa polttopulloja käyttäen ei yllätä.
Fasismilla ja muukailaisvihalla on pitkät perinteet Suomessa.
Hallituksessa istuva fasistinen Perussuomalaiset puolue kantaa suuren vastuun näistä ilmiöistä, ja samanlainen meno on käynnissä täällä Ruotsissa, kuten myös ympäri eurooppaa.
Pääsyynä pakolaisaaltoon on USA imperialistien, ja heidän lakeijoidensa aloittamat uuskoloniaalisodat, joista hyökkäys Syyriaa vastaan on ollut kaikkein tuhoisin.

Eeva Stranius-Herrewyn
Eeva Stranius-Herrewyn
9 years ago

Eivät sentään läheskään kaikki valtapuolueiden poliitikkoihin toteutumattomiin lupauksiin kyllästyneetkään äänestäneet protestimielessä FN-puoluetta Ranskan aluevaaleissa!
Tässä osoitus siitä, että luottamus poliittisiin päättäjiin horjuu aika lailla :

Lähellä asuinpaikkaani olevassa pienessä vuoristokylässä äänestäjät yllättivät ääntenlaskijat. Nämä toivat esille ihan paikallisen käytännön elämän ratkaisemattoman ongelman.Tämän kunnan n. 500 äänestänyttä kansalaista kun tekivät hirtehishuumorilla höystetyn protestin!
Ääntenlaskennassa ei löydetty yhtään kelvollista hyväksyttävää äänestyslippua! Eivät äänioikeuttaan käyttäneet kuntalaiset olleet sentään kulkeutuneet äänestyspaikalla tyhjää äänestämään. Kaikki äänestysliput olivat valmiiksi värkättyjä, ja niissä luki : RAT TAUPIER. Lupauksiin kyllästyneet äänestäjät olivat kaikki yhteisellä sopimuksella äänestäneet vihollistaan: rat taupier-rottaa!
Tämä viheliäinen eläin elää maan alla myyrän tapaan, mutta sillä erolla myyrään, että se jyrsii ja tuhoaa kasvien juuria. Minäkin ”tappelen ” sen kanssa joka vuosi, kun se yrittâä vallata puutarhani. Onneksi minulla on hyviä rottien pyytäjäkissoja. Tuo rotta on sukupuuttoon kuolemassa muualta maasta, mutta meilläpäin se on ihme kumma hyvissä voimissa.Se on tehnyt hyvin paikallisesti suurta tuhoa juuri tässä lähialueella ja etenkin asuinkunnassani. Alue on maatalousvaltaista, ja väestö saa elantonsa pääasiassa maidon tuotannosta ja karjankasvatuksesta.Nyt tuo rat taupier-rotta on syönyt laitumien heinän juuret ja kaivanut maanalaisia käytäviä heitellen multakasoja myyrän tavalla. Niityt ovat kurjassa kunnossa nyt syksyllä, kun rottien tuhot näkyvät hyvin. Joka puolella on valtavasti multakasoja, ja heinä ei kasva kuin harvakseen. Tietenkin kulkukissat, ketut , näädät ja petolinnut tekevät sen minkä voivat, mutta rottia ei ole saatu hävitetyksi millään konstilla.Myrkyttääkään ei voi, koska siinä ohessa myrkyttyisivät muutkin eläimet rottia syödessään. Eikä se ole hyvä luonnollekaan.
Kuntalaiset välittivät näin aluepoliitikoille viestin, että koska nämä eivät ole tehneet mitään rottia vastaan, niin äänestetäänpä sitten niiden puolesta!
Olisivat kuntalaiset tietenkin voineet yrittää itse jotain konstia, mutta he ovat tottuneet saamaan avustuksia, ja eivät halua itse maksaa mitään noiden ”valtaajien ” poistamisesta kunnan alueelta! Onneksi heidän ei sentään tarvinnut protestoida turvapaikanhakijoiden takia, kun niitä kylässä ei edes ole!
No, siitäpä alueen poliittiset päättäjät saivat ainakin miettimistä! Osaisiko siellä teilläpäin joku neuvoa, miten noista rotista pääsisi eroon, ainakin suurimmasta osasta ?

0
Olisi kiva kuulla ajatuksistasi, jätä kommenttix