Luonto on armoton
Millainen eläin on ihminen?
Kohtasin viime viikonloppuna oudon luonnonilmiön Helsingin Käpylässä (missä kaupunkiluonto on kiistatta siirtolapuutarhan ympäristön eliittialueella lähellä).
Olin yötä poikani Leon ja vaimonsa Annukan kämpillä kun heräsin aamuyöllä noin klo kolme kaameaan eläimelliseen kirkaisuun. Ikkuna oli auki puistoon päin ja kirkaisu tuli muutaman metrin päästä sohvastani. Katsoin ulos. Pihalla, ihan kolmen metrin päässä ikkunastani kotka- tai haukkalintu (sen tarkemmin en osaa määritellä) haukkasi aamupalaa: lintu oli pyydystänyt (ilmeisesti) lokin, jonka valkoisia höyheniä se nyppi sellaiseen tahtiin, että moista en ole nähnyt edes kenenkään kanankynijän käsissä lapsuuteni Kannus-maisemissa, maaseudulla Huhtalassa. Ja olen nähnyt siellä aika monta eläinteurastusta, syönyt lämpimän veren vatkauksen jälkeen verilättyjä, ihmetellyt kauloistaan katkottujen kanojen lentoja ja ronkkinut sian sisälmyksiä tunkiolla.
Lintu pääsi muutamassa minuutissa lihaan käsiksi – ja kun se huomasi ympärille kerääntyneen ahnaan varislauman se nappasi raadon ja nousi mahtaville siivilleen ja lensi pois. Mitään vastaavaa en ole koskaan nähnyt edes Pohjanmaalla tai Pohjois-Karjalassa. Toki kettuja ja hirviä… Kaupunkiinko piti siis tulla luonnon raadollisuutta katsomaan?
Seurasin tilannetta vartin ajan ja olin juuri poistumassa takaisin sohvalle, kun katsahdin ulos samasta ikkunasta: paikalle oli rientänyt city-kettu, joka söi ahneesti verisiä höyheniä. Eikä tässä kaikki. Siilit ovat jostakin syystä vähentyneet Suomessa hämmästyttävästi, mutta aamun tullen, uudelleen herätessäni, höyheniä oli tullut hyödyntämään tuskin nyrkin ikäinen tai kokoinen siilinpoikanen. Se oli parempikuuloinen kuin haukka tai kettu koska poistui heti kun avasin ikkunaa enemmän…
Miksi syömme lihaa?
Tuli mieleen kysymys siitä miksi syömme lihaa. Miten sen voi perustella muuten kuin perusravinnon ja kasvisten kalliudella kun ne Suomessa maksavat maltaita? Aika monet eläimet syövät lihaa ja jopa toisiaan kuten kalat ja, näköjään linnutkin. Onko se lajien eläinehto? Mikä on meidän lajimme elinehto…tai eläinsyöntiehto? Mitä lihansyönti meille antaa enemmän kuin kasvis-viljaravinto tai soija tai härkäpapu, nyhtäkaura tai tattari tai …mitä niitä onkaan. Voin vakuuttaa, että poikani jääkaappi on täynnään kaikkia näitä, suht kalliita kasvistuotteita. Minulla, keskivertoeläkeläisellä olisi nippa nappa varaa moiseen, jos jättäisin matkailun ja muut nautinnot pois. En jätä poikani Leon kaappiin enää nakkimakkarapakettia asunnosta poistuessani. Ajattelen niin, että minunkin pitäisi jotakin lapsiltani oppia, uudelta sukupolvelta.
Miksi kasvis on kallista?
Miksi kasvis on niin kallista, vaikka härkäpapua, tattaria, nyhtäkauraa ja rapsiöljyäkin Suomessa kasvatetaan runsaasti. Ja kaikki tuo on silti aivan liian modernia verrattuna siihen mitä pelloista muuten löytyy, löytyisi. Miksi luonnonsuojelijat / vegaanit eivät mainosta niitä lähiuotteita, mitä meillä on muutenkin tarjolla? Miksi pitää olla eksotiikkaa?
Miksi emme syö enemmän naurista ja lanttua, jotka olivat sata vuotta sitten perunaakin suositumpia? Miksi emme syö porkkanaa tai punajuurta, jotka ovat sen verran terveellisiä, että korvaavat kaalin ohella kaiken maailman tyrnimarjavalmisteet. Kaali ja sipuli muuten pelastivat venäläiset vuosisatoja c-vitamiinin ppuutteelta. Aika palata Suomessakin lähiruokaan myös kasvisten ja vihannesten kohdalla!
Ja vielä: syksyn lähestyessä kysyn vakavasti, miksi emme saa itseämme, saati lapsiamme, marjastamaan ja sienimetsään. Eikö olisi syytä palauttaa näin niukkuuden oloissa muun muassa se, että lapset toisivat kouluun tai päiväkotiin marjasatonsa, riippuen ikäluokasta? Yksi-kaksi-tai kolme litraa per lärvi. Niillä marjoilla ruokittiin sukupolveani maistuvalla kansakoulun marjapuurolla vielä 1950-60-luvun vaihteessa, kun kouluruokailu oli alkutekijöissään… Sanon vain: osattiin sitä ennenkin ja monen sukupolveni ruokavalio oli monta kertaa niukkuudessaan terveellisempi kuin nykyisen city-vihreän porukan…, joka harrastaa aivan suotta syyttä kaukomaiden eksotiikkaa.
Öisinajattelija
Pitää lisätä perussuomalaiseen, tai venäläiseen? ruokavalioon HAPANKAALI.
Erään , varmaankin epätieteellisen teeveeohjelman mukaan juuri hapankaali on eräs aliarvostetuimmasta ja samalla tärkeimmistä ihmisen suolistoon ja bakteerikantaan keskeisistä vaikuttavista ruoka-aineista. Joku proffa kertoi tuossa ohjelmassa nauttivansa aamiaiseksi aina noin 200-300 grammaa hapankaalia – ja eläneensä tällä ravinnolla muutenkin terveenä 80-vuotiaaksi…
Ikuisena skeptikkona en usko ihmeravintoihin, mutta taatusti kasvis, marjat ja hapatettu ravinto luontomenetelmin lienee terveellistä…
Öisinajattelija
Minäkin olen kuunnellut muisteloita Pentti Linkolasta, joka opiskeluaikoinaan vietti joitain aikoja Keiteleen selkävesillä linnustoa seuraamassa.
Jo nuorena Linkola eli kuten ajatteli. Asumus joku koju. Hänen kerrottiin käyttäneen ravinnokseen pääasiassa ”eloveenaa”- kauraryynejä ja järvivettä.
Sitä tässä vanhoilla päivillään vielä toivoo, että cityvihreät joutuisivat todella elättämään itsensä vihreällä ideologialla. Lypsämään lehmää ja keritsemään lampaita. Kasvattamaan sian ja tappamaan sen talven yli selviämiseksi, jne.
Meikäläinen on kaiken tuon sota-ajan lapsena käynyt läpi ja kaiken lisäksi selvinnyt kohtuullisen hyvin.
Ihmisen kehityshistorian tutkijat väittävät että ihmislaji ei olisi nykyisen kaltainen ilman lihansyöntia, jonka proteiini sai aivot ja sen myötä älykkyyden kasvamaan.
Onko se sitten hyvä vai huono asia, vähemmällä lihansyönnillä emme ainakaan olisi lajina teknisesti fiksu liika viisas pallopää…
Jääkauden jälkeen tänne kuljeksineet muinaiset esi-isämme eivät kyllä olisi pärjänneet kauan pelkällä kasvisravinnolla, vaikka tosin marjoja söivätkin ; hirveä, lintua ja varsinkin kalaa lienee syöty paljon.
Suomalaista kalaa kannattaisi syödä enemmän eikä tuoda kalaa ulkomailta. Mustikka on suomalainen supermarja, jonka sato on tänäkin kesänä paikoin hyvä. Cityvihreätkin metsään mustikoita poimimaan, se on ilmaista toisin kuin jos menee kauppatorille marjaan.
Kiitos Sulo,
uskon tuohon kauraan koska itsekin syön puuron aamiaiseksi. Isäni söi myös, ja pisti siihen päälle aina ripauksen marjoja, joita kotini / isäni ja äitini poimi työkseen. hE jopa möivät marjoja elantokseen kun köyhiä olivat. Myyvätkin. Elämä oli erilaista,
Mutta siitä eivät nykyiset luonnonsuojelijat tiedä paskaakaan, ehkä poikani LEO vähän aavistaa.
Käykään hänen sivuillaan, mutta myös minun, penas,
Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja kiva kun kävit Helsingissä kohtaamassa luontoa.
Kasvisruoka ja vegaanivaihtoehdot ovat tosiaan vielä aivan liian kalliita. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että vegaaniruuan saatavuus on parantunut merkittävästi viime vuosien aikana. Seuraavaksi pitää saada hinta kohdilleen. Tämä onnistuu maataloustukia suuntaamalla ja verotuksella. Lihalle tarvitaan haittavero.
Esimerkiksi nyhtökaura ja härkis ovat mitä suurimmassa määrin lähituotteita. Ei suinkaan mitään eksotiikkaa.
Nauris, lanttu, punajuuri ja porkkana taas ovat oikein hyviä ja niitä monet paljon syövätkin. Pelkästään niistä ei kuitenkaan saa koostettua kovin monipuolista ja ravitsevaa ruokavaliota. Tästä syystä tarvitaan jotain muutakin.
Marjastamisen edistäminen olisi toki paikallaan vaikka itse harrastankin sitä lähinnä kesätoreilla ja kaupan pakastealtailla.
Ei ole hinnasta kiinni eliittivihreillä.
Latekahvia ryystetään hyvässä seurassa, 10-ecua annos ja särpimet päälle.
Kelpaa siinä kauhistella korpisuomen menoa.
Kiitos Leo, ja Sulo kommenteista.
Ajattelen niin etteivät ihan kaikki vihreät ole city-vihreitä ja eliittiä. Kyllä suurin osa porukkaa on aidosti muuttamassa elämäntapaa ja Suomea., ajattelemassa tulevaisuutta. Olen iloinen siitä että punavihreät aatteet leviävät koko Suomeen kuten on jo tapahtunut…Uskon punavihreään tulevaisuuteen, missä sekä vasemmistolla että vihreillä on vankka paikkansa!
Ja lopuksi: Itse otan valikoiden onkeeni sen mitä fiksu poikani edustaa. Hän elää miten puhuu…mihin harva pystyy,
Öisinajattelija (autonsa myynyt pyöräilijä)
Mielenkiintoista lukea asioita sieltä kotimaasta päin. Olen ollut vegaani jo yli 25 vuotta (nyt 68) ja tuon ajan olen kuulunut yhdistykseen The Movement for Compassionate Living, jonka lehteä olen toimittanut nyt muutaman vuoden. MCL kannustaa ”a way of life that is free of the exploitation and slaughter of sentient beings, that is possible for all the world’s people and that is sustainable within the resources of the planet.” ja lifestyles that depend as much as possible on locally produced goods” jne. Tässä meidän nettiosoite: http://www.mclveganway. org.uk Meidän lehtiä voi vapaasti sieltä hakea ja lukea.
Pentti, kyllä sekaruoka ”on poikaa”….:D
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00018