Italian vaalit kertoivat meille paljon. Täällä Suomessa kauhistellaan populismin nousua, Kansan Uutisissa kirjoitettiin Italian fasismin noususta, mutta oikeastaan mitään muuta ei voinutkaan odottaa. Kun kansa – muun muassa työttömät nuoret ajetaan ahtaalle, heidät on helppo saada mukaan maahanmuuttovastaiseen mielialaan. Tottahan se on, että afrikkalaisia ja arabeja näkyy varmasti enemmän Italiassa kuin ennen. Italia on varmaan huutavassa hukassa maahanmuuton kanssa, vaikka se olisikin läpikulkuliikennettä, heidän pitää ottaa tulijat vastaan ja tarkastaa, majoittaa, huoltaa ja mahdollisesti hoitaa sairaat. Ja tottahan on sekin, että italialaisilla nuorilla ei ole töitä. Mutta tämä jälkimmäinen asia ei tunnu kiinnostavan ketään. Eikä kukaan kysy, miksi näin on. Minä kysyn ja vastaankin siihen: siksi heillä ei ole töitä, kun Italia on niin korruptoitunut maa.
Ulkolinjan ohjelmassa ”Köyhä Eurooppa” Italian nuorisotyöttömyys ja työttömyyden hoidon ongelmat tuotiin selkeästi esille. Nuorisotyöttömyys on 38%, mutta nuoria työttömiä ei löydetä, ei tiedetä, keitä he ovat. Työvoimatoimistot eivät aktiivisesti etsi töitä työttömille, siellä voi käydä ilmoittautumassa, jos käy. EU on maksanut Italialle 8,4 miljardia tukea nuorten työllistämiseen. Yritykset ovat saaneet 500 euron kuukausipalkkion alle 29-vuotiaan nuoren harjoittelijan työllistämisestä, mutta nuoret eivät palkkojansa saaneet. Viimein palkka maksettiin nuorelle yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun hän oli lopettanut harjoittelunsa. Yritykset saivat rahaa 47 000 nuoren työllistämiseen, 11 000 heistä ei saanut palkkojaan. Sisilia sai eniten rahaa, mutta siellä työllistyi vähiten nuoria.
Ja kun tämä peli Italiassa jatkuu, niin kuin se tulee jatkumaan näidenkin vaalien jälkeen, mikään ei tule muuttumaan. Italia valitsi jälleen lähes rikollisliigan maata johtamaan Berlusconin taustavaikutuksella. Voittaneen puolueen poliitikko Matteo Salvini sanoi: ”Nyt Italia päättää omista asioistaan, enää eivät päätä Bryssel, Pariisi eikä Berliini”. Tämä tarkoittaa: me teemme, mitä haluamme. Nämä rikolliset käyttävät EU:n tukimiljardit niin kuin heille parhaiten sopii. Tämä saattaa käydä Suomellekin kalliiksi. Hesarin haastattelussa joku italialainen sanoi: ”Berlusconi on henkilö, joka on tehnyt kaiken. Käytännössä hän on rikollinen, mutta hän edustaa sitä, mitä ihmiset oikeasti ajattelevat”(*1).
Ja tämän EU sallii tapahtuvan. Todennäköisesti Italia ei saa minkäänlaisia harmeja tästä, ehkä Italia joutuu korkeintaan ”raportoimaan” asiasta.
”Onneksi Saksa ja Ranska ovat pro-Eurooppa-henkisiä”, sanoo EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. ”Pitäisi ottaa selvää, mikä Italian rakenteissa aiheuttaa sen, että Italia on lähtenyt tälle EU-vastaisuuden tielle”, suurin piirtein näin sanoo Jyrki Katainen Ylen aamu- tv:n haastattelussa 12.3.2018. Niin, mikähän se mahtaa olla niissä Italian rakenteissa …?
Ja mikähän se on niissä EU:n rakenteissa, että mitään ei saada aikaan?
On maita, jotka viis veisaavat EU:n sääntöjen noudattamisesta, kuten esimerkiksi Tšekki, Unkari, Puola ja Slovakia. He ovat jo pitkään vastustaneet EU:n suunnitelmaa turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta. EU:n suunnitelman tarkoitus on ollut jakaa vastuuta turvapaikanhakijoista, jotka saapuvat lähinnä muutamaan EU:n rajavaltioon. (*2)
Todennäköisesti tässä on kyse historiasta. Nämä entisen Itäblokin maat ovat joutuneet kuuntelemaan Neuvostoliiton ohjeita, nyt ne eivät halua enää kenenkään määräilevän heitä. EU:lla on hyvin vähän keinoja tai halua pakottaa jäsenmaita tekemään yhtään mitään. Tämän toteaa myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Katainen myöntää, että ehdollisen budjettirahoituksen läpivieminen voi olla vaikeaa budjetin yksimielisyysvaatimuksen vuoksi. (*3)
Tämän takia Euroopan Unioni on heikko. Tämä sotii ihmisten oikeudenmukaisuustajua vastaan ja juuri tätä oikeistopopulismi on onnistunut käyttämään hyväkseen. Turvapaikkapolitiikassa EU ei ole onnistunut luomaan yhteistä kantaa. Euroopan puolustusliittoa kehitetään ja puolustusmäärärahoja lisätään. Suomi on EU:n nettomaksaja ja pieni- ja keskituloisilta kerätään Unioniin tarvittavat maksut.
Samaan aikaan Euroopan vasemmisto ei ole saanut ääntään kuuluville, eikä sitä sanomaansa julki, että vähävaraisten asema on koko ajan heikentynyt. Myös monet eläkeläiset kuuluvat tähän ryhmään. Esimerkiksi Saksassa monet äidit ovat olleet kotiäiteinä ja eläkekertymä on pieni. Kun mies on kuollut, he saavat vain vähän tuloja. Leipäjonot ovat Saksassakin arkipäivää. Tulonsiirrot varakkaammalle yhteiskuntaluokalle ovat olleet niin tehokkaita, että Suomessa monet keskituloisetkin saavat miettiä tarkkaan, miten tulevat lainojensa ja maksujensa kanssa toimeen.
Mutta mitä kummaa kuuluu Euroopan eri puolilta?
Saksan Essenissä maahanmuuttajien määrää leipäjonoissa halutaan rajoittaa, koska heitä on 75% leipäjonojen asiakkaista. Saksalaisten ja maahanmuuttajien suhde halutaan saada parempaan tasapainoon. (*4) Jotkut saksalaiset eläkeläiset kokevat, että nuoret maahanmuuttajat ovat häirinneet heitä leipäjonoissa. Oikeistolainen populistinen AfD-puolue sai 12,6% kannatuksen Saksan vaaleissa. Liitokansleri Angela Merkel halusi ehdottomasti välttää uusintavaalit, tulos olisi voinut olla kristillisdemokraateille vielä huonompi, niinpä hän aivan väkisin muodosti sosiaalidemokraattien kanssa hallituksen.
Tanskassa on maahanmuuttajien määrää tietyillä alueilla jo alettu rajoittaa. Tanskan hallitus haluaa päästä eroon ”maahanmuuttajaghetoista” vuoteen 2030 mennessä. (*5)
Ruotsin Växjön kunnanvaltuustossa kinastellaan siitä, saako paikallinen imaami kunnalta lupaa rukouskutsun kuuluttamiseen moskeijan kovaäänisistä. Päätöstä asiasta ei ole vielä tehty. (*6)
Tällaisia uutisia kuuluu eri puolilta Eurooppaa. Puhutaan rasismin noususta, mutta ei nähdä todellisia ongelmia. Euroopan Unioni käyttää maahanmuuttajaväestöä työvoimareservinä, koska syntyvyys Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa on melko alhainen. Sen sijaan, että puututtaisiin todellisiin ongelmiin, nuorten aikuisten asunnonsaantiin ja vuokrakaton määräämiseen, sekä pätkätöiden ketjuttamisen kieltämiseen ja osa-aikatöiden työsopimuksiin, työtä teetetään halvalla maahanmuuttajatyövoimalla. Ei ole mikään ihme, ettei uusia suomalaisia näin epävarmoihin olosuhteisiin halutakaan hankkia.
Todellista törkeyttä osoittaa ilmeisesti saksalaisen firman toiminta Puolan telakoilla. He ottavat suoranaista orjatyövoimaa, dokumentin kertoman mukaan Pohjois-Koreasta. Näille raukoille ei edes makseta palkkaa, heidän palkkansa ottaa pohjoiskorealainen puoluevirkailija. Jos he rakennuksilla tehdyn työpäivän jälkeen tekevät vielä toisen työvuoron perään, he voivat saada palkasta pienen osan omaan käyttöön. Kaiken huipuksi firma saa tähän toimintaan EU-tukia. (*7)
Suomeenkin on tulossa uusi siivousalan yrittäjä Freska. Lähes kaikki Freskan siivoojat ovat maahanmuuttajia. PAM väittää, että alalla maksetaan pääsääntöisesti vähintään 10,33 euron tuntipalkkaa. (*8) Voi olla, että maksetaan. Tutkiiko PAM:in sopimusneuvottelija kuitenkaan sitä, miten alueet on mitoitettu? Ehtiikö kuuden tunnin alueen siivoamaan kuudessa tunnissa, vai meneekö siihen esimerkiksi kaksitoista tuntia?
Suomessa vain riemuitaan siitä, että Nordean pääkonttori siirtyy Suomeen. Tosiasiassa Nordean siirtyminen on riski Suomelle. Jos Nordea joutuisi joistakin syistä rahoitusvaikeuksiin, Suomen valtio menee konkurssiin. Suomen valtion budjetti on 55,4 miljardia euroa, Nordean tase on 582 miljardia. Tietenkin pankki haluaa, että joku muu maksaa viulut. Valtionvarainministeri Petteri Orpo kovasti korostaa, ”ettei Suomi ole tarjonnut Nordealle mitään porkkanoita tai lupauksia”(*8). On kuitenkin todennäköistä, että on jo sovittu, että Suomi on mukana kannattamassa Euroopan pankkiunionin syventämistä ja Euroopan yhteisen talletussuojan aikaansaamista. Björn Wahlroos on epäsuorasti sanonutkin tietävänsä, että Suomen hallituksen päätöksiin voi luottaa. Hesarin haastattelussa jokin aika sitten hän naureskeli jutuille isänmaallisuudesta. Ainoa mikä Björn Wahlroosia kiinnostaa, on osakkeenomistajien saaman tuoton kasvattaminen (*9). Jos Euroopan Unioni kerää rahastoa pankkien kriisinhallintamekanismia varten, sehän sopii Nordealle oikein hyvin. Se voi keskittyä tuottamaan hyviä palveluita asiakkailleen, kuten neuvomaan varojen piilottamista veroparatiisiyhtiöihin. Tämäkin toiminta jatkuu varmaan Nordeassa ehkä jossain toisessa muodossa. Kovinpa nopeasti on tämäkin uutinen unohtunut, nyt ollaan riemuissaan Nordean tulosta Suomeen.
Väkisinkin johtuen Euroopan Unionin päätöksistä tai enemmänkin päätöksien, valvonnan sekä sanktioiden puutteesta tulee mieleen, onko Euroopan Unioni itsessään korruptoitunut järjestelmä? Toivoisin, että joku joka tietää vastauksen tähän, voisi myös vastata kysymykseeni.
Lähteitä:
(*1) Helsingin Sanomat 4.3.2018
(*2) yle.fi/ uutiset 28.3.2017
(*3) yle.fi/ uutiset 20.3.2017
(*4) yle.fi/ uutiset 18.3.2018
(*5) Iineksen blogi: Jotain mätää Tanskanmaalla? 1.3.2018
(*6) yle.fi/uutiset 26.2.2018
(*7) Ulkolinja: Pohjois-Korean orjat
(*8) Helsingin Sanomat 17.3.2018
(*9) Helsingin Sanomat 16.3.2018
Ulla, Eurooppakin ”menee helvettiin, mutta ekaluokassa”..:)
Sinne en ainakaan halua mennä, jonkun pitäisi pysäyttää juna!
Taitaapi olla niin, että Venäjällä menee hyvin, suomalaisen ulkoninisteri Soinin väitteistä huolimatta, ongelma on EU:lla, jonka se pyrkii siivittämään Venäjän piikkiin, kuten se Venäjällä ilmaistaan.
Miten se olisi, jos EU pitäisi parempaa huolta maistaan ja kansalaisistaan ja unohtaisi kaikki nuo muun maailman ongelmat kokonaan. Helpommalla pääsee, kukapa se niitä töitäkään haluaa tehdä, ainakaan enemmälti.
Eihän siinä ole mitään järkeä, että käydään ruokkimaan ja asuttamaan alati muualla maailmalla lisääntyvää kansaa ja Suomessakin nostamaan terrorismin kohonnutta riskiarviota. Kaikkihan tiedämme, että Eurooppa ajautuu ennen pitkää sotaan. Se on ainoa vaihtoehto ollut ratkaista ongelmat, pienten nahistelujen päätteeksi.
Suurella rahallahan tässä vain pelataan huuliveikkojen säestyksellä. Kaikki pyrkivät vain omaa etuaan rakentamaan.
Olet oikeassa siinä, että jotain hyvin hämärää on Euroopan Unionin toiminnassa, kun se ei onnistu saamaan jäsenvaltioitansa noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä. Myöskään tukimiljardien käyttöä ei valvota tarpeeksi, kuten Italian nuorisotyöttömyyden hoito osoittaa. Ilmeisesti jokainen jäsenvaltio ja Euroopan pankit ajattelevat vain omaa etuaan, Euroopan yhteinen etu ja tulevaisuus on hämärän peitossa. Tottakai Venäjä käyttää sitä hyväkseen. Meidän pitää olla viisaampia, jos Unioni halutaan säilyttää ja sitä kehittää. Mutta sotaa ei – ei enää koskaan! Toinen maailmansota vei hengen 73 miljoonalta ihmiseltä ja vammautti lukemattoman määrän ihmisiä fyysisesti ja psyykkisesti. Sodan arvet siirtyvät seuraaviin ja sitä seuraaviin sukupolviin. Rauhan puolesta on pakko tehdä työtä. Myös Euroopan Unionin pitää tehdä tätä työtä – aseita ei saa viedä kriisialueille ja Euroopan Unionin on huolehdittava, että Lähi-Itään saadaan rauha.
Ulla hei!
Rauhan puolesta on pakko tehdä töitä, mutta rauhan ” vieminen ” Lähi-Itään on helpommin sanottu kuin tehty nyt kun siellä on aluksi USA:n toimesta ja sittemmin sen liittolaisten ja Venäjän sekä tietysti terrorijärjestö Isiksen avustuksella aikaansaatu ihan mahdoton sekasorto ja humanitäärinen kriisitilanne.
Tämän kaiken taustalla on nyt pääasiassa Lähi-Idän toisiaan vastaan sotivien osapuolien välinen geopoliittisiin intresseihin perustuva alueen vallanpito-ja jakamispyrkimys, vaikka pääsyyksi tappeluun selitetäänkin usein virallisesti olevan islaminuskonnon jakautuminen toisiaan vastaan taisteleviin haaroihin ja terrorismin vastainen taistelu. Terrorismin vastaisuudella ja uskonnoilla tässä kiistassa on loppujen lopuksi vain vähäinen osa, jos ollenkaan.
EU:maillakin on Lähi-Idässä omat intressinsä puolustettavinaan. Ja niiden monenlainen liittolaisuus sotaa harjoittavien osapuolien kanssa tekee rauhaan pyrkimisestä diplomaattista tietä hyvin monimutkaista. Kuitenkin ei vain Lähi-Idän maiden vaan myöskin Euroopan etu on aseellisten selkkauksien nopea lopetettaminen siellä.
Miten sinne ”viety ” sota saataisiin nyt ” tuotua ” sieltä ulos ? Siinäpä kiperä kysymys.
Ranskasta kuuluu tänään sen verran , että lakkoilu alkoi oikeistohallituksen julkisen sektorin yksityistämissuunnitelmia vastaan. Samalla lakkoillaan eläkeläisten, vanhusten -ja terveydenhoitohenkilökunnan ja työttömien ym.asemaa ja oikeuksia heikentäviä epäoikeudenmukaisia toimia vastaan.
Lakot aloitti eilen juna-ja lentoliikenteen työntekijät. Rautatieläisten lakkoilu kestää perjantaihin asti, mutta se tulee jatkumaan jaksottaisena kesäkuulle asti, jos hallitus aikoo pakkotoimin toteuttaa valtio-omisteisen SNCF- yhtiön yksityistämiseen ja rautatieläisten aseman heikentämiseen väistämättä johtavan suunnitelmansa, ja jos voimakkaat alan ammattiliitot eivät pääse niille myönteiseen sopimukseen hallituksen kanssa. Hallitus suunnittelee myöskin valtiojohtoisten voittoa tuottavien Pariisin lentokenttien yksityistämistä .
Tänään lakkoon yhtyivät etenkin julkisten alojen työntekijät , joista mainittakoon opettajat. Ja jatkossa siihen liittyvät muidenkin alojen työntekijät.
Kevät tulee olemaan vilkasta työtaistelurintamalla ja yleensä hallituksen huonoja suunnitelmia vastustettaessa.
Poliittiset lakot ovat siis tavanomaisia Euroopassa, ainakin EU:n suuressa jäsenmassa Ranskassa. Poliittisia , siis poliittista ja politiikkaa tekevän oikeistohallituksen ja työnantajajärjestöjen vastaisia poliittisia lakkoja ei meillä ole kukaan poliitikko vaatinut kiellettäviksi, kuten ovat tehneet Suomessa muutamat kokoomuspoliitikot.
Kansalaiset suhtautuvat lakkoihin rauhallisesti ja tavanomaisella suopeudelle. Lakoista huolimatta jokapäiväinen elämä järjestyy sopeutumalla tilanteeseen.Ehkä näillä tarmokkailla vastalauseilla meneillään olevaa kurjistamispolitiikkaa vastaan saadaan jotakin aikaiseksi. Ainakin ollaan hereillä ja aktiivisia. Mitä tahansa ei sallita, eikä alistuta kuuliaisesti valtionjohdon ja työnantajien saneluun.
PS. Ranskan entinen presidentti joutui tänään syytteeseen korruptiosta.
Ranskalaiset eivät tosiaankaan ole mitään nöyriä alamaisia ja vässyköitä, vaan kansalaisia sanan varsinaisessa merkityksessä, jotka eivät hyväksy mitä tahansa hallinnon ja työantajien sanelupolitiikkaa. Kansalaisen ja alamaisen erona on se että kansalaiset valvovat etujaan ja oikeuksiaan ja ovat valmiita puuttumaan jos niitä vastaan hyökätään, kuten lakkoilemalla ja rauhanomaisilla mielenosoituksilla. Jos demokratia ei muuten toimi, niin sille annetaan tarvittaessa kyytiä… Muistutetaan kenellä valta on tai pitäisi olla: Kansalla.
Vapaus ja veljeys eivät ole ranskalaisille tyhjiä korulauseita vaan niitä tarvittaessa myös puolustetaan.
Aarno Koistinen,
Ihan näin. Kansalaisvaikuttaminen on meillä voimakastahtoista.
Kuuntelin äsken ranskalaisen julkisen radion France Interin suoraa lähetystä Pariisissa tänään järjestetystä valtavasta mielenosoituksesta, jossa rautatietyöläiset ja heidän työtaisteluaan tukevat muut julkisten alojen työntekijät olivat osoittamassa mieltään ja puolustamassa oikeuksiaan ja erityisesti julkista sektoria. Mieltä osoitettiin selkeäsanaisesti hallituksen harjoittamaa yksityistämis-ja kurjistamispolitiikkaa vastaan.
Ranskassa on ollut tänään 180 mielenosoitusta julkisten palvelujen puolesta. Niissä tuotiin esille mm. se, että Ranskaa vahingoittava verosuunnittelu ja veropako on yli 60:n miljardin arvoista. Ja kun on kysymys julkiselle sektorille vaadittavista investoinneista, niin rahaa ei löydy mistään ,ja hallitus valittaa valtion kassan olevan tyhjillään ja siihen syypään eli julkisen sektorin olevan liian suuri. Ja samalla se vetää esiin jokerikorttinsa valtion velasta, joka on 2000 miljardia euroa, ja jota ei haluta sälyttää tulevien sukupolvien maksettavaksi !
Presidentti Macron ja hänen oikeistohallituksensa puolestaan kertoi hallituksen pysyvän tiukasti päätöksiensä takana ja toteuttaa ne huolimatta lakoista ja mielenosoituksista. Vaikka väkisin yritetään tuhota koko julkinen sektori, ja jakaa sen tuottamat antimet yksityisille yrityksille ja niiden omistajille. Ja sitä myötä työttömyys senkun vain kasvaa.
Kuulostaako tutulta ?
” Sama kaiku on askelten…”, mutta tosiaankaan ranskalaiset eivät salli ihan helposti itsensä rinnastamista idioooteiksi …! Varmaankin menneisyyden opetuksilla on jotain tekemistä tämän epäoikeudenmukaisuuden vastustamismielialan kanssa. Ja nykyään nuo jalot vapaus,tasa-arvo ja veljeys ovat erittäin ajankohtaisia ja tärkeitä puolustettavia.
Ulla,
Maahanmuutto on vaikea ja monitahoinen ongelma – ei pelkästään inhimillisestä näkökulmasta.
Asiaa valaisee jo 13 vuotta sitten aiheesta kirjoittamani juttu, joka on ihan aktuelli tänäänkin: http://ariojapelto.blogspot.fi/2009/05/maahanmuuttajistako-ratkaisu.html
Pientä edistystä on saatu aikaan.
AIR FRANCEn johtaja joutui eroamaan työselkkauksen takia. Lakkoilevat työntekijät eivät suostuneet lentoyhtiön ehdotukseen työkonfliktin ratkaisemiseksi, vaan äänestivät joukolla sitä vastaan.
Jo pitkään jatkunut lakkoilu jatkuu, ja Air Francen lentoliikenne on edelleenkin häiriintynyttä. Näin työntekijät pyrkivät saamaan läpi vaatimuksensa työolojen ja palkkojen parantamiseksi.