Pamfletten ett politiskt alternativ för Svenskfinland är skriven av Otto Bruun (Dalsbruk), Johan Ekman (Åbo), Frank Lundgren (Borgå), Elina Sagne-Ollikainen (Helsingfors), Lotta Staffans (Helsingfors) och Tiki Torrkulla (Vasa).
I pamfletten argumenterar skribenterna för att en traditionell vänsterpolitik som alternativ till regeringens nedskärningar är att föredra, även för det svenska språket i Finland. Nedskärningar, SFP:s samarbete med Sannfinländarna och regeringens politisering av grundlagen är alla fenomen som utgör ett hot mot det svenska språket.
Vi tror att Svenskfinland mår bättre av en öppen diskussion om hurdan politik som bäst gynnar de svenskspråkiga i Finland och hurdana vägval SFP valt när det kommer till regeringssamarbeten och politiska förslag. Du kan läsa mer om debatten kring vår pamflett här.
”Istället för en monokultur med nyckelpigor som ser lika ut vill vi att det finns plats för myror, braxar, bävrar, bin, berguvar och talltitor. Och många fler. Den här pamfletten är skriven för att skapa en frisk fläkt i en unken och övergödd ankdamm.”

Presentation av skribenterna

Otto Bruun forskar i juridik vid Östra Finlands universitet och är bosatt i Dalsbruk vid skärgårdshavet i Kimitoöns kommun.
Tidigare har han jobbat bland annat som sakkunnig för svenska Naturskyddsföreningen och Finlands naturskydssförbund. Bruun ställer upp för första gången både i kommunalvalet i Kimitoöns kommun och välfärdsområdesvalet i Egentliga Finland.
Otto Bruun och Johan Ekman skriver i en gemensam text om regeringens nedskärningar i social- och hälsovården och varför de på sikt riskerar underminera hela den offentliga sektorn.
Otto skriver också om grundlagen och avvisningslagen som behandlades i riksdagen under våren 2024. Bruun anser att SFP:s riksdagsgrupp och den åländska riksdagsmannen Mats Löfström på ett problematiskt sätt under denna mandatperiod medverkat till politiseringen av grundlagen. Bruun anser att en språklig minoritet i vått och torrt måste stå upp för grundlagen och dess skydd av mänskliga rättigheter, de språkliga rättigheterna och den åländska självstyrelsen.

Johan Ekman forskar i politisk ekonomi vid Åbo Akademi. Han har tidigare jobbat bland annat som journalist på Svenska Yle och som medarbetare i riksdagen. Ekman kandiderar i kommunalvalet i Åbo och i välfärdsområdesvalet i Egentliga Finland.
Johan frågar sig varför SFP gått in för en politik som underminerar servicen på svenska. Orsakerna till detta, hävdar Ekman, är att partiets
ledarskikt anammat en nyliberal ekonomisk politik som i slutändan till och med trumfar bredare svenska intressen. Partiets hegemoniska position har varit stark i Svenskfinland, vilket gjort att den nyliberala ekonomiska politiken anammats som det enda tänkbara alternativet i partiet och bredare i Svenskfinland. Regeringsmedverkan med Sannfinländarna har dock fått hegemonin att krackelera, vilket gör att det nu finns mer utrymme för en debatt om alternativ.

Frank Lundgren arbetar på en funktionshinderorganisation och är nyinflyttad Borgåbo. Frank har länge varit aktiv inom Vänsterförbundet, medborgarorganisationer och föreningar men som
en motreaktion mot regeringens nedskärningspolitik ställer han upp i vårens val. Frank ställer upp i kommunalvalet i Borgå och i välfärdsområdesvalet i Östra Nyland.
Frank argumenterar i sin text om varför han anser att en vänsterregering utan SFP kan vara bättre för det svenska i Finland än den nuvarande högerregeringen med SFP och Sannfinländarna. ”Den bästa garanten för svenskspråkig service är en offentligt finansierad välfärd och en regering som står upp för mänskliga rättigheter för alla”.

Elina Sagne-Ollikainen är doktorand i folkrätt vid Åbo Akademi och är bosatt i Berghäll. Hon har tidigare verkat inom SFP och Feministiska partiet. Hennes valteman är omtanke, värme och solidaritet. Sagne-Ollikainen ställer upp för första gången för Vänsterförbundet i kommunalvalet i Helsingfors.
Elina var tidigare aktiv i SFP, skriver om hur hon efter moget övervägande att gå över till Vänstern. Orsaken var att partiet har ett orubbligt och klarsynt grepp- och förståelse om mänskliga rättigheter och dess odelbarhet. Vänstern lyckas genom sitt valprogram konkret omsätta dessa värderingar i praktiska förslag. Käänne-festivalen fick henne att inse att det finns en bred vilja att erbjuda ett alternativ till regeringen Orpo-Purras söndersmulade av förtroendet för beslutsfattande i vårt land.

Lotta Staffans är doktorand i hållbarhetsstudier. Hon har tidigare jobbat bl.a. som ekonomisk sakkunnig för Vänsterförbundets riksdagsgrupp och specialmedarbetare till Helsingfors biträdande borgmästare för kultur och fritid. Staffans ställer upp
första gången i kommunalvalet i Helsingfors.
Lotta beskriver i sin essäistiska text hur regeringens ekonomiska politik får ödesdigra konsekvenser för social- och hälsovården. Nedläggningen av Lojo BB fungerar som exempel på omöjligheten och skenheligheten i SFP:s mantra om att välfärdsstaten endast kan räddas genom att skära ner i offentliga utgifter.

Tiki Torrkulla studerar på Vasa övningsskola gymnasium i Vasa. Han
var med och få igång Vasa Vänsterungas verksamhet 2023 och har sedan dess varit i deras styrelse. Tiki ställer upp för första gången i både kommunalvalet i Vasa och välfärdsområdesvalet i Österbotten.
Tiki tror att “bristen på politiska alternativ och olika perspektiv
kan leda till politisk apati och minskat engagemang i samhället”. Torrkulla motsätter sig Svensk Ungdoms politiska monopol i de svenskspråkiga skolorna, vilket han också framgångsrikt motverkat genom att utmana praxisen att marknadsföra Svensk Ungdoms evenemang i skolornas officiella kommunikationskanal Wilma.