“Suomalaiset toivovat seuraavasta hallituksesta sinipunamultaa, eli SDP:n, keskustan ja kokoomuksen muodostamaa hallituspohjaa”, uutisoitiin tänään viitaten Maaseudun Tulevaisuuden teettämään mielipidekyselyyn.
Kyselyn mukaan SDP:n nimesi yhdeksi kolmesta toiveestaan 58 prosenttia, keskustan 47 prosenttia ja kokoomuksen 34 prosenttia vastaajista.
Seuraavaksi suosituimmat olivat vihreät 27 prosentilla, vasemmistoliitto 25 prosentilla ja perussuomalaiset 19 prosentilla.
Kysely ei kuitenkaan kerro, kannattavatko SDP:tä ja keskustaa hallitukseen toivovat kokoomusta hallitukseen. Facebookissa toimivalla Turhia käppyröitä -sivulla olikin verrattu puolueiden saamia mainintoja niiden gallup-kannatukseen ja havaittu, että esimerkiksi kokoomuksen prosenttiluku selittyy paljolti puolueen omilla kannattajilla. Puoluerajat ylittävä hallitussuosio oli vihreillä korkeampi kuin kokoomuksella.
Suomessa on viime aikoina ajettu ja arveltu ajettavan voimakkaasti sinipunahallitusta. Helsingissä syntyi pienimuotoinen poliittinen kohu, kun Eveliina Heinäluoman kerrottiin ottaneen kantaa punavihreää yhteistyötä vastaan. Toisaalta SDP:n veto sinipunaan ei ole ihan kauttaaltaan yksiselitteistä. Alkuvuodesta tehdyssä kyselytutkimuksessa SDP:n piiripäättäjien ylivoimainen suosikki hallituskumppaniksi oli vasemmistoliitto. Kokoomusyhteistyölle lämpeni kyselyssä melko harva, tosin ehkä hieman yllättäen vihreiden suosio piiripäättäjien keskuudessa oli kokoomustakin heikompi.
Keskustan päättäjien keskuudessa vasemmistoliitto tosin oli alkuvuoden kyselyn mukaan kaikista vähiten suosittu hallituskumppani. Keskustapäättäjätkin halusivat kyselyssä mieluummin yhteistyötä SDP:n kuin kokoomuksen kanssa. Myös vihreiden suosio oli pieni kyselyssä.
Seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä pitkä aika, tämän hallituksen oloissa kaksi vuotta tulevat varmasti kulumaan tuskallisen hitaasti. Hallitusten muodostaminen on mahdollisuuksien taidetta ja tulevien eduskuntavaalien tulos tulee määrittämään pitkälti, minkälainen hallituskoalitio tulee olemaan mahdollinen. Oikeistoyhteistyön kannattajien keskustassa ja SDP:ssä kannattaisi miettiä sen vaikutuksia puolueiden kannatukseen. Esimerkiksi keskusta hävisi Sipilän hallituksen jälkeisissä vaaleissa 2019 peräti 18 kansanedustajan paikkaa, Marinin hallituksen jälkeen ”vain” kahdeksan. Ehkä yhteistyö ”vihervasemmiston” kanssa olisi kuitenkin keskustallekin järkevämpää kuin kokoomuksen kanssa?