Lyhyt pääsiäissaarna

Perussuomalaiset jatkavat eduskuntavaalikamppailussaan pelon politiikkaansa, nyt symbolisin asein. Ensin on peloteltava  ja pelättäva, sitten vihattava ja teilattava pelon ja vihan kohteet.

Tämä ei kuitenkaan ole politiikan valtaväylä. Valtaväylä on välipitämättömyys, välinpitämättömyys itsestä, toisesta ja luonnosta. Se on kääntöpuoli nykyisestä rahakeskeisestä liberalistisesta taloudesta, jonka ydin on rahan, voiton tekeminen, making money. Ainoa sosiaalinen side, jota se tukee, on käteismaksusuhde, cash–nexus. Shoppailu on sen realisoituma kulttuurisena muotona: sen tarjoama ainut ilomme on ostaminen – toissijaistaen sen mitä ostamme.

Vasemmisto ja työväestö on tehnyt pitkään toivon politiikkaa: luonut toivoa paremmasta. Toivo ei kuitenkaan tule taivaasta kuten kristikansa uskoo ja papisto opettaa. Kuoleman voittamisen ja siten kuolemattomuuden toivon edellytyksenä on ihmisen ja luonnon hävittäminen. Ja sitähän emme toivo, siihen emme usko.

Toivo on tietoa, taitoa ja tahtoa asettaa, arvottaa ja ratkaista aikakautemme keskeisiä ongelmia, kysymyksiä ja haasteita. Toivo on siis käytännöllistä, juuriin menevää humanistista sivistystä.

Ehkä enemmänkin. Todellinen, tosiasiallinen toivomme voi syntyä, kehittyä ja vahvistua vain itse kunkin omassa vapaassa työssä, siis työssä, jossa saamme yhdessä päättää mitä, miksi, missä, miten ja milloin tuotamme tavaroita, tuotteita ja palveluksia, ja – mikä tärkeintä – kuinka jaamme yhdessä työn tulokset.

Iloitkaamme ja edistäkäämme päästämisen päivinä, pääsiäisenä – ei siis työstä vapauttamista, siis kuolemaa – vaan työn vapauttamista, vapaata työtä, mitä sitten itse kukin ikinä haluammekin ja toivommekin tekevämme yhteiseksi hyväksi.

Tilaa
Notify of
guest
0 Comments
Vanhin
Uusin Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Petro Pacpipo
Petro Pacpipo
10 years ago

Elämme kasvu-uskonnon maailmassa, jossa uskotaan rahaan ja tavaraan onnen takeena. Poliitikkojen mantra on ”kasvu”, jatkuva kasvu ja vaurastuminen, vaikka se ei ole mahdollista rajallisten resurssien maapallolla, mutta uskohan on aina sokeaa.
Työväenliikkeen vanha unelma on että tuottajat itse päättävät työstään ja työn tuotteiden jakamisesta, ja se on yhä mahdollista toteuttaa, vastakohtana uuslibertalistiseen pienen talouseliitin diktatuuriin, jonka vallassa maailma nykyisin on.

0
Olisi kiva kuulla ajatuksistasi, jätä kommenttix