Tuore KU:n Viikkolehti perää vasemmistoliitosta keskustelevaa puoluetta. Kyse on Sirpa Puhakan Emilia Palosesta tekemän haastattelun otsikosta. Mistä siis pitäisi keskustella? Keiden tulisi keskustella? Keiden kanssa tulisi keskustella? Ja miten tulisi keskustella?
”Palosen mukaan vasemmistoliiton vaatimukset vaikkapa taloudesta ovat olleet vaikeasti lähestyttäviä ja hankalia. Niistä ei tavallinen ihminen ota selvää. Asioita pitää kiteyttää sellaisiksi, että ihmiset kokevat: ”Joo tää vaikuttaa mun elämään ja on tärkeää”.”
Valitettavasti tuo vaikuttaa opettavaiselta sormen heristelyltä, jonka piiloviesti on: ihmiset ovat yksikertaisia ja tietämättömiä. Siksi: yksinkertaista, väännä rautalangasta!
Jutun ingressin mukaan ollaan hyvällä tiellä, jos puolueen johtamistapa on sellainen, että ihmisten tärkeiksi kokemia näkökulmia tuetaan. Sisältyykö toteamukseen harjoitetun johtamistavan kehua vai kritiikkiä? Ilmeisesti kritiikkiä, mutta onko se reilua? Mielestäni tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset yli puoluerajojen pitävät vasemmistoliiton tavoitteita kannatettavina – toisin sanoen omia näkökulmiaan tukevina.
Vaikka Emilia Palonen epäilemättä tarkoittaa hyvää, pelkään pahoin, että hän antaa huonoja neuvoja.
Olla järkevällä tavalla vasemmistolainen ei ole koskaan ollut helppoa. Päinvastoin se on ollut aina intellektuaalisesti vaativaa, koska se on edellyttänyt – ja edellyttää – yhteiskunnan rakenteiden ja instituutioiden tuntemusta. Oleellisia kysymyksiä ovat: Miten talous ja markkinat toimivat? Mitä ovat demokratia ja kansalaisuus?
Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että vasemmistolaisuudessa keskeistä – sen jälkeen kun ollaan yhtä mieltä ihmisten tasa-arvoisuudesta – on ulottaa vaatimus demokratiasta koskemaan myös taloutta. Vaikka tuo lause on yksinkertaisen näköinen, siihen sisältyvien mahdollisuuksien ymmärtäminen ja muuttaminen toimivaksi vasemmistopolitiikaksi vaatii jokaiselta vasemmistolaiselta koko ihmisiän.
Hyvinvointivaltio viittaa niihin palveluihin (ja tulonsiirtoihin), jotka julkinen valta on ottanut vastuulleen. Sanan hyvinvointiyhteiskunta haluaisin varata viittaamaan sellaiseen kulttuuriin, joka haluaa ylläpitää hyvinvointivaltiota ja haluaa muillakin tavoilla (mm. työmarkkinapolitiikalla) edistää ihmisten tasa-arvoa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Nämä ovat ne kaksi instituutiota, joiden puitteissa talous ja demokratia sovitetaan järkevästi yhteen.
Vasemmistolaisuuteen kuuluu siis ymmärtää kohtuullisen paljon taloudesta ja demokratiasta sekä erityisen paljon hyvinvointi-yhteiskunnasta. Ymmärtää merkitsee niiden tarjoamien mahdollisuuksien tuntemista, mutta se merkitsee myös niiden rajoitusten realistista tiedostamista.
Se, miten kehitys kulkee, riippuu poliittisesta tahdosta. Siksi yhdyn täydestä sydämestä Emilia Palosen neuvoon kun hän sanoo: ”Tärkeää olisi, että ei korosteta vain vasemmistoliittoa, vaan sitä miten tehdään yhteistyötä ja edistetään asioita.”
Kun puhutaan koko yhteiskunnan kehityksestä, käsite ’poliittinen tahto’ on viisasta konkretisoida tarkoittamaan hallitusohjelmaa. Sitä pääsee kirjoittamaan vain, jos on hallituksessa mukana. Järkevä vasemmistolaisuus tarkoittaa siis jatkuvasti sellaisen koaliition (tai ainakin sen mahdollisuuden) rakentamista, jonka mukana päästään käyttämään hallitusvaltaa.
Jos siis vasemmistoliiton tavoitteita kannatetaan laajasti, niin kysymys kuuluu: Miksi puolue ei saa suurempaa vaalikannatusta? Uskoakseni pulma liittyy historialliseen mielikuvaan puolueen yhteistyökyvystä ja -tahdosta. Ne näytelmät, jotka tässä suhteessa viimeksi näyteltiin Kataisen sixpack-hallituksen aikana, eivät häivyttäneet, vaan vahvistivat mielikuvia vasemmistoliitosta epäluotettavana ja epärealistisena poliittisena toimijana.
Yhdyn täydestä sydämestäni myös Emilia Palosen haastattelun otsikkoon: ”Vasemmistoliitosta keskusteleva puolue”. Meillä on paljon keskusteltavaa puolueen sisällä, kannattajien kanssa ja potentiaalisten liittolaisten kanssa.
Jotta keskustelu rakentaisi viisasta ja yhteistyökykyistä vasemmistolaista puoluetta ja parempaa yhteiskuntaa, keskusteluksi ei pidä hyväksyä ihmisten ennakkoluulojen populistista toistamista. Tehtävänsä oikein ymmärtävä vasemmistopuolue ei rakenna kannatustaan ’vaalikarjan’ vaan valistuneen kansalaismielipiteen varaan.
Kalevi, kysyt:”Miksi puolue ei saa suurempaa vaalikannatusta”. Joku filosofi (!) aikoinaan totesi, tiedotusvälineiden (media) omistamisen tärkeyden yhteiskunnan hallinnoinnissa. Suomesahan nimitetään kommunistiksi jopa Ele Aleniusta..! Vanhaa sanontaa mukaellen:”Kommunismin pelko on viisauden alku”..:D
Jotta keskustelu rakentaisi viisasta ja yhteistyökykyistä vasemmistolaista puoluetta ja parempaa yhteiskuntaa, keskusteluksi ei pidä hyväksyä ihmisten ennakkoluulojen populistista toistamista. Tehtävänsä oikein ymmärtävä vasemmistopuolue ei rakenna kannatustaan ’vaalikarjan’ vaan valistuneen kansalaismielipiteen varaan.
Kumpaan kategoriaan itsesi laitat? Ja mitkä ovat perusteesi..?
Hyvä Show must go on…
Aistin kysymyksessäsi ironiaa, mutta vastaan siihen vilpittömästi.
Olen valistuksen vuosisadan arvojen, demokratian ja kansansivistys-aatteiden lämmin kannattaja. Ihmisen oikea suhde julkiseen valtaan tiivistyy mielikuvissani käsitteeseen kansalaisuus.
Vai vaalikarjaa tässä ollaan..?
Suomela:
Jotta keskustelu rakentaisi viisasta ja yhteistyökykyistä vasemmistolaista puoluetta ja parempaa yhteiskuntaa, keskusteluksi ei pidä hyväksyä ihmisten ennakkoluulojen populistista toistamista. Tehtävänsä oikein ymmärtävä vasemmistopuolue ei rakenna kannatustaan ’vaalikarjan’ vaan valistuneen kansalaismielipiteen varaan.
Tuollaiset puheet kuuluvat ainoastaan sisäpiiriin… Siellä ne ehkä saavat kannatusta ?
Kiitos paljon! Me vas. liittolaiset äänestäjät, jotka uskoimme teihin etujoukkoihin olemmekin nyt pienillä aivoillamme varustettua vaalikarjaa…
Pitäs nyt nyt , perkele , sinunkin ymmärtää , että meidän valistuneisuutemme puute johtuu siitä, ettette , te valistuneet ,pystyneet sitä meille jakamaan….
Te elitte vain pikkuporvarillessa illuusiossanne, ettekä huomanneet, että samassa ”jamassa” tässä kohta ollaan…
Suomessa on onnistuttu siinä, missä Stalin jäi puolitiehen.
Meillä on likimain 10 kommunisti puoluetta eduskunnassa.
Parlamentissa ei ole edes nimellistä oppositiota. Keskustelu on turhaa ajanhukkaa- jopa vahingollista koska kaikki ns. puolueet ajavat samaa globaalisaatio agendaa. Pieniä eroja vain on ikään kuin syöttinä, jotta tätä uususkontoa olisi helpompi markkinoida eri äänestäjä ryhmille.
Taidat Sulo olla pettynyt perussuomalaisiinkin. Minä puolestani olen pettynyt siihen, että he ovat onnistuneet ulottamaan vaikutustaan aivan liikaa muihinkin puolueisiin. Ahdaskatseinen nationalismi sopii perin huonosti tähän aikaan.
Gobalisaatio ei ole agenda. Se on tosiasia, joka johtuu viime kädessä teknologisista innovaatioista. Järkevästi järjestetyssä maailmassa me hyödymme kaikki (ei siis vain kaikki suomalaiset, vaan kaikki maapallon asukkaat) globalisaatiosta.
On poliittinen kysymys, miten asiat järjestetään järkevästi. Itse olen mielelläni mukana sellaisessa vasemmistossa, joka edistää ihmisten poliittista, taloudellista, sivistyksellistä ja sosiaalista tasa-arvoa sekä kansallisella, eurooppalaisella että globaalilla tasolla. Maapallo on pieni.
En oikein osaa hahmottaa mikä on vikana, mutta moneen hallituksen kurjistavaan päätökseen vihreiden Ville Niinistö on reagoinut paljon nopeammin ja konkreettisemmin kuin vas- liiton johto. Ei mainosmaiset listat siitä mitä tällä viikolla vas-liittolaiset on taas edeskunnassa esittäneet ja tehneet, ketään vakuuta, sellaiset ilmoitukset hyppää yli tavanomaisena puoluepropagandana. Nopea konkreettinen ja lyhyt kannanotto, ilman liikaa teoretisointia. Teoriaa ja analyysiäkin tarvitaan, mutta sen paikka ei ole somessa.
Ps. Ja vielä tämäkin, ”kommenttisi odottaa hyväksyntää”. Keneltä? Puoluetoimiston politbyrooltako? Eikö sen nyt hetkessä näe, ettei viesti sisällä esim rasismia tai muuta asiatonta. Vai liekö siellä moderaattoria ollenkaan, käsitelläänkö ensviikon toimituskokouksessa? Kovin hidasta.
Hei Aimo
Systeemi on sellainen, että blogin pitäjä hyväksyy kommentit.
Kovin keskusteluun innostavia eivät ole vasemmistoliittolaisten usein käyttämät, KU:n jutuissakin näkyvät, ehdottomuus-vaatimukset ja negatiivisesti ladatut ponnekkaat ilmaisut.
Yleensä vassareitten retoriikassa kuuluu se, että paremman huomenen toive tai vaihtoehtoisen poliittisen ratkaisun tahto ilmaistaan nyrkin iskuin (kuvaannollisesti) painottaen – imperatiiveja ja napakoita vahvistussanoja käyttäen – esim. ”välittömästi”, ”viipymättä”, ”ehdoitta”, tai ”loppu kuripolitiikalle”, ”ei natolle”, ”irti eurosta”, ja ”on häpeällistä” , ”on taisteltava”, ”on murskattava” …. voimailmaisuilla on kaiketi tarkoitus korostaa asian tärkeyttä, mutta eivät ne jätä tilaa keskustelulle. Ne määräävät heti nyt juuri näin, muita vaihtoehtoja ei ole!
Keskustelutoiveen ja todellisuuden ristiriitaa syntynee siitäkin, kun vasemmistoliitto tehtävänsä mukaisesti nostaessaan ikäviä asioita ihmisten eteen, ikävyys karkottaa ihmiset kauemmas, koska ikävää ei ole mukava tietää tai sitä on vaikea ymmärtää.
Jos ikävä asia esitetään kovin ikävässä sävyssä, se lisää vastusta. Enemmistö ihmisistä ehkä haluaisi kuulla mieluummin myönteistä ja tulevaisuuden toivoa antavia viestejä kuin kielteisiä ja toivottomuutta lisääviä viestejä. ???
Moni ehkä haluaisi myös keskustella eikä väitellä.
Eeva Vallius :
Keskustelutoiveen ja todellisuuden ristiriitaa syntynee siitäkin, kun vasemmistoliitto tehtävänsä mukaisesti nostaa ikäviä asioita ihmisten eteen, ikävyys karkottaa ihmiset kauemmas, koska ikävää ei ole mukava tietää tai sitä on vaikea ymmärtää.
Ehkä sinun olisi parasta liittyä johonkin uskonlahkoon. Ne luottavat siihen , että joku muu asiat ratkaisee…
Ismo alanko:
Tunge positiivinen ajattelu hanuriisi
kierrän kriisiryhmänne kaukaa
älä tyrkytä minulle terapiaa
kaada lisää paskaa mun niskaan
mua vituttaa niin ankarasti
vituttaa aamusta iltaan
vituttaa, on kaikki turhaa
vittu kun vituttaa
vittu kun vituttaa
Eeva: Moni ehkä haluaisi myös keskustella eikä väitellä.
Sitä bullshit- kekustelua me kuulemme aivan kyllästymiseen asti: Politiikot puhuvat kaikista asioista passiivissa: Suomen hallitus teki niin ja näin… Suomi liitettiin EMU:iin…jne…
Poliitikot väistävät vastuunsa passiivilausekkeilla….
Suomelalle:
Rouvinen tuolla aikaisemmin ihmetteli, että kuka moderaattori ( Kone?) , joka hyväksyy kommentit blogiin. Asia tuli nyt selväksi myös hänelle, mutta kehoittaisin blogin pitäjänä kirjoittamaan: Kommenttisi odottaa minun hyväksyntääni( yks. ensimmäisessä persoonassa.) Onko liikaa vaadittu..?
Useimmat kirjoittajathan kirjoittavat laajemmalle yleisölle ja sinä määräät .
Kansan Uutisten blogin pitäjä on kuin kukko tunkiolla ja hänen on kiekuttava omalla äänellään….
Olen samaa mieltä siitä, että pettymyksensä ja tunteensa pitää voida esiin tuoda. Samoin epäoikeudenmukaisuuskokemukset ja muut ”vitutukset” ja juuri niin voimakkaasti kuin miltä tuntuu.
Silti politiikassa minun mielestäni enemmän saa muutosta aikaan keskustelulla ja vastapuolen kuuntelulla = dialogilla ilman uhoamista. Itse en ole tässä taidossa kovin osaava, mutta poliitikkojen toivoisin olevan.
Hyvä Show must go on…
Totean varmuuden vuoksi, että blogin pitäjä ei voi vaikuttaa sanamuotoon ”kommenttisi odottaa hvväksyntää”.