Olli Rehn tekee tunnustuksen tänään (11.05.2025) HS:n kirjoituksessaan ”Euroopan pehmeitä arvoja on puolustettava kovalla voimalla”:
”Aikamme Eurooppa on valistuksen lapsi – mutta se elää maailmassa, jossa ratkaisuja haetaan yhä useammin voimasta ja pelotteesta. Miten järkeen ja tietoon nojaava yhteisö pärjää suurvaltojen määräämässä uudessa maailmanjärjestyksessä?
Eikö Rehn halua nähdä tai tunnustaa,
- että tuo kova voima on juuri valistuksellisen järjen aikaansaannos: maailma on toisilleen ulkoisten voimien taistelukenttä, (kello)koneisto.
- että vaikka ”antiikin, kristinuskon, keskiajan ja renessanssin” ja Valistuksen ”pitkä linja” muovasikin ”eurooppalaisuutta” ja sen ”pehmeää voimaa” niin sen tässä voimassa oli ja on vähintäänkin kaksi perustavanlaatuista ongelmaa, nimittäin 1) että kapitalismin muotoutuessa suhteemme ulkoiseen ja sisäiseen luontoon jätettiin yksityisyyden (privat) piiriin, ja siten 2) yhteisölliset (gemeinschaftlihe) kysymykset todesta, hyvästä, kauniista ja reilusta irrotettiin tilan – kotipihan, -maan ja -maailman rakentamisesta ja siirrettiin markkinoiden ja valtion ohjaukseen käyttäen jäsennyksessä juuri Valistuksen universaalisia periaatteita.
- että kansakuntien suvereniteetin periaate pitää vain siihen saakka, kunnes yksi voima kohtaa toisen voiman, sen jälkeen suvereniteetista päättää voimasuhde.
- että tilan määritys – kansallisvaltio rajoineen – on jo parin vuosisadan ajan muuttunut yhä suhteellisemmaksi ja ohuemmaksi juuri funktioiden – kauppa, talous, pankkijärjestelmä – muokatessa tuota tilaa uusiksi, samalla purkaen kansallisvaltioiden suvereniteettia.
- että 1970 -luvulla syntynyt uusliberalismi yritti ensin ”kauppa, kauppa, kauppa” -strategialla tehdä historiasta lopun, ts. siirtää Lännen ohjaukseen hupenemassa olevien luonnonvarantojen hyödyntäminen. Kun siinä ei onnistuttu, niin jo 1990 -luvulla aloitettiin ”valtio, valtio, valtio” -strategia, jonka vientituotteeksi otettiin ”demokratia”, tavoittelemaan sitä samaa. Hanke, joka nyt on pysähtynyt Ukrainan taistelukentille.
- että USA:n, Euroopan ja Suomen ”ruostevyöhykkeet” ovat seurausta liberaalidemokratian epäonnistumisesta ihmisten jokapäiväisten ongelmien ratkaisemissa, mikä on taloudenpidon keskeinen tehtävä.
- nyt kun teollisuusjättien tyhjentäessä luonnonvarantoja ylt’ ympäri maailmaa, niin teknojätit muokkaavat sisäistä luontoamme algoritmein.
- että Valistukselliseen perinteeseen pohjautuva (luonnon)tiede ei pysähtynyt 1800 -luvulle, newtonilaiseen maailmaan. Ei, vaan se on edennyt suurin askelin tunnustaen nyt luonnon kehityksen kompleksisuuden ja emerkenttisyyden – maailma ei olekaan koneisto vaan orgaanisesti kehittyvä. Meidän ihmisten ei tulisikaan olla konemestareita vaan puutarhureita suhteessa luontoon: luonnon tuhoaminen (abusus) on perustuslaillisesti kiellettävä. Kotipihan, -maan ja-maailman rakentaminen ei olekaan enää yksityinen vaan julkis-yhteisöllinen (public, Allgemeinheit) asia.
Rehn toivoo Euroopasta suurvaltaa juuri niillä samoilla asenteilla ja menetelmillä, joissa USA on juuri epäonnistunut ja vetäytymässä maailmanpolisiin tehtävästään. Se ei tule onnistumaan Euroopaltakaan.
Valistuksen lapsenlapsina puolustamme kovia arvoja – koti-maa-ilma-amme, kotimaapallomme pinnan ohuen ohutta elämän tekstuuria – pehmein keinoin: Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on rakennettavissa vain kääntämällä katse Etelään, ekologisen realismin asettamat ehdot mielessä pitäen, todeten: Sorry, me teimme virheen. Te ette voi seurata perässä sinne missä me nyt olemme. Ei, vaan meidän on kaikkien yhdessä palattava maan pinnalle ja yhdessä päätettävä miten taata on kohtuus kaikessa, kaikille, kaikkialla ja alati. Demokratiaa on laajennettava ekologiseksi demokratiaksi ja palautettava itse kunkin työhön päätettäväksi – ei vain kulutukseen – kysymykset todesta, hyvästä, kauniista ja reilusta elämästä ekologisen realismin asettaminen ehdoin.
Viite
Rehn, O. 2025.Euroopan pehmeitä arvoja on puolustettava kovalla voimalla HS 11.05.2025
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000011219425.html
Kuva:
Notables in the Age of Enlightenment
https://guides.newman.baruch.cuny.edu/c.php?g=188395&p=1244555