Olin ti 27.05.2025 SITRA:n tilaisuudessa, jonka teemana oli Tulevaisuusvalta, siis se, miten sinä, minä ja jokainen meistä voi olla mukana yhteistä tulevaisuuttamme rakentamassa.
Miten siis työstämme kanssalaisina yhdessä, yhteistä tulevaisuutamme kaikki, myös ne, joiden ääntä emme yleensä kuule tai emme ole edes halunneet kuulla. Miltä näyttää tulevaisuus, kun sitä työstetään hätämajoituksessa yliyön asustavien kanssa? Tai lasten ja nuorten kanssa? Entäpä mitä moninaisimpien kansalaisyhteisöjen kanssa?
Kysymys on siis demokratian syventämisestä, syvädemokratiasta (deep democracy), ts. miten kansalaisyhteiskuntaa syvennetään kanssalaisuudeksi kansalaisten kanssa, miten ”palveleminen” – yksityinen tai julkinen – nähdäänkin yhteisöllisesti välitettynä eikä vain maksullisena tai jo maksettuna suorituksena, ulkoistettuna palveluna.
SITRA:n Tulevaisuusvalta -hankkeen työn ja mitä moninaisimpien kokeilujen tuloksena seminaarissa esitettiin kuusi eettistä periaatetta Tulevaisuusvallan laajentamisessa:
YHDENVERTAISUUS: Edistä yhdenvertaista osallistumista tulevaisuudesta käytäviin keskusteluihin.
LUOTTAMUS: Rakenna luottamuksen ilmapiiriä.
MONIÄÄNISYYS: Mahdollista moniäänistä keskustelua tulevaisuuksista.
ROHKEUS: Ruoki rohkeita näkemyksiä tulevaisuudesta.
TUNTEET: Huomioi tunteet tulevaisuustyöskentelyssä.
POISSAOLIJAT: Anna tulevaisuusvaltaa poissaolijoille. (1)
Siten kanssalaisyhteiskunta ei ole ”vapaa-aikaa” tai vain ”kulutusta” sanan ahtaassa mielessä vaan ”tuottavaa kulutusta” ts. yhteisen tulevaisuuden synnyttämistä ohjaamaan ja jäsentämään ”kuluttavaa tuotantoa”, siis reaalista työtä ja tuotantoa ja sen pääomitusta eli lupauksia tulevista yhteisöllisistä ja luonnonresursseihin kohdistumista investoinneista.
Keskusteluissa vilahti toinenkin ”syvänurkkaus”, nimittäin syväekologia (deep ecology). Muotoilutoimisto Parashutin toteuttamassa hankkeessa sukellettiin vaelluskalojen tulevaisuuteen julkaisemalla niiden omakohtaisia kokemuksia 2050-luvulla Kudun Kuvalehdessä (2). Kutukalojen elämä, kuten kaiken elämän, on oltava tasa-arvoista.
Ongelma
… mutta, mutta meillä on kaksi ”korkea nurkkausta”, jotka ovat kuin veljekset keskenään, nimittäin high humanism, jumalallinen ennaltatietäjä Prometheus ja high tech – välineellinen ajattelu – sen valistuksellisena toteutumana: kaikki luonnon esteet ja rajoitukset on ylitettävä heti kun se on teknisesti mahdollista.
Nämä kaksi korkeanurkkausta olisi nyt käännettä syvällisiksi, deep humanism, deep technology. Miksi? Ne on sovitettava kotimaapallomme, planeettamme ekologisiin ehtoihin, ekologiseen realismiin.
Se tarkoittaa, että luonnon kielen (Sprache der Natur), jota olemme oppineet ymmärtämään jossain määrin vasta viime vuosisadalla ja kielen luonteen (Natur der Sprache), jonka senkin luonnetta olemme oppineet jäsentämään vasta tuolla samalla vuosisadalla, on muodostettava yhteinen elämän tekstuuri. Ne eivät voi enää olla ja elää erillisinä esityksellisenä ”tekstinä” ja ”luontona” sinänsä. Luonnon kielen ja kielemme luonteen semiotiikka on yhteinen. (3)
Ajatus syvästä demokratiaan ja ekologiasta ilmaisee lähtökohtaisesti pyrkimystä tuoda mukaan yhteisölliseen työstämiseen välittömyys, henkilökohtaisuus ja kokemuksen aitous etukäteen rajaamatta ilmaisujen moninaisuutta ja kirjavuutta. Mitä moninaisemmaksi tämä ilmaisujen kirjo avautuu, sitä pitemmän polun takana on löytää yhteisyyttä niiden väliltä toiminnalliseksi ohjeeksi.
Sen sijaan pyrkimyksessä syvään humanismiin ja teknologiaan prosessin suunta on päinvastainen, ts. tällöin rikastutetaan ”universaaleiksi” oletettuja väittämiä ja toimintoja niillä moninaisuuksilla, jotka löytyvät syvän luonnon ja demokratian syventämisen kautta – kuten yksi tulema seminaarissa olikin: ”päättäjät on vaiennettava” – kuuntelemaan!
Tässä hahmottelemani neljän syvän päätynurkan virittämällä kentällä etsitään siis – jos niin voi sanoa – syväresonanssia ekologisen realismin asettamassa kehyksessä. Meillä on edessämme valtava sivistymishaaste oppia ymmärtämään ekologisen realismin ehdot ja rajat kokemuksellisesti omassa työssämme ja arjessamme. Tavoitteena ei ole ”työstä vapautuminen” vaan ”työn vapauttaminen”. Siis se, että emme enää myy työvoimaamme maksua vastaan palkkatyöläisinä/kuluttajina (labour) vaan tekisimme työtämme (work) kanssalaisina ja tuottajina rakentaaksemme elämää, joka on tosi suhteessa luonnonvoimiin, hyvä keskinäisissä suhteissamme, kaunis luonnonvarantoja hyödyntäessämme ja reilu niitä jakaessamme.
… ja ratkaisu
Tämä tarkoittaisi parlamentaarisen liberaalidemokratian laajentamista ekologiseksi demokratiaksi, ts. olemme kaikki mukana päättämässä mitä, miksi, miten, milloin ja missä tuotetaan ja kulutetaan ja kuinka aiheutettu luontorasitus kompensoidaan. Työssämme olisi tällöin neliyhteys (Four-in-one + 8 tuntia/päivä unta):
- Ansiotyö (4t päivä/28t viikko) – opiskeleva työskentely omalla ammattialalla
- Kotityö (4t päivä/ 28t viikko) – Kodinhoito, ruuanlaitto ja syöminen, lepo, keho, lapset, vanhemmat, kasvit, puutarha
- Yhteiskunnallinen työ (4t päivä/28t viikko) – politiikka, yhdistystoiminta, osallistuminen, sitouttaminen kirjaaminen ja blokkaus, voimaannuttaminen
- Omakohtainen työ (4t päivä/28t viikko) – työskentelevä opiskelu: kulttuuri, opiskelu, rentoutuminen, kuntoilu, harrastukset, luovuus. (4)
Ehkäpä SITRA kehittää tästä seuraavan ohjelman kokeiltavaksi!
Viitteet
(1) Rekola, S., Ylikoski, T. (toim.) 2025 KAIKKI MUKAAN TULEVAISUUSKESKUSTELUUN MUTTA MITEN? Tulevaisuusvallan laajentajan eettiset periaatteet. SITRA 2025.
https://www.sitra.fi/julkaisut/kaikki-mukaan-tulevaisuuskeskusteluun-mutta-miten/#opas-tulevaisuusvallan-laajentamiseen
(2) Parashut. 2025. Kudun kuvalehti 2024. https://www.kudunkuvalehti.fi
(3) Witzany, G. 1993. Natur der Sprache – Sprache der Natur Sprachpragmatische Philosophie der Biologie. Würzburg: Königshausen & Neumann. ks laajemmin
Volanen, M. V. 2025. Ajatus syvähumanismista. Vasemmisto nyt
https://www.vasemmistonyt.fi/2025/04/14/ajatus-syvahumanismista/
(4) Haug, F. 2009. The “Four-in-One Perspective”: A Manifesto for a More Just Life. Socialism and Democracy, 23:1, 119-123, DOI: 10.1080/08854300802635932 (Soveltaen). ks laajemmin
Volanen, M. V. 2024. Suomalainen sivistys. KU blogikirjoitus 13.12.2024